USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrika'nın baş döndürücü boyutlu emniyetli dostu: Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20-22 Şubat tarihlerinde tamamladığı Afrika turu, Türkiye'nin ana kara ile kurduğu ilişkileri baştan gündeme getirdi.

Afrika'nın baş döndürücü boyutlu emniyetli dostu: Türkiye
24-02-2022 11:22
Dakar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal'e düzenlemiş bulunduğu mini Afrika turu, dikkatleri Türkiye'nin Senegal ve kıtada oluşturduğu fazlalık imajın nedenlerine çevirdi.

AA muhabiri, Afrikalı uzmanlara Türkiye'nin Afrika ve Senegal'deki pozisyonu ve kıtadaki avantajlarını sordu.

Gana'da Türkiye-Afrika ilişkileri üstüne icraat yürüteç Aboagye Mintah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30'dan birlikte tomar Afrika ülkesini görüşme fail ana kara dışı birlikte tane reis bulunduğunu ve bu mevzuda rakip tanımadığını söyledi.

Mintah, Erdoğan'ın arsıulusal maşer kabilinden dışlandığı ve savaşın böldüğü Somali'ye icra ettiği ziyaretin de enikonu uç bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2013'ten buyana Senegal'i 5 kere görüşme ettiğini anımsatarak Somali'de bulunduğu denli Senegal'de de kuma ilmek unsurunun dü ülkeyi baş döndürücü tez yakınlaştırdığına aksan yaptı.

Mintah, Somali'nin bilakis Senegal'in kazançlı ve siyasal manada enikonu stabil olması zımnında nice Türk yatırımını da çektiğini kaydetti.

"Uygun fiyata birinci sınıf verim Türkiye'ye itimatı artırıyor"

Ortak ilmek haricinde Türkiye'nin müstemlekecilik mevzusundaki duruşunun da Senegal ile ilişkileri kolaylaştırdığına dikkati çekici Mintah, şöyleki konuştu:

"Türkler, rastgele muhtelif müstemlekecilik faaliyetine gönül rahatlığı baş döndürücü hassaslar. Türkiye, müstemlekecilik devri sonra Fransa'nın hala Afrika'da bağımsızlığını nail devletleri arama etmeye çalışmasını derişik pıtrak eleştiriyor. Bunun beraberinde Erdoğan, geneli Müslüman bulunan Batı Afrika ülkeleriyle de çelimli bağlar kurmaya başlıyor. Bu noktada ekonomisi ve Türkiye'ye bulunan hevesi cezaevi uğrunda bulundurulduğunda Senegal'in noktayı tartışılmaz. Sömürgecilik karşıtı söylemlerle Türkiye hem dünkü müttefikler ediniyor bununla birlikte Fransa'yı kızdırıyor. Bir taşla dü kuş."

Mintah, Türkiye'nin müstemlekecilik eleştirisinin beraberinde Afrika ile kurduğu denktaş temellere dayalı ilgiler sebebiyle de kıtada dehşetli birlikte avantaja cemaat olduğuna dikkati çekti.

"Erdoğan'ın arsıulusal arenada marjinalleştirilen Afrika topraklarını savunması da kıtanın nice noktasında takdirle karşılanıyor." diyen Mintah, Türkiye'nin imajının Senegal'de bu denli güzel bulunmasına şaşırmamak icap ettiğini vurguladı.

Mintah, Türkiye'nin Afrika'ya makul ücretli birinci sınıf verim sağladığının da altını çizerek "Senegal'de Türk ürünlerinin ve yatırımlarının kalitesi tartışılmaz ayrıca bir çok çok devir Batı'nın sunduğundan şimdi iyi. Yıllarca Asya'nın aliteli olmayan verim ve enfrastrüktür hizmetlerinden usangın Afrika düşüncesince Türkiye'nin makul fiyata birinci sınıf para ve işlev sunması nice Afrikalı liderin de Türkiye'ye güvenmesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"Bayraktar Sahel'de ayırt yaratır"

Mali'de düzenlilik ve arsıulusal ilgiler dalında araştırman Dr. Daouda Kinda, Erdoğan zamanına denli Afrika'nın, Türkiye'nin yaklaşan birlikte partneri olmadığını fakat 20 senedir hem kazançlı bununla birlikte diplomatik bölgede nice inkişaf yaşandığını söyledi.

Senegal'in stabil yapısı, çarpış görmemiş zamanı ve nice arsıulusal örgütün varlığı ile Afrika'da her insanın isteyebileceği birlikte eş olduğuna dikkati çekici Kinda, Türkiye'nin de Senegal'e yarar sağlayacak birlikte kuma bulunduğunu dile getirdi.

Kinda, Türkiye'nin yapım ve pedagoji bilimi alanındaki yeteneğinin semt devletleri kabilinden cankulağı izlendiğine aksan yaparak bu dü özellik başlığının Türkiye'yi başta Batı Afrika'da başka birlikte yere taşıdığına ayraç etti.

Afrika'nın da akıbet devirde alışılagelmiş partnerlerinin beraberinde ayrımlı ülkelerle de iş birlikleri hazırlamaya başladığını tamlayan Kinda, Türkiye'nin de bu partnerler ortada önceki sıralarda arazi aldığını vurguladı.

Kinda, Türkiye'nin başta defans uran alanındaki tecrübesinin Sahel devletleri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek şöyleki bitmeme etti:

"Baykar Bayraktar'ın Dağlık Karabağ savaşındaki rolünü düşününce hastalık Sahel'de de bundan faydalanmayalım? Sahel'de çalışan iklim gücüne cemaat peyda buyurmak terörle mücadelenin seyrini değiştirebilecek denli ehemmiyetli birlikte husus. Türkiye, Afrika orduları düşüncesince elzem birlikte eş olabilir. Bilgi paylaşımı, askeri eğitim, zırhlı anahtar ihracatı denli nice özellik başlığında kıtaya ulama sağlayacağını düşünüyorum. Hatta Türkiye, nitelikli öge yetiştirirse Afrika'da tabanca istihsal yahut cephane fabrikası çetin açabilir. Kıtadaki Türk yatırımları arttıkça Afrika'nın güvenliği ve refahı Türkiye'yi şimdi baş döndürücü ilgilendirecektir."

"Futbol okulu okşayıcı güce ulama sağlar"

Türkiye'nin "futbol denli okşayıcı birlikte güce de cemaat olduğunu" tamlayan Kinda, futbola baş döndürücü dikkat duyan Afrika'nın bu aşamada da Türkiye ile içtenlikli birlikte alım satım kurabileceğine ayraç etti.

Kinda, "Fenerbahçe denli Türk kulüpleri Afrika'da ayak topu okulu açsa bunun Türkiye'nin halihazırdaki fazlalık imajına baş döndürücü çelimli ulama sağlayacağı kesin. Üstelik canlı nesli birlikte spora kanalize buyurmak onları, aşırıcı unsurların tuzağına düşmekten kurtaracaktır. Yani futbolla terörle mücadeleye vasıtalı birlikte ulama sunulabilir. Genç nüfusun bu denli koyu bulunduğu birlikte coğrafyada ayak topu özellik başlığı Türkiye'nin okşayıcı gücüne ayrı birlikte ebat getirecektir." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler