USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında hayatını yitirenler Köln'de anıldı

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de planlı ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını kaybedenleri adlandırmak düşüncesince Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) Köln'deki umumi merkezinde merasim düzenlendi.

Almanya Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında hayatını yitirenler Köln'de anıldı
17-02-2022 21:07
Köln

Anma törenine ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını yitiren Gökhan Gültekin'in ağabeyi Çetin Gültekin ile oğlu Hamza'yı kaybeden Armin Kurtoviç'in yanı esna DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen dil cambazı adına katıldı.

Açılış konuşmasını karşıcı Türkmen, dü sene eski yıldırı saldırısıyla, ayrışık olayların ve çevrelerin kışkırttığı, Müslümanları yabancı, yabancıları ise muhatara adına gören yanında baş döndürücü görüşlünün 9 genci aralarından aldığını söyledi.

Hanau'daki ırkçı teröristin babası, kurban yakınlarını rahatsız ediyorIrkçı yıldırı saldırısının üstünden sabık 2 yıla karşın Hanau sakinleri hala tedirginTürkmen, "Rüyaları bulunan dokuz kişi. Hedefleri bulunan dokuz kişi. Onları tercih edenler ve onların da sevdikleri vardı. Aileleri ve arkadaşları vardı. Belki kendileri de yanında karı kurma, özlük çocuklarını abartmak hayalleri içerisindeydi." dedi.

Türkmen, şu şekilde bitmeme etti:

"Bütün bu hayalat çabucak gömülmüş oldu. Onlarla birlikte, bu hayalat bundan sonra sonsuza değin elden manzara olmaya mahkum oldu. Ailelerinin ve sevdiklerinin hayalleri de onlarla baş başa söndü. Paylaşılan hayalat toprağa gömüldü. Hatıralar ve hatırat yanında ateş biçimine dönüştü. 'Ateş düşmüş yer aldığı noktayı yakar' denir ya. Bu söz, acının ilkin karı fertleri ve benzeyen akrabalar düşüncesince en faziletli bulunduğunu anlatım etmektedir. Ne derece duygudaşlık gösterirsek gösterelim, ne derece ateş duysak da ailelerin acısı bitmeme ediyor. Hatıralar, anılar, acıyı, ıstırabı arka getirse de, anımsanmak ve anımsanmak bire yanında sürede ölüm fail bu insanoğlu düşüncesince yanında takdir, yanında onurdur. Onlar dualarımızda, anılarımızda ve hatıralarımızda yaşıyor."

Saldırıda kardeşini kaybeden Çetin Gültekin, "Yaşamını yitirenleri hatırlamayı, isimlerini saymayı ve hak arkasında koşmayı unutursak biliyoruz ki yanında yıldırı saldırısı şimdi gerçekleşecek. İsimlerini hatırlarsak bu saldırıları önleyebiliriz." halinde konuştu.

Olayların aydınlatılması üstüne dünkü hükümetten umutlu olduklarını tamlayan Gültekin, "Yeni Başbakan Olaf Scholz hâlâ seçilmeden bizi görüşme etti ve seçilmesi yerinde olayın üzerinde gidip çözülmesi düşüncesince elinden mevrut değme şeyi yapacağını söyledi. Şimdi umuyoruz tabii, inşallah verdiği lafı tutar. Merkel de yalan vermişti lakin sözünü tutmadı. Hessen Başbakanı da dü senedir sözünü tutmadı, yanında defa olsun yanımıza gelmedi. Yeni İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise bizlere aşkın dayanaklık etmek oldu."

Kardeşi Gökhan'ın hayatını kaybettiğini ve ne yapsa arka getiremeyeceğini tamlayan Çetin Gültekin, "Ancak ego bu yolda hayatımı vermeye razıyım, kâfi ki apayrı ana babalar evlatlarını defnetmesin. Bizim birbirimize erbap çıkmamız lazım, zira apayrı on paralık kimseden iane yok. Almanya'da 183 değişik ülkeden insanoğlu yaşıyor. Bir milletten insanoğlu ölürse öteki milel onun anmasına sebep gelmiyor. Benim kardeşim Türk ve Müslüman yer aldığı düşüncesince ırkı ve dini düşüncesince öldürüldü. Böyle yanında olayın gene yaşanmaması düşüncesince elimizden mevrut değme şeyi yapmalıyız." dedi.

Oğlu Hamza'yı kaybeden Armin Kurtoviç de yaşanmış bulunan dü salname süreçte yetkililerin tavrını eleştirerek, karşılaştıkları kötü etkileri anlattı.

Anma töreninin böylecene Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını yitirenler düşüncesince Kuran-ı Kerim okundu, afsun edildi.

Irkçı yıldırı saldırısı

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 gecesi dü kafeye planlı ırkçı yıldırı saldırısında, aralarında 4 Türk'ün de bulunmuş yer aldığı 9 eş yaşamını kaybetmişti.

Özel harekat timinin düzenlemiş yer aldığı operasyonda, saldırıyı oluşturan 43 yaşındaki ırkçı yıldırıcı Tobias Rathjen ve 72 yaşındaki anası evlerinde ölmüş bulunmuştu.

Saldırgan Rathjen'in avcılık vesikası yer aldığı ve arkasında yanında mektupla videoteyp bıraktığı kaydedilmişti.

Dönemin Başbakanı Angela Merkel saldırıyla ait "Irkçılık zehirdir, tiksinti de zehirdir ve bu işitme toplumumuzda vardır." açıklamasında bulunmuştu.

Federal Savcılık kabilinden Aralık 2021'de meydana getirilen açıklamada, saldırıyla ait anket kapsamında apayrı şahısların kabahat ortağı, azmettirici yahut araştırma görevlisi olduğuna yada failin yanında sırdaşı bulunduğuna müteallik tam tanık bulunamadığı nedeni öne sürülerek takipsizlik sonucu verildiği bildirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler