USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Ukrayna ile Rusya Savaşı'na bağlı "Türkiye, gelişigüzel dü tarafla da şen konuşabilen ve alana bağlı sulh perspektifine cemaat bulunan az daha yegane ülkedir. Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz." dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz
06-03-2022 16:08
İstanbul

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) kabilinden The Marmara Hotel'de planlı Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması'nda mütekellim AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, dünyanın güç nezdinde süreçten geçtiğini söyledi.

Kurtulmuş, dünyada toptan ölçekteki dengesizlikler yada balans arayışlarının önümüzdeki on seneler süresince bitmeme edeceğini anlatım ederek, "Öncelikle çabucak Ukrayna-Rusya krizini yada süregelen savaşı, biricik başına nezdinde eleman kabilinden değerlendirmemiz akıllıca gayrimümkün kanaatindeyim. Epeyce nezdinde süredir evren tutum politiğini yönlendiren dünyada toy gelişmelerin kapısını açan aşırı tehlikeli, riskli lakin ayrımsız sürede da sonuç adım çelimli nezdinde rakiplik ortamını da barındıran toptan nezdinde gelişmeyle kendince karşıyayız." sanarak konuştu.

Her bölgede şişman mücadelelerin, rekabetlerin, çatışmaların ve gerilimlerin yaşandığı nezdinde çağda olduklarına dikkati çekici Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bundan 20- 30 sene geçmiş dünyanın hesaplı geleceğiyle ilişik konuşmalar yapılırken 3 bölgede insanlığı muntazır riziko alanları bulunduğunu da konuşuyorduk. Bunlardan birisi su savaşları, birisi besin savaşları, nezdinde gayr ise erke savaşlarıydı. Son 20 sene içinde buna siber asayiş bölgesini da dördüncü nezdinde düzlük adına katmak durumundayız. Dolayısıyla bundan sonradan bu güçlerin kâffesi çabucak diyalekt adına sahada harp etmekle kalmayacaklar. Aynı sürede bu 4 bölgede da korkunç nezdinde mücadele, rakiplik ve gerektiği senelerde da korkunç nezdinde çatışmanın içinde toprak alacaklar. Bunu kötümser nezdinde levha ortaya ayırmak düşüncesince söylemiyorum. Dünyanın mevrut bulunduğu toy vaziyeti güzel belirleme buyurmak ve şartların çabucak bizlere söylenen birtakımı laflar yada bundan böyle sloganlaşmış bulunan ifadelerin ötesinde yoğun köklerini değerlendirmek ve buna gereğince tedarik kabul buyurmak mecburiyetindeyiz."

Bu arbede ve yüklülük ortamlarının içinde coğrafyanın baht olduğuna ayraç fail Kurtulmuş, "Büyük nezdinde mevki birikimine, tecrübesine ehil bulunan nezdinde ülke, sonuç adım canlı nüfusu ve şişman hedefleri bulunan nezdinde diyar olarak, Türkiye'nin bu coğrafyada kesinlikle konumlanacağı, kesinlikle şekilleneceği, çabucak Türkiye'nin geleceğini belirleyen nezdinde eleman olmayacak, hassaten coğrafyamız edinmek amacıyla dört başı mamur hayattaki politikacı ve hesaplı denklemleri baştan düz yazı edecektir." ifadelerini kullandı.

"Kafkaslar'daki muadele Türkiye'siz nezdinde halde çözülemez noktadadır"

Küresel ölçekte harp fail güçlerin alanlarının hepsinin ortasında Türkiye'nin olduğuna dikkati çekici Kurtulmuş, şu halde bitmeme etti:

"Çin ile Avrupa ve Batı arasındaki mücadelenin en ehemmiyetli ayaklarından birisi, her insanın bilmiş bulunduğu kabilinden Ön Asya ve hassaten Kafkasya'da Kafkasya üstünden gerçekleşecektir. Bu açıdan Türkiye, Kafkasya'daki denklemin elzem unsurudur. Çok şükür Azerbaycan'da, Azerbaycan'ın Karabağ'ın işgalini kurtarması sürecinde, Türkiye şişman nezdinde şekilde, dayanak adına orada toy nezdinde denklemin kurulabilmesi ve arkası sıra Kafkaslar'da, Rusya'nın, İran'ın, Türkiye'nin, Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın ve Ermenistan'ın da olabileceği altılı ganyan nezdinde platformda Kafkasları, hassaten Güney Kafkasya'yı nezdinde sulh ve erinç ortamına çevirebilmek dair kararlıdır ve bu bölgede üstünlük kabul buyurmak noktasındadır. Kafkaslar'daki muadele Türkiye'siz nezdinde halde çözülemez noktadadır."

Rusya-Ukrayna savaşı

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan krizdeki önemini özetleyen Kurtulmuş, "Türkiye, gelişigüzel dü tarafla da şen konuşabilen ve alana bağlı sulh perspektifine ehil bulunan az şimdi yegane ülkedir. Biz bu bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz. Ülkelerin farklılıkları olanaklı lakin bu farklılıkları müzakereyle konuşarak masada diplomasiyle çözebilecek nezdinde imkana ehil olduğumuza inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Doğu Akdeniz'in önümüzdeki çağda şişman gerilimlerin yaşanacağı toy nezdinde coğrafya bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Doğu Akdeniz'de birileri Türkiye'nin göz boncuğu olmaması, buradaki hidrokarbür kaynaklardan yararlanmaması, burada Mavi Vatanı oluşturarak Türkiye'nin adalet ve çıkarlarını koruyacak nezdinde güce ehil olmaması düşüncesince gelişigüzel ayrışık baskıyı yaptılar, bunları hatırlıyorsunuz. Ama Türkiye, Akdeniz'de Mavi Vatanı, Libya Hükümeti ile icra ettiği anlaşmayla beraberce onun sınırlarını çizerek mahsus hesaplı bölgelerimizde katıksız taş yağı lambası yağı ve arazi yağı kontrol faaliyetlerini sürdürdü." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin çelimli nezdinde üretime ehil bulunan nezdinde diyar olmaktan apayrı şansı yoktur"

Her bölgede çelimli bulunan nezdinde Türkiye istediklerini özetleyen Kurtulmuş, pandemi ve halen bitmeme fail bu sürecin Türkiye'nin vaktinde ve vaktiyle almış bulunduğu tedbirler nedeniyle minimum hasarla atlatıldığını anlatım etti.

Türkiye'nin demokrasiden kısaca hesaplı büyümesinin gerçekleşmesinin katiyen beklenen olmadığını dile getiren Kurtulmuş, "Hiç şüpheniz olmasın, demokrasisi ufak tefek bulunan Türkiye'nin ekonomisinin de gelişim göstermesi beklenen değildir. Çok partili politikacı yaşantımız bunun örneğidir." dedi.

Rusya-Ukrayna mücadelesi ile ortaya çıkan krizi değerlendiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, aha 146 diyar kendince çıkıyor bu işe. Ama göz boncuğu gücü, göz boncuğu tesiri yok. O karara kendince çıkmanın göz boncuğu manası yok. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 5 pare diyar var. Beş ülkeden nezdinde tanesi veto etmiş bulunduğu devir evren değişmeyen alamıyor. Ne genişliğinde şişman nezdinde butlan olursa olsun. Rusya'nın Ukrayna'ya kendince harp duyuru ettiği, engelleme etmiş bulunduğu hem de veto ederek kendisini kınanmaktan kurtardığı nezdinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dünyanın taşıyabileceği nezdinde nesne değildir. Burada da tezlerimizin DOĞRU bulunduğu ortaya çıkmıştır. Yeni nezdinde toptan politikacı mimariye gerekseme vardır. Yeni nezdinde toptan mali mimariye gerekseme bulunduğu gibi. Bunun düşüncesince canla başla gayretle çalışacağız. Allah'a şükür Türkiye lafı donanımlı nezdinde ülkedir. Sözümüzü şimdi donanımlı bir duruma getireceğiz. Bunun yolu da her insanın eş amaca eş beyin çerçevesinde yürümemiz ve Türkiye'yi şimdi çelimli bir duruma getirmemizden geçiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler