USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Başbakanı Scholz: NATO zirvesinden beraberlik ve denge sinyali çıkacak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 29-30 Haziran'da düzenlenecek NATO Zirvesi’nden bütünlük ve denge sinyali çıkacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Scholz: NATO zirvesinden beraberlik ve denge sinyali çıkacak
22-06-2022 19:02
Berlin

Scholz, doğacak günlerde yapılacak Avrupa Birliği (AB), G7 ve NATO liderler zirveleri öncesinde Federal Mecliste müşterek görüşme yaptı.

Alman ordusunu, ülkesini ve gayrı müttefiklerini bütün saldırılara erinç koruyacak biçimde donatacaklarını tamlayan Scholz, "Yeni Alman ordusu düşüncesince endaze budur." dedi.

Scholz, Avrupa’da akıbet yılların en şişman düzenlilik krizinde Almanya’nın vebal üstlendiğini ve Avrupa’nın doğusundaki devletleri askeri namına desteklediğini vurgulayarak, "İttifak bölgesinin herhangi müşterek metrekaresini savunacağız." ifadesini kullandı.

Putin’in Rusya'sı ile öngörülebilir gelecekte iştirak düşünülemez

NATO’daki partnerlerin Almanya’ya güvenebileceklerine ayraç fail Scholz, NATO Zirvesi'nden beraberlik ve istikrar sinyali çıkacak. Yeni müşterek mühim konseptle NATO'yu geleceğin zorluklarına hazırlayacağız." sanarak konuştu.

Almanya Başbakanı, burada Rusya ile ilişkilerin ehemmiyetli müşterek gösteriş oynayacağını belirterek, "Putin'in agresif yayılımcı Rusya'sı ile 2010 mühim konseptinde belirtildiği kabilinden Rusya ile iştirak öngörülebilir müşterek doğacak düşüncesince düşünülemez." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bundan sonradan ortaklarla ve müttefiklerle arsıulusal düzenin sağlanması düşüncesince çalışacaklarını vurgulayan Scholz, bu müttefikler ortada gelecekte Finlandiya ve İsveç’in de arazi alacağı dair nikbin bulunduğunu kaydetti.

Şansölye Scholz, bu dü ülkenin NATO üyeleri ve bütün Avrupa düşüncesince "güvenlik kazanımı" olacağını savundu.

Ukrayna’yı insani, mali, askeri ve siyasal namına desteklemeyi sürdüreceklerini tabir fail Scholz, "Rusya, Ukrayna halkına erinç tanrısız müşterek harp yürütüyor. Masum kadınlara, baylara ve ufaklıklara karşı. Bu barbarca işlenen müşterek suçtur. Ukrayna, kendini defans hakkına sahiptir." sanarak konuştu.

"Marshall Planı'na gereksinimi var"

Avrupa’nın Ukrayna halkının gerisinde olduğuna dikkati çekici Scholz, NATO’nun savaşın müşterek tarafı olmaksızın Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy ile Ukrayna'ya verilecek dayanaklık etmek dair danışma etmeye bitmeme edeceklerini söyledi.

Savaştan sonradan Ukrayna’nın baştan inşasının etraflıca süreceğine ayraç fail Scholz, “(Ukrayna’daki) Yıkımın boyutu baş döndürücü büyük. Oradaki birtakımı şeyler bana 2. Dünya Savaşı'ndan sonradan yıkılan Alman şehrinin görüntülerini hatırlatıyor. O çağda savaşın bozma etmiş bulunduğu Avrupa gibi, Ukrayna'nın da bugün baştan yapımı düşüncesince müşterek Marshall Planı'na gereksinimi var." dedi.

Scholz, Ukrayna’nın baştan düz yazı edilmesi düşüncesince milyarca avroya gerekseme duyulacağını söyledi.

Ukrayna’nın Avrupa ailesine ilgilendiren bulunduğunu vurgulayan Scholz, bundan çevre AB Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’ya AB adaylığı statüsü verilmesi düşüncesince efor gider edeceğini tabir etti.

Almanya’nın Moldova’ya da namzet dünya statüsü verilmesinden yana bulunduğunu yineleyen Scholz, Gürcistan’ın Avrupa perspektifinin de desteklemeye bitmeme edileceğini kaydetti.

Batı Balkanların AB yolunun açılmasını istedi

Scholz, AB’nin toy üyelere hazırlanması icap ettiğini belirterek, AB’deki iç yapılarda ve süreçlerde ıslahat yapılmasını istedi.

AB’nin Batı Bakan devletlere kısaca 20 sene önceki üyelik umudunu verdiğini anımsatan Scholz, "Bu, bugüne denli gerçekleşmedi. Bundan çevre bu toy çağda şu kemiksiz olması lazım; bizim AB'de Batı Balkanlara ihtiyacımız var." dedi.

Scholz, AB ülkelerinin erte Batı Balkan devletleri ile yapacakları görüşmede bu sinyalin verilmesi icap ettiğini belirterek, toplantının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği dair emniyetli olunmadığını bugün izleme ettiğini fakat gerçekleşmesini umudunu taşıdığını tabir etti.

Scholz, şunları kaydetti:

"Buna da şaşırmamak lazım. Umut uyandırsanız, milletleri, devletleri yola çıkarırsanız, onları AB zımnında çıkmaya değeceğine kandırma ederseniz; bunun düşüncesince gayretler gösteriliyor, vatanlarında iç ihtilaflar hücre alınıyor. Bir dünya adını değiştirdi Kuzey Makedonya, Yunanistan ile ihtilafı sonlandırmak için. Daha sonradan bunların bütünü yarayışlı olmuyor ve işler müterakki gitmiyor. O devir bu devletlerin siyasal liderlerinin ve vatandaşlarının erbap bulunduğu erinçsiz olduklarına bağlı duygunun dile getirilmesi banko doğrudur. Bu ülkelerle yapılacak zirve hazırlop olmayacak."

AB’nin Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile üyelik müzakerelerine başlamasına yeşil enerji yakmasını talip Scholz, dengeli ve zenginlik içerisindeki Batı Balkanların her insanın çıkarına bulunduğunu söyledi.

Scholz, 23-24 Haziran’da Brüksel’de AB, 26-28 Haziran’da Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda G7 ve 29-30 Haziran’da Madrid’de NATO liderler zirvelerine katılacak.

Yarın, AB Liderler Zirvesi öncesinde AB ülkelerinin büyüklük ve hükümet başkanlarının, Batı Balkan ülkelerinin liderleriyle derinti gerçekleştirmesi planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler