USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'da yeni hükümeti sıkıca birlikte ekonomi gündemi bekliyor

Ülkede 16 salname Angela Merkel periyodunun kapanmasının peşi sıra yeni hükümetin ekonomi gündeminde faziletkâr enflasyon, hazırlık darboğazları, erke dönüşümü, dijitalleşme ve faziletkâr kiralar kabil kavi mevzular başı çekiyor

Almanya'da yeni hükümeti sıkıca birlikte ekonomi gündemi bekliyor
09-12-2021 11:19
Berlin

Almanya'da Olaf Scholz başvekillik görevine başlarken, üç partili kuma gözetim hükümetini ekonominin Kovid-19 krizinden çıkışını yönetmek, faziletkâr enflasyon, tedbir darboğazları, hava değişikliğiyle mücadele, erke dönüşümü, dijitalleşme, faziletkâr kiralar kabilinden kavi müşterek ekonomi gündemi bekliyor.

Almanya tarihinde Helmut Kohl’dan sonradan en derinlemesine müddet başvekillik karşıcı ikinci politikacı bulunan Angela Merkel, vazifesini 2018’den beri Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı karşıcı Scholz'a devretti.

Uzmanlar, Şansölye Angela Merkel’in akıbet 16 yılda Almanya'yı etkileyen nice krizi dobra yönetmesine rağmen, Avrupa'nın en iri ekonomisindeki birtakımı yoğun strüktürel sorunları çözmeyi başaramadığını belirtiyor.

Merkel zamanında Kovid-19 krizi evveliyat yaşanmış bulunan konuşu çoğalma ve bütçe fazlasına rağmen, Almanya'nın amme altyapısının boşlama edilmiş bulunduğu ve eskiyen altyapıya aşırı az envestisman yapıldığı anlatım ediliyor.

Ayrıca Merkel, ülkedeki ev sektörü ve donsuz ailelerinin çocuklarına eğitimde vesile eşitliği sağlanamaması meselelerini çözememesinin beraberinde dijitalleşme ve hava değişikliğiyle mücadelede tekâmül sağlayamadığı düşüncesince eleştiriliyor.

Öncelikli husus Kovid-19 krizinden çıkışı yönetmek

Ülkede 16 sene geçindiren Merkel periyodunun tamamlanmasının arkası esna yeni devri şekillendirecek dümen Scholz başbakanlığında göreve başlarken, Merkel’den güç müşterek çağda başbakanlığı devralan Scholz düşüncesince en iri zorlukların başlangıcında gelişigüzel birinin kişi gündemi ve önceliği bulunan kuma gözetim ortakları Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasındaki politik farklılıkları kumanda etmek bulunuyor.

Ekonomide ise hava değişikliğiyle mücadele, faziletkâr enflasyon, tedbir darboğazları, erke dönüşümü, dijitalleşme, faziletkâr erke fiyatları, Alman sanayisinin rekabetini artırılması, ve faziletkâr kiralar kabilinden mevzular üç partili kuma gözetim hükümetinin başına gelebilecek zorlukların başlangıcında geliyor.

Ekonomiyi elan yeşil bir duruma getirme, nüfusun yaşlanmasıyla mütenakıs iş gücüne denge kazandırma ve Almanya Merkez Bankasına (Bundesbank) yeni reis bey atanması da yeni hükümetin ekonomide yapılacaklar listesinde.

Almanya’nın Kovid-19 salgınının bozukluk bulunduğu krizden çıkışını kumanda etmek ise yeni hükümetin başına gelebilecek evvela zorluklardan biri adına öne çıkıyor.

Berlin yönetimi, Omicron varyantıyla 18 milyondan müşterek tomar aşısıza içtimai hayatta engellemeler getirirken, aşılama zorunluluğunun yaşama geçirilmesi de yeni hükümette ağız dalaşı mevzularından biri. Salgının başlangıcından bu yana, FDP, kaba engellemeler adına ferdî adalet ve özgürlükleri savunurken, nüfusu destek kazanmak düşüncesince Kovid-19 kısıtlamalarında üç öğür ortada müşterek dengenin kurulması gerekiyor.

Daha yeşil ekonomi ve Kovid-19 borçlarının yeni borçlanmaya gitmeden ödenmesi

Alman ekonomisini “daha yeşil" bir duruma bildirmek ve "dijitalleştirmek" yeni hükümeti gözleyen kavi mevzular ortada arazi alıyor.

Merkel liderliğindeki geçmiş hükümet, sürdürülebilir erişim ve enerjiye intikal kabilinden ehemmiyetli hava dulda önlemlerinden kaçtığı düşüncesince senelerdir tenkit yağmuruna tutuldu.

Almanya, Merkel döneminde, hava dostu erişim adına dış satım geliri faziletkâr araba endüstrisini korumayı yeğleme etti. Hükümet, 2045 yılına denli kemiksiz kullanılmamış karbon emisyonuna erişme ve 2030 yılına denli Almanya'nın enerjisinin yüzdelik 80'ini yenilenebilir kaynaklardan sağlamasını planlıyor.

Dünyanın en ehemmiyetli araba istihsal merkezlerinde bir tanesi bulunan ülkede trafiğe mukayyet kısaca 500 bin elektrikli araba bulunurken, hükümet 2030’e denli yollarda minimum 15 milyon elektrikli anahtar görmeyi hedefliyor.

Bu hedef, 9 sene zarfında Almanya'nın yollarında az elan 30 büküm elan müşterek tomar elektrikli araba olması anlamına geliyor. Uzmanlar bunu ve hava hedeflerini başarmanın güç bulunduğunu belirtirken, yeni hükümetin bunun düşüncesince yeni politikalar belirlemesi icap ettiğini vurguluyor.

FDP “daha yeşil ekonomiye” dönüşümü vergileri artırmadan yahut Almanya'yı elan müşterek tomar borca sokmadan yapılmasını savunuyor. Yeşiller partisi de ekonominin elan yeşil olması düşüncesince elan müşterek tomar teşvikler sağlanarak masraf yapılmasını öneriyor. Alman ekonomisinin elan kompetitif bir duruma gelmesi de kâffesi partilerin kuma amacı olurken, Kovid-19 krizinde faziletkâr borçlanması yeni ekonomi yönetiminin endişeleri arasında.

Kovid-19 krizinde düyun arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verileri, Kovid-19 krizine erinç yaşama geçirilen finansman tedbirleri düşüncesince Alman federal ve eyalet hükümetlerinin borçlanmasının arttığını ortaya koyuyor.

Almanya'nın amme borcu, bu senenin ikinci çeyreğinde evvela çeyreğe gereğince 46,3 bilyon ekü artarak kısaca 2 trilyon 256 bilyon avroya çıktı. Kamu borcu, Kovid-19 öncesi, 2019'un sonuna gereğince de 358 bilyon ekü arttı.

Hükümetin bu sene kısaca 100 bilyon avroluk yeni istikraz planı ile 2020-2022 dönemindeki toplanmış borçlanması 470 bilyon avroya ulaşacak.

Yüksek şişkinlik kaygı kaynağı

Almanya'da akıbet çağda yükselişe güzeşte şişkinlik da yeni hükümetin endişelendiği konulardan. Ülkede evvela teşrin ayında yüzdelik 4,5 adına hesaplanan salname enflasyonun, erke tutarları ve salgının etkisiyle kasımda yüzdelik 5,2'ye terfian akıbet 29 senenin en faziletkâr seviyesine eriştiği dikkati çekiyor.

Almanya'da mahveden düşüncesince alışılmamış derecede faziletkâr şişkinlik müşterek güzel hissedilirken, paha artışının Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde kabilinden tarz bankacıların ve iktisatçıların çoğunun savunduğu "geçici" olabileceği görüşüne değgin şüpheler de artıyor.

Bir yüzyıl evvela Weimar Cumhuriyeti'nde (1918-1933 dönemi) tanıdık ve son kullanıcıların satın kabul etme enerjisini çökerten hiper enflasyondan çevre "enflasyon" Almanya'da gelişigüzel devir alıngan müşterek husus adına görülüyor.

Yeni Başbakan Scholz, “Fiyatlar analistlerin beklediği kabilinden yavaşlamazsa, müşterek şeyler gerçekleştirmek zorundayız.” değerlendirmesinde bulunurken, yeni Maliye Bakanı Christian Lindner de şişkinlik hesabına telaşlı olduğunu, maliye politikasının faziletkâr enflasyonu adisyona katması icap ettiğini savunuyor.

Lindner, enflasyonu aşırı titiz izlem ettiklerini belirterek, yeni hükümetin şişkinlik hesabına istikrarı savunacağını vurguluyor. Aynı sürede FDP Genel Başkanı bulunan Lindner'in Almanya’nın yeni hükümetinin maliye politikasında şişkinlik hesabına elbette müşterek sefer izleneceğine değgin bilgelik vermediği dikkati çekiyor.

Tedarik darboğazları ihracata alakadar ekonomiyi menfi etkiliyor

Almanya ekonomisi Kovid-19 salgınında 4. dalgadan menfi etkilenirken, bitmeme fail tedbir darboğazları istihsal ve perişan satışlarda edisyon oluşturuyor.

Uzmanlar, Alman sanayisindeki havale defterlerinin mahmul bulunmasına rağmen, hammadde ve mikroçip kabilinden malzemelerdeki darboğazlar dolayısıyla fabrikalarda üretimin tıkandığını belirtiyor. Çip kıtlığı mahmul havale defterlerine mukabil aylardır Alman araba üreticilerinin üretimlerini baskılıyor.

Tedarik darboğazları, Kovid-19’da 4'üncü dalavere ve faziletkâr enflasyona değgin endişeler gerçek perişan satışları menfi etkiliyor. Almanya’nın, bu senenin üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği binek araba ihracatının, tedbir darboğazlarının etkisiyle 2020'nin bire müşterek zamanına gereğince kısaca yüzdelik 17,2 gerilediği kayıtlarda arazi alıyor.

Merkezi Berlin'de mevcut Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW) de, Alman ekonomisinde tedbir darboğazlarının bitmeme etmesiyle ivme kaybı yaşandığını belirterek, bu senenin akıbet çeyreğinde Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) daralacağı öngörüsünde bulunuyor.

Almanya'da hükümetin, 27 Ekim’de bu sene düşüncesince elan evvela yüzdelik 3,5 adına açıklayan resmi çoğalma beklentisini Kovid-19 salgınının temelli tesirleri ve tedbir zincirindeki sıkıntılardan çevre alçak cepheli rötuşlu ederek yüzdelik 2,6'ya çekmiş bulunduğu biliniyor. 4 trilyon avroluk müşterek ekonomi düşüncesince alışılmamış derecede çelimli çoğalma görünümünün, asliye adına Kovid1-9 salgını dolayısıyla baz etkisinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ise tedbir darboğazlarının elan “yerleşik” bir duruma geldiğini ve bunun doğacak yıla denli Alman sanayisini edisyon altında tutacağını bekliyor.

Bundesbank ise Alman ekonomisinin istihsal düşüncesince açıklık mülk ve etkin eksikliği ile Kovid-19 salgınında yeni kısıtlamaların etkisiyle “durgunluğa akıllıca sefer aldığını” belirtiyor.

Ekonomistler, tedbir darboğazlarına ek olarak, Kovid-19 salgınında 4. dalgaya müteveccih endişelerin artarak çoğalması ve Kovid-19'un Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni varyantının aceleci müşterek konuşu toparlanma umudunu baskıladığına dikkati çekiyor.

Almanya dijitalleşme de G20'nin gerisinde

Berlin merkezli Avrupa Dijital Rekabetçilik Merkezi kabilinden 2 Eylül’de gösterilen “Dijital 2021 Raporu”, Almanya'nın dijitalleşme hesabına G20 devletleri zarfında 18'inci tam arazi aldığını ortaya koyuyor.

G20 devletleri ortada çabucak Japonya ve Hindistan, dijitalleşme Almanya’dan elan biçimsiz durumda.

Hükümetin fiber gözlükçü kablo ile aceleci genel ağ ölçü amacı ağır ilerlerken, ülkenin 5G hareketli iletişimin genişlemesinde de öteki garplı devletlere gereğince geride kalması dikkati çekiyor.

Ayrıca Almanya’nın kısaca 100 bin enformatik uzmanına gereksinimi bulunuyor.

Çip kıtlığı

Almanya'nın çelimli otomotiv sanayisi, yeni hava standartları, bireşimli zeka, hudayinabit sürüş ve elektrikli anahtar teknolojileriyle müşterek dönüşümden geçerken, akıbet senelerde araba endüstrisinde meslek açan teknolojilerin Çin ve ABD'den gelmesi Alman kamuoyunda ağız dalaşı konusu.

Alman otomotiv sektörü, toplanmış ilişik değerin yüzdelik 5'ini oluşturuyor. Ülkede istihdamın yüzdelik 3'ü de otomotiv sektöründen sağlanırken, Kovid-19 kriziyle ortaya çıkan çıpır kıtlığı otomotiv sektöründe istihsal kesilmelerine bozukluk oluyor.

Ifo’ya gereğince araba şirketleri ortada eylülde ayında ilkin çıpır kazanmak nerede ise hammadde tedarikinde sıkıntı yaşayanların payı yüzdelik 97 seviyesinde.

Alman otomotiv sanayisi, nısıf nâkil ve öteki bileşenlerin eksikliği dolayısıyla Kovid-19 krizinin arkası esna üretimi bırakmak düşüncesince uğraş ederken, çıpır ve öteki sınai bileşenlerin kıtlığı bu sene ülkede konuşu toparlanmayı engelliyor, yöneticileri ve siyasa yapıcıları tedbir hatlarını baştan düşünmeye ve hassaten çıpır hesabına Asya ve ABD'li tedarikçiye bulunan bağımlılığı azaltmaya çalışmaya zorluyor.

Çip kıtlığının doğacak yıla denli sürmesi beklenirken, Almanya öteki Avrupa ülkeleriyle ittifaklar kurarak, kıtada çıpır fabrikalarının inşasını ve çıpır inovasyon eko sistemi düşüncesince amme teşvikleri veriyor.

Nüfus yaşlanıyor, konuşu çoğalma menfi etkileniyor

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, 83 milyon 155 binlik nüfusuyla AB'nin en hareketli üyesi bulunan Almanya'nın nüfusu derinlemesine senelerdir “düşük mevlit oranları ve kontak göçün” arkası esna tedricen yaşlanıyor.

Almanya'da buğulanmış nüfusun artması, etkin canlı nüfusun karşılaması müstelzim tekaütlük sistemi ile keyif sistemi düşüncesince iyon artarak çoğalması anlamına gelirken, yaşlanan popülasyon dolayısıyla Alman ekonomisi gelişigüzel sene beniz binlerce kalifiye göçmene gerekseme duyuyor.

Destatis projeksiyonunda, ülkede emeklilerin sayısının 2035 yılına denli yüzdelik 22 artarak 20 milyona yükseleceği öngörülüyor. Almanya, nüfusun yaşlanmasıyla küçülen müşterek iş gücü ile erinç karşıya kalırken, Merkel hükümeti Alman iş dünyasından amme tekaütlük sisteminde ıslah gerçekleştirmek ve muhaceret yasasını elan elastiki bir duruma bildirmek düşüncesince elan müşterek tomar etap atma çağrılarını iri seviyede görmezden geldiği aktarılıyor.

Ülkede zahmetli olma yaşı 2031 yılına denli aşamalı adına 65'ten 67'ye yükseltilirken, gözyaşı sınırının 2042’ye denli 68’e çıkarılması da tartışılıyor.

Yaşlanan nüfusun konuşu büyümeye tesiri hesabına Almanya ide kuruluşlarından tembihat gelmeye bitmeme ediyor. Almanya’nın önde mevrut ekonomi enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), 24 Eylül’deki değerlendirmesinde Avrupa’nın en iri ekonomisine eş Almanya’da popülasyon bilimsel değişimin konuşu büyümeyi yavaşlattığına dikkati çekti.

Enstitü kabilinden meydana getirilen analizde “Almanya yaşlanıyor, iş gücü piyasasını etkiliyor ve konuşu güce mülk oluyor” değerlendirmesi arazi alırken, yaşlanan nüfusun çoğalma hızını 2026’da yüzdelik 0,9'un dibine düşüreceği öngörülüyor. Analizde, “Bu, gizil büyümenin derinlemesine vadeli averajı bulunan yüzdelik 1,4’ün 0,5 benek altında olabileceği ve ülkenin çoğalma potansiyelin üçte birinden fazlasını kaybedeceği anlamına geliyor.” ifadeleri arazi alıyor.

Ülkede istihdamın 2023’de 46 milyonun az buçuk altında doruk yapmasının beklendiğine arazi maruz analizde, 2023’ten sonradan zahmetli olacak kişilerin işe yeni başlayanlardan elan müşterek tomar olması bekleniyor. Daha müşterek tomar muhaceret ve iş gücü endüstrisine elan faziletkâr iştirak oranının popülasyon bilimsel değişimin tesirini azalttığı ancak durduramadığı vurgulanan analizde, "2026'dan itibaren Almanya, gelişigüzel sene tahmini adına 130 bin düzentileme çağındaki kişiyi kaybedecek." değerlendirmesi dikkati çekiyor.

Uzmanlar, taşınmazlar dışından elan müşterek tomar göç, ebeveynlerin iş endüstrisine katılımını bırakmak düşüncesince elan dobra bebek görev hizmetleri ve yaşlıları muhtemel olduğunca derinlemesine müddet meşgul vaziyette avlamak düşüncesince elan elastiki düzentileme süresi modelleri ile bu probleminin hafifletilebileceğini belirtiyor.

Yüksek ev tutarları siyasileri hal arayışına yöneltiyor

Kovid-19 dolayısıyla ev tutarları ve kiraların üstün dereceli çoğalma kaydettiği Almanya’da kişilerin "ev sahibi" olma ümidi tedricen azalıyor. Yükselen fiyatlara mukabil bitmeme fail protestolar siyasileri hal arayışına yöneltiyor.

Başkent Berlin'de sayı farkı kiraların 2010 yılından beri yüzdelik 86 çoğalma gösterdiği dikkati çekiyor.

Konut fiyatlarının 2020'de yüzdelik 11 çoğalma kaydettiği Berlin'de, kiraların ise akıbet 5 yılda yüzdelik 43 arttığı biliniyor. Artan kiralar, nüfusun çabucak yüzdelik 17,4'ünün ev sahibi bulunduğu site düşüncesince iri müşterek dava olmaya bitmeme ediyor.

Ev tutarları ve kiralardaki artışlarla elan müşterek tomar harcanabilir dirimsel kiralara giderken, yurttaşlar yeni hükümetten ev fiyatlarının ve kiralarının artmaması düşüncesince eylemler bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler