USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Merkel sonrası devri tespit etmek düşüncesince kasa başına gidiyor

Almanya'da halk, 26 Eylül’de yapılacak umumi seçimlerde 20. Dönem Federal Meclis'i yakalamak düşüncesince kasa başına gidecek.

Almanya Merkel sonrası devri tespit etmek düşüncesince kasa başına gidiyor
24-09-2021 11:16
Berlin

Ülkede 60,4 milyon seçmenin, dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını gölgesinde oy kullanacağı intihabat düşüncesince 16 eyalette 85 bin kasa kuruldu.

Çalkantılı devirde uzlaşmacı kişiliği ile iz bırakan lider: MerkelAlmanya Başbakanı Angela Merkel’in koltuğuna sözlü üç ad vaatlerini açıkladı

2,8 milyon gencin geçmiş kere oy kullanacağı ülkede kestirmece 650 bin intihap görevlisi çalışacak.

47 partinin yarıştığı seçime dahil bulunan 6 bin 211 sözlü arasında, türlü partilerden 100'den ortak tomar Türk asıllı bulunuyor.

299 intihap bölgesinin bulunmuş yer aldığı Almanya'da seçmenler, dünkü meclisin 598 üyesini yakalamak düşüncesince dü oy kullanacak. Seçmenler geçmiş oylarını kişi bölgelerindeki saylav adayına, ikinci oylarını ise seçtikleri partiye veriyor. Alman intihap sisteminde partinin almış yer aldığı oylara layıkıyla üste saylav boşaltmak benzer olacak.

Seçimlerde kestirmece 900 bini Türk iktisap etmek neredeyse 7,5 milyon muhacir kökenli, siyasal tercihlerini sandığa yansıtacak.

Ülkeyi 16 senedir yönetmen Başbakan Angela Merkel’in baştan sözlü olmayacağı seçimlerde; Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri 60 yaşındaki CDU Genel Başkanı Armin Laschet’i, Sosyal Demokrat Parti (SPD) 63 yaşındaki Maliye Bakanı Olaf Scholz’u ve Yeşiller 40 yaşındaki partinin Eş Başkanı Annalena Baerbock’u başvekil talibi gösterdi.

Mektupla oy kullanıcıların sayısı arttı

Seçmenlerin mektupla oy istimal olanağı da bulunuyor. Bu sene ilkin Kovid-19 salgınından çevre ortak tomar sayıda seçmenin mektupla oy kullanmayı yeğleme edeceği belirtiliyor.

Almanya’da mektupla oy istimal uygulaması 1957 senesinde başladı. O çevrim seçmenlerin yüzdelik 5’i mektupla oy kullanırken bu nicelik 2017 seçimlerinde yüzdelik 29’a çıktı. 26 Eylül’de yapılacak mektupla oy kullanımının yüzdelik 40 yöresinde olması bekleniyor.

Almanya’da intihap yerleşmiş yetkilileri bu sene mektupla oy kullanıcıların sayısının müstevli dolayısıyla yüzdelik 40 oranında olmasını beklediklerini belirtiyor.

Ülkede sonuç haftalarda meydana getirilen anketlerde SPD önde görünmesine karşın seçimin SPD ile CDU/CSU partileri ortada başa giriş geçeceği öngörülüyor.

2017’de meydana getirilen seçimlerde CDU/CSU yüzdelik 32,9, SPD yüzdelik 20,5, AfD yüzdelik 12,6, FDP yüzdelik 10,7, Sol Parti yüzdelik 9,2, Yeşiller yüzdelik 8,9 alarak mecliste özümleme edilmişti.

Anketlere layıkıyla bu seçimde Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz’un talibi yer aldığı SPD yüzdelik 25 oy oranıyla ortak numara tam görülmekteyken CDU Genel Başkanı Armin Laschet’in sözlü yer aldığı CDU/CSU’nun oy payı yüzdelik 23 bandında toprak alıyor.

Bu seçimlerde Annelena Baerbock ile geçmiş kere başvekil talibi yayınlayan Yeşillerin oy payı da yüzdelik 15-17 namına anketlere yansıyor.

Seçimlerde ne denli oy alacağı kamuoyunda nikbet edilen giriş döndürücü sağcı ve rasist görüşleriyle aşina AfD ise yüzdelik 11-12 oy oranıyla dördüncü öğür konumunda görünüyor.

Yüzde 5’lik intihap engelini geçmesi muhtemel Hür Demokrat Partinin (FDP) oy payı yüzdelik 11-12 namına verilirken Sol Partinin de yüzdelik 6-7 oy alacağı kestirim ediliyor.

Koalisyon alternatifleri

Seçimlerden sonradan oluşması muhtemel tabloya göre, koalisyon hükûmeti hükûmeti görüşmeleri güç geçecek ve dü Afrika ülkesi Jamaika ve Kenya’nın adları kamuoyunda sık sık duyulacak.

CDU/CSU banko AfD ve Sol Parti ile koalisyona girmeyeceğini duyururken SPD’nin, süresince giriş döndürücü sol grupları barındıran ve NATO’ya dirlik çıkan Sol Parti ile kesme namına ortak koalisyon hükûmeti hükûmeti oluşturmayacağını söylememesi dikkatİ çekiyor.

CDU/CSU’nun haricinde mecliste özümleme edilmesi muhtemel partilerin hepsi AfD ile hükümet kurmayacağını açıkladı.

Anket sonuçlarındaki partilerin alacağı oy oranına göre, koalisyon hükûmeti hükûmeti ihtimallerine bakılınca 6 seçenekten 5’i üç partinin kurabileceği ortak koalisyon hükûmeti hükûmeti hükümetine ayraç ediyor.

• Ekonomik çoğalma garanti dibine alınmalı
• Merkel dönemindeki denge bitmeme etmeli
• Seçim kampanyası çağında sunulan laflar hesabına getirilmeli

Berlin'de AA'nın mikrofon uzattığı Alman seçmenler, dünkü hükümetten beklentilerini dile getirmiştir https://t.co/kssnZcqMGw pic.twitter.com/voSlln1IHM

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) September 22, 2021

Muhtemel hükümet alternatiflerinden bulunan CDU/CSU, Yeşiller ve FDP koalisyonu, partilerin renklerinin (siyah-yeşil-sarı) Jamaika bayrağını çağrıştırmasından çevre "Jamaika koalisyonu" namına adlandırılıyor.

Bir gayrı alternatif ise SPD, CDU/CSU ve Yeşillerden oluşan koalisyon. Bu da partilerin renkleri (kırmızı-siyah-yeşil) Kenya bayrağını çağrıştırdığı düşüncesince "Kenya koalisyonu" namına nitelendiriliyor.

Seçimlerden sonradan partilerin hükümeti oluşturabileceği ortak gayrı belki ise SPD, FDP ve Yeşillerin kurabileceği "trafik lambası koalisyonu" olacak.

“Almanya koalisyonu” ise CDU/CSU, SPD ve FDP’den oluşacak ortak hükümete ayraç ederken ülkede şişman tartışmalara etken bulunan SPD, Sol Parti ve Yeşiller ortada (kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyonu) ortak bağlaşma oluşmasının ihtimali düşüt bulunmasına karşın benzer görülüyor.

İki partili ortak koalisyon hükûmeti hükûmeti oluşması düşüncesince ortak tane alternatif CDU/CSU ve SPD’den oluşan "büyük koalisyon" olabilir.

Bu seçeneklerden hangisi neticede iktidara geleceği yapılacak koalisyon hükûmeti hükûmeti görüşmelerden sonradan anlaşılan olacak. 2017’de meydana getirilen umumi seçimden sonradan koalisyon hükûmeti hükûmeti görüşmeleri kestirmece 6 ay sürmüştü.

Öte taraftan 2017’de yüzdelik 12,4 oranında oy meydan giriş döndürücü sağcı AfD partisinin bu seçimde ne denli oy alacağı merakla bekleniyor.

Anketlerde yüzdelik 11-12 oy oranında yayınlanan AfD’nin ilkin ülkenin maşrık eyaletlerinde çelimli çıkacağı öngörülüyor.

26 Eylül’de umumi seçimlerin yanında Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern’de eyalet meclisi seçimleri de düzenlenecek.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler