USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrikalılar Türkiye'yi 'güvenilir ortak' kendisine benimsiyor

Türkiye'nin senelerdir kararlılıkla sürdürdüğü Afrika hamleleri, Türklerin ana kara insanının gözünde emniyetli birlikte kuma namına benimsenmesini sağladı.

Afrikalılar Türkiye'yi 'güvenilir ortak' kendisine benimsiyor
18-12-2021 12:38
Johannesburg

Kıtayla ilişkilerde, Türkiye'nin ekonomiden diplomasiye, güvenlikten firez ve sanata, sert aşırı bölgede yakaladığı kararlı ivme, bu sene 3'üncüsü planlı Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'yle hâlâ da himmet kazandı.

Afrika'dan cumhurbaşkanları ve bakanlar düzeyinde koyu katılımın gerçekleştiği Zirve, Türkiye'nin kıtada ülkeler nazarında kazanılmış olduğu imajını sergilemesi açısından ağırbaşlı ehemmiyet taşıyor.

Öte yandan, Türkiye'nin semt halklarıyla kurduğu ahenkli ve dostça iletişim, Afrikalıların gözünde enikonu müspet nezdinde Türkiye imajı oluşturuyor.

Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Afrika-Orta Doğu-Körfez Komitesi Başkanı Abubekir Salim, Türkiye'nin Afrika'daki başarısının sırrının semt insanını tanıyıp, vakalara Afrikalıların ayn açışıyla yaklaşması bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin akıbet çağda kıtada Afrikalı sorunlara, Afrikalı analizör ilkesini benimsediğini görüyoruz." dedi.

Salim, Türkiye'nin bölgedeki kurumları yardımıyla bundan böyle Afrika'yı hâlâ yakından tanıdığına ve bu mevzuda nezdinde gösterime kavuştuğuna dikkati çekerek, bu süreçte Afrika'nın da Türkiye'yi yakından aşinalık fırsatı bulduğunu belirtti.

Afrikalıların değişik nezdinde devir algısıyla cereyan ettiğinin altını çizen Salim, Afrika'da problemlerin ağır da olsa konuşularak çözüldüğünü tabir etti.

Salim, Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin Türk iş insanlarına Afrikalı mevki görevlileri ve iş insanlarıyla ülfet etmek açısından yegâne fırsatlar sunduğuna değinerek, "Afrika'dan cumhurbaşkanları ve bakanlar seviyesinde yukarı dozaj paydaşlık görüyoruz. Bu çivi başına dikkat demek. Türkiye, Afrika'da onama gören dikkat odağı bulunan nezdinde dünya pozisyonuna geldi." diyerek konuştu.

Afrika Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin arkası sıra kıtada mütekâmil enfrastrüktür olanaklarına ve degaje istihsal kapasitesine ehil devletlerin aşırı hâlâ önemli nezdinde ciddiyete ehil olacağına dikkati çekici Salim, bu anlamda Güney Afrika kabil Afrika'nın en iri 100 şirketinden 66'sına ehil lehçe güçlerle ilişkilerin geliştirilmesinin önemine ayraç etti.

"Türkler emniyetli ve denktaş kuma konumunda"

Johannesburg Üniversitesi Afrika Diplomasisi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (SARCHI) Araştırma Görevlisi Ebrahim Sandille de Güney Afrikalı nezdinde canlı adına hâlâ ilk görüşme etmiş olduğu Türkiye'ye bulunan sevgisini dile getirerek, "Türkler hepimiz düşüncesince baş başa rahatlıkla iş yapabildiğimiz emniyetli ve denktaş kuma konumunda" ifadesini kullandı.

Sandille, Türkiye ile Güney Afrika ilişkilerinin bu sene 38. yılını doldurduğunu hatırlatarak, "Türkiye ile Güney Afrika hâlâ çelimli nezdinde müşareket potansiyeli barındırıyor." dedi.

Türkiye ile Güney Afrika'nın arsıulusal arenada aldatmaca değiştirici nezdinde grup olacağına inandığını kaydeden Sandille, "Türk dostlarımızı Afrika'ya gelip bizleri yakından tanımaya çağırma ediyoruz." diyerek konuştu.

"Türkiye'de hâlâ nezdinde tomar envestisman hazırlamaya hazırız"

Türkiye'de hayvancılık sahasına yatırımları mevcut Güney Afrikalı iş insanı Fayyaz Musa da Türkiye ile Güney Afrika ortada hem iktisadi aynı zamanda politik anlamda çelimli bağlar bulunduğunu hatırlatarak, Güney Afrikalılar adına Türkiye'ye hususi ehemmiyet verdiklerini tabir etti.

Musa, Afrikalı nezdinde yatırımcı adına Türkiye ile emek vermeyi enikonu bedava bulmasına karşın veznedar hesabı açılış ve lisan bariyeri kabil konuların menfaatlerini zorladığını belirtti.

Omicron varyantının arkası sıra aralarında Türkiye'nin de bulunmuş olduğu aşırı sayıda ülkenin Güney Afrika'ya kapıları kapamasının evcil ekonomiyi menfi etkilediğini kaydeden Musa, "Güney Afrika'ya seyahatler esasen başladığında Türkiye'de hâlâ nezdinde tomar envestisman hazırlamaya hazırız." dedi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler