USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'da polis şiddetine maruz kalan Suriyeli aile: 'Hala korku içindeyiz'

Almanya'nın başkenti Berlin'de evlatlarının gözü uğrunda polis şiddetine maruz kalan Suriyeli aile, yaşadıklarını anlatarak hala korku süresince olduklarını söyledi.

Almanya'da polis şiddetine maruz kalan Suriyeli aile: 'Hala korku içindeyiz'
17-09-2022 19:00

Almanya'nın başkenti Berlin'de dü polis memuru, şişko transfer araçlarına gümrüksüz binmiş olduğu düşüncesince almış olduğu mülk cezasını ödemeyen Suriyeli ailenin evini bastı. Polisler, aile babası A. Hamawi'ye çocuğunun gözleri uğrunda şiddet uygulayarak tevkif etmek istedi. Anne Hamawi de polis çeşidinden makbul orantısız şiddeti kayda aldı. Görüntülerin içtimai medyada 9,9 milyon kişioğlu çeşidinden izlenirken, videoda polisin "Burası benim ülkem, siz burada misafirsiniz" lafları aksülamel çekti.

Sol Parti Berlin Milletvekilleri Ferat Koçak, Elif Eralp ve Niklas Schrader, aileyle beraberce yan yana matbuat toplantısı düzenledi. Sol Parti seçme ofisinde meydana gelen toplantıya Hamawi ailesi, ailenin içtimai danışmanları, milletvekilleri ve matbuat personelleri katıldı. A. Hamawi olayın etkisinden çıkamadıklarını söyleyerek, "Hala olayın şokunu yaşıyoruz. Özellikle füru aşkın etkilendi ve daima olayın sebep bulunduğunu soruyorlar. Her bap çaldığında korkuyorlar" dedi. Anne Hamawi ise meydana getirdiği açıklamada, "Borcumuzu taksit taksit durdurmak istediğimizi izinli kuruluşa bildirdik. Borcumuzu ödeyeceğiz dememize rağmen, polisler şiddet uyguladılar. Ailecek iri yan yana sarsıntı yaşadık. Ben eşim yapılmaksızın evde eğleşmek istemiyorum. Görüntüleri videoya aldığımı gören polisler, şikayetçi olursak evimize şimdi polis geleceğini söyleyerek bizi yıldırma etti." niteleyerek konuştu.

"Polisin içinde kurumsal rasizm var“

Basın toplantısında lakırtı alan Sol Parti Milletvekili Ferat Koçak, Almanya'da polis teşkilatı içinde senelerdir kurumsal yan yana ırkçılığın mevcut bulunduğunu söyleyerek, "Videoda, dü polisin Hamawi ailesine rasist yan yana saldırıda bulunduğunu görüyoruz. Berlin'de mülk cezası zımnında polis ecnebi menşeli ailenin evine girerek rasist yan yana hamle düzenledi. Siz burada misafirsiniz, bura bizim ülkemiz. Sizin bizim dediğimizi yapmanız gerekiyor üzere söylemlerle kullanmakta olanları hem dışladılar, aynı sürede sert direnerek tutukladılar. Bunun gerisinde yatan özellik çabucak yan yana mülk cezası" dedi.

"Hükümetle, ırkçılıkla herhangi yan yana bölgede savaşım ika dair kuma değişmeyen aldık"

Sol Parti Milletvekili Elif Eralp da meydana getirdiği konuşmada, polis içindeki kurumsal ırkçılığa ilgi çekti. Eralp, geçtiğimiz senelerde birtakım polisler çeşidinden kuruluş içinde baş döndürücü sağcı chat grupları oluşturulduğunun ve birtakım zatî verilerin baş döndürücü esen gruplara aktarıldığının görüldüğünü kaydetti. Videoyu geçmiş izlediğinde aşkın kızdığını ve aşkın üzüldüğünü dile getiren Eralp, "Irkçılığa dirlik savaşım fail yan yana insanoğlu ve yan yana Türk kendisine burada yan yana rasizm yaşandığına aşkın üzüldüm. Aynı sürede yan yana ana kendisine da üzüldüm. Nasıl hakeza yan yana nesne evlatların uğrunda yapılır. Hükümetle, ırkçılıkla herhangi yan yana bölgede savaşım ika dair kuma değişmeyen aldık ve kontrat imzaladık" ifadelerini kullandı.

"Siyahi, Arap veya Türk üzere görünen insanoğlu şimdi yoğun arama ediliyor"

Kurumsal ırkçılıkla mücadelede ayrışık yöntemlerin bulunduğunu kail Eralp, "Daha yan yana tomar muhacir menşeli insanoğlunun herhangi yan yana yerde olmasını istiyoruz. Bu otomatik şekilde şimdi az ırkçılığın olması düşünmek değil, fakat yan yana yol. İkinci yol, halis muhlis bölgelerde poliste de olsa eğitimin değiştirilmesi lazım. Irkçılığın ağırbaşlı yan yana dava bulunduğunu ve onama edilmeyecek yan yana gidişat bulunduğunu şahıslara onama ettirmemiz lazım. Kontrol mekanizmaları aşkın önemli. Polise dirlik az evvela konuştuğumuz üzere videolar yapılması, bu videoların mahkeme, polis ve sakatlık çeşidinden onama edilmesi aşkın önemli. diğer taraftan mecliste iri yan yana alt kurul ihdas etmek istiyoruz, ırkçılığa karşı. Tüm mevzuları konuşalım tartışalım diye. Ve şimdi apayrı neler yapabiliriz bunu dönmek için. Aynı sürede kusur duyurusunda bulunabilir. Ama çabucak poliste ve yargıda değil, bu kusur duyurusunu yakınma komisyonuna başvurulabilir. Bunu yükseltmek istiyoruz. Çünkü bu yakınma komisyonu kişilerin indinde olarak, dayanak kendisine savaşım edecek bu mevzuda ayrı ayrı yöntemler. Ama yan yana güruh ayrı ayrı yöntemlere başvurmamız lazım. Almanya'da aşkın derinlemesine zamandır ağırbaşlı yan yana sorun, Berlin'de de ağırbaşlı yan yana sorun. Bunu apayrı bölgelerde da görüyoruz. Siyahi, Arap veya Türk üzere görünen insanoğlu şimdi yoğun arama ediliyor. Bu mevzularla ilgilendiren metodlar arıyoruz. Bazı şekilleri anlaşmada da yazdık ve şekilleri de yürütmeye sokmamız geçişsiz artık" biçiminde konuştu. Polisler üzerine anket açıldığı bildirilirken, Hamawi ailesi meydana getirilen tehdide karşın polislerden şikayetçi olma dair azimli olduklarını açıkladı.

Mahmut Tosun

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler