USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Alanya'nın fethinin 800. yılı coşkuyla kutlandı

Alanya'nın Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat kabilinden fethinin 800. yıldönümü Alanya Belediyesinin Alanya Kalesi'nde düzenlemiş olduğu ortak saf aktiflik ile kutlandı.

Alanya'nın fethinin 800. yılı coşkuyla kutlandı
06-11-2021 19:53

Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Kemal Çelik, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, kaza protokolü ve baş döndürücü sayıda çağrılı katıldı. ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, katılımcılara Alanya'nın zamanı üzerine bilgelik verdi.


“Medeniyetimizi tuğla tuğla düz yazı ettiler; dantel ince iş ördüler”

Törende mütekellim Bakan Çavuşoğlu, “Anadolu'yu bizlere emlak karşılayıcı ve bu uçmak vatanı arkalamak düşüncesince şahitlik şerbetini içen şöhretli ecdadımızı rahmetle, gönül borcuyla yad ediyoruz. Malazgirt'le başlayan, Yassıçemen'le, Alanya'yla bitmeme fail Selçuklu fütuhatı, Anadolu'ya Türk mayasını çaldı. Bu topraklardan evren hakimiyetini kasılma edecek maddesel ve tinsel temeli Selçuklu attı. Fetihten sonradan Alaiyye'yi diriltme fail atalarımız, ona Barış Yurdu anlamına mevrut Darül Eman dediler. Akdeniz'de barışın ve refahın bilge olması düşüncesince gerektiğinde seferden arka durmadılar. Medeniyetimizi tuğla tuğla düz yazı ettiler; dantel ince iş ördüler. Bakın adlı sanlı gezmen İbni Battuta 7 yüzyıl evvela 1330'da görüşme etmiş bulunduğu Alanya'mız üzerine ne diyor: “Dünyanın en iyi insanları, en ak pak kılıklı halkı burada yaşar ve en latif yemekler burada pişer. Allah Teala'nın bendegân içre en sevecen olanlar buranın halkıdır” laflarına toprak verdi.

“KKTC'nin hakkını ve hukukunu da korumaya bitmeme edeceğiz”

Her yıl milyonlarca insanoğlunun Alanya'yı görmeye geldiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Sultan Alaaddin bu topraklardan parlak ortak ilhanlık iklimi meydana getirdi. Bu iri medeniyetin evlatları iktisap etmek bizim düşüncesince kıvanç vesilesidir. 8 yüzyıl sonradan bugün, aha bu şöhretli mirastan aldığımız ilhamla aut politikamızı şekillendiriyoruz. Geçmişimize ve geleceğimize rengini sağlayan bu ismi derece ak denizde barışın önünü ayırmak düşüncesince sahada ve masada çalışan servet gösteriyoruz. Akdeniz'de sürekli sulh ve refahın tesisi düşüncesince çalışıyor, hakkımızı savunmaktan arka durmuyoruz. Herkesin hakkına hukukuna saygılıyız. Ama hakkımızı da sonuna denli savunmaya kararlıyız. Biz denizci ortak milletiz. Bizi Kızılkule'nin ötesine geçemeyecek duruma getirmeyi hedefleyen çıyan planları bozduk; bozmaya bitmeme edeceğiz. Masaysa masa, sahaysa saha. Hamdolsun hepsine hazırız. Aynı anlayışımız KKTC ve Kıbrıs Türkleri düşüncesince de geçerli. Kaderlerimizin bu denli ilişkin bulunduğu KKTC'nin hakkını ve hukukunu da korumaya bitmeme edeceğiz” açıklamasını yaptı.

“Her problemi siyasal endüstrisi çekici bulaşık ortak uyuşma ile huzur karşıyayız”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ise, “Ayak basmış bulunduğu rastgele coğrafyada fetih etmiş bulunduğu rastgele yerde evvela adaleti kasılma edip, insanlığın onurunu gözeten ecdadımız rastgele toprağı adeta sahn götürmüş. Devleti yaşatmanın insanı yaşatmaktan geçtiğini düşünülerek insanoğlunun refahı ve huzuru düşüncesince çalışmış, hanlar hamamlar yapmış kaç asar düz yazı etmiştir. İlhamını 5 bin salname Türk firez ve medeniyetinden düzlük MHP ehliyetli 53 senedir sarp baş, tok karın, bahtiyar erte düşüncesince çalışmaktadır. Siyasetini bu kavrayış bünyesinde oluşturmaktadır. Bu mevzuda Alanya göğsümüzü kabartmıştır. Hedefimiz son zamanların şartlarına akıllıca yatırımların ve çalışmaların yaygınlaşmasıdır. Türk firez ve medeniyetini kapsayıcılığını algı edemeyenler Türkün tarihinden bi malumat olanlar ve bunun farkında şekilde Türk kini yapanlar ahit maatteessüf ahit ortak araya mevrut durumdalar. Ülkemizin 2023 önder iklim Türkiye vizyonuna bariyer olmak, kabuğunu kırıp diyalekt ve toptan çelim olma önünde ilerleyişini bloke etmek gücünü bezdirmek düşüncesince rastgele yolu deneyen rastgele fırsatı kullanan, rastgele problemi siyasal endüstrisi çekici bulaşık ortak uyuşma ile huzur karşıyayız” açıklamasını yaptı.

“PKK'nın siyasal uzantısı HDP ile yararlı sanarak namussuzlukta son tanımadıklarını meslek aleme anlatacağız”

“Siyasi matematik yarar ve avantaj yoluna çiğnenmedik bedel bırakmayanlar, senaristliği umman ötesinde yazılan oyunları vatanımızda sergileyenler, Cumhur İttifakı'nın evcil ve ulusal duruşundan erinçsiz olanlar sizi ve bellek hocalarınızı erinçsiz etmeye bitmeme edeceğiz” diyen Durmaz, “Vitrinde Mustafa Kemal Atatürk maskesi kullanıp, içeride bölücüler ile matematik yapanlar işine ulaşınca milliyetsever kesilip, Kürdistan diyenlere biricik sözcük edemeyenler, ahlaksızcasına martir yakınına taşlama edenler, vatanımızın donanmasına ve dirliğine kast fail yıldırı uzantıları bütünü ortak araya mevrut Cumhur İttifakı'nın düşmesini bekliyorlar. Bunun düşüncesince rastgele yolu mubah görerek aşağı mahalle yoluna devletin düşmesine isteme göstermektedir. Bunları milletimize söylemeye bitmeme edeceğiz. Parti binalarına son namustur yazıp, sınırlarımızı koruyacak askeri tezkereye PKK'nın siyasal uzantısı HDP ile yararlı sanarak namussuzlukta son tanımadıklarını meslek aleme anlatacağız. Kandili yerle eşit edeceğim diyenlere er göndermeden kandili elbette yerle eşit edeceklerini milletimiz ile baş başa soracağız. Bunlara şehir delibozuk edilmeyeceğini anlatacağız” laflarına toprak verdi.

“Alanya'yı, Türk-İslam medeniyetinin en ehemmiyetli şehirlerinden birisi yapmıştır”

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise konuşmasında, “1221 yılından bugüne Alanya'nın fethinin 800. yılını kutluyoruz. Fethimiz uğurlu olsun. Bu şehri, Türklükle, Müslümanlıkla, ezanla, sağlık ve güzelliklerle buluşturan karaların ve denizlerin sultanı Alaaddin Keykubat'tır. Türkiye ve evren literatürünün en adlı sanlı Selçuklu Sultanı unvanına erbap bulunan 1. Alaaddin Keykubat, rüyalarında namına sabah yeli olunan Alanya'yı fethettikten sonradan iri ortak yapılaşma ve bayındırlık hamlesi başlatmıştır. Sanata, bilime, yetişek ve kültüre baş döndürücü iri ehemmiyet sağlayan Keykubat, ortaya koyduğu sayımsız eserlerle Alanya'yı, Türk-İslam medeniyetinin en ehemmiyetli şehirlerinden birisi yapmıştır. Konya Kalesi büyüklüğünde yapılmasını istediği surlar, periyodunun evvel ve biricik örneği bulunan Kızıl Kule, çokluk ticaretini bayındırlık etmek düşüncesince düz yazı etmiş bulunduğu tersane, Alaaddin Keykubat'ın vizyonunu, istikbal görüşlülüğünü, ferasetini ortaya koyan en ehemmiyetli Selçuklu yapıtlarıdır” dedi.

“Türk- İslam bayrağını sürgit dalgalandırmak”

“Adaleti, hoşgörüsü, çalışkanlığı, vizyonu, istikbal görüşlülüğü, cesareti ve bütün ferasetiyle Alaaddin Keykubat, hala ortak yanarca derece bizlerin yöntemini aydınlatmaktadır” diyen Yücel, “Türk milleti şekilde şöhretli tarihimizde Alanya'nın fethi derece kaç fetihlerle adımızı evren evveliyatına yazdırmışızdır. Bizim yolumuz; Anadolu'nun kapılarını Malazgirt'te Türklere açan Sultan Alparslan'ın yoludur. Bizim yolumuz; Kurduğu ıvır zıvır ortak beylikten, dünyaya bilge bulunan Büyük Osmanlı İmparatorluğu'nu mevcut fail Ertuğrul Gazi'nin, Osman Gazi'nin yoludur. Ötüken'den Orta Asya'ya, Orta Asya'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan bütün dünyaya yayılan, iri ülkeler kuran, Turan ülküsünü ve İslam medeniyetini kıtalara bilge kılan, ahit yolumuzu aydınlatacak kavrayış ve tinsel değerleri bizlere kalıt bırakan, atalarımıza, ecdadımıza her kişinin baş döndürücü iri ortak vefa borcu var. Artık bizim düşüncesince en iri fetih; Türk- İslam bayrağını sürgit dalgalandırmak. Bizim düşüncesince fetih; Keykubat'ın mirasına erbap çıkmak, onu hayatta kızarmak ve yaşatmak” dedi.

“Alanya'nın 37 salname imgesel bulunan teleferiği yaşama geçirerek Alanya Kalesi'nde iri ortak tahavvül başlattık”

Yücel konuşmasına şu şekilde bitmeme etti: “Alanya'nın ederine bedel katan bu firez hazinelerini koruyup doğacak nesillere aktarma etmek gayesiyle; kaç zamanı yapıyı restore ederek şehrimizin belleğine kazandırdık. Bedesten, Alanya Mutfak Evi, Alanya Kalesi Alan Yönetim Merkezi, Sedre Av Köşkü ve Oba Medresesi'nin onarımını yaptık. İnşallah ahit birçoğunun açılışlarını daim baş başa gerçekleştireceğiz. Restorasyon çalışmalarımız; anadan görme 2 Alanya evi ile Alanya Kalesi'nde toprak düzlük Arasta ve Akşebe Türbesi emekleri ile bitmeme etmektedir. Alanya'nın 37 salname imgesel bulunan Teleferiği yaşama geçirerek Alanya Kalesi'nde iri ortak tahavvül başlattık. Kale'mizin ziyaretçi sayısı Teleferiği yaşama geçirdikten sonradan 5-6 büküm artmıştır. İnşallah pandemi sonrası doğacak yıllardaki gayemiz 2 Milyon ziyaretçidir. Teleferik ile irtibatlı şekilde yaşama geçirdiğimiz gidiş güzergahları ve piyade alternatifleri projemizle, ziyaretçilerin Kale'nin rastgele noktasını yayan keşfetmeleri sağlanmıştır. Önümüzdeki günlerdeki Alanya Kalesi ile ilgilendiren en ehemmiyetli projemiz Alanya Kalesi'ni yayalaştırmak. Bu yegâne güzellikteki zamanı dokuyu arkalamak düşüncesince anahtar trafiğini kısıtlayacağız. Böylelikle hem Alanya Kalesi'ni korumuş olacağız, bununla ortak Unesco Dünya Mirası Listesi'ne duhul önünde ehemmiyetli ortak aralık kaydedeceğiz.”

“38 bin beledi yabancıyla hoşgörüyle, bütünlük ve el birliği içre yaşamaktayız”

Alanya'nın geçmişteki derece barışın, huzurun ve güvenin başkenti olmaya bitmeme ettiğini laflarına ekleyen Yücel, “Farklı diyanet ve dilden, 123'ün üstünde milletten kısaca 38 bin beledi yabancıyla hoşgörüyle, bütünlük ve el birliği içre yaşamaktayız. 334 bine yaklaşan nüfusuyla 24 ili geride bırakan Alanya, bundan böyle il olmayı çoktan adalet etmiştir. Antik çağlarda korsanlara, Bizans çağında derebeylerine ev sahipliği yapmış, Selçuklu'nun kışlık kenti, Osmanlı'nın flaş Liman Şehri Alanya'mızın, Cumhuriyetimizin 100. yılına il şekilde gireceğine inancımız tamdır” açıklamasını yaptı.

Konuşmaların peşi sıra Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel kabilinden Bakan Çavuşoğlu ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz'a armağan taktim edildi. Tören Türk ahali müziği sanatçılarının konseri ile bitmeme etti. Ardından ise Sandık Emini Kayhanlar Evi'nde Herbaryum, Mutfak Kültür Evi, Bedesten, Demirtaş-Sedre Av Köşkü derece restore edilen binalar hizmete açıldı.



Ertuğrul Gün - Gazi Taş - Akif Yılmaz
 

İLGİLİ HABER
MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz: Terör uzantıları bütünü ortak araya mevrut Cumhur İttifakının düşmesini bekliyorlar MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz: 'Terör uzantıları bütünü ortak araya mevrut Cumhur İttifakı'nın düşmesini bekliyorlar'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler