USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrikalı albinolar 'beyaz' birlikte doğacak ümidiyle yaşıyor

Afrika'nın kimi vatanlarında cezrî ayrımcılığa ve şiddete verilen küsurat albino bireyler, alışılagelen birlikte sahn özlemi duyuyor.

Afrikalı albinolar 'beyaz' birlikte doğacak ümidiyle yaşıyor
12-06-2022 12:01
İstanbul

Dünyanın ciharıyek indinde ayrımlı görünüşlerinden naşi ayrımcılığa sunulan küsurat albino bireyler, birtakımı Afrika vatanlarında asılsız inançlardan naşi ahiret yolculuğu tehdidiyle gönül rahatlığı karşıya kalıyor.

Vücutlarındaki birlikte pigmentin eksikliği hasebiyle "beyaz" kendisine dünyaya mevrut albinolar, Tanzanya, Zambiya, Burundi ve Malavi kabil Afrika vatanlarında felek getirdiğine inanılarak kaçırılıyor ve uzuvları kesiliyor.

Radikal ayrımcılığa ve şiddete sunulan kalan, bebek yaştan itibaren büyücülerin ve asılsız insaflı insanların maksadı bulunan albinolar, çıkarlarını koruyacak ve topluluğu bilinçlendirecek kurumların eksikliğini yaşıyor.

Tanzanya'daki AA muhabiri, "13 Haziran Dünya Albinizm Farkındalık Günü" zımnında ülkedeki albinolarla yaşadıkları zorlukları konuştu.

İhtiyaçlarını bilmiyorlar

Ülkenin en şişman şehri Darüsselam'ın Kigamboni branşında canlı Süleyman Muhammed, ten sorunlarının, 2019 yılından buyana icra ettiği işe bariyer olmaya başladığını söyledi.

Bazı albino bireylerinin zat hallerini kabullenemeyip gayrı insanoğlu kabil yaşam sürmeyi yeğleme ettiğini kail Muhammed, "Bazı albino bireyler, gözlük, kapela ve gün kremi kabil mahsulat kullanmıyorlar. Daha filhakika kullanımı icap ettiğini bilmiyorlar. Böylece ten kanseri, müşahede sorunu ve gayrı afiyet sorunları yaşıyorlar." dedi.

Süleyman Muhammed, ten kanseri bulunan birisinin tarlada çalıştığını ve gün kremi bile bulamadığını anlatım ederek, gereksinimlerini ve haklarını bilmeyen insanlara aşırı yoğun rastlandığını anlattı.

Yalnızca albinolara muteber şiddete gönül rahatlığı farkındalık oluşturacak ve iane edecek birlikte cemiyet ihdas yapmak talip Muhammed, "Albinolara, gün kremi kabil gerekseme malzemelerini hasretmek istiyorum. Sadece Darüsselam’daki albinolar değil, ırak şehirlerdeki albinolara da iane eylemek istiyorum." diyerek konuştu.

"Komşularıma fark güvenemiyordum"

Okulunu birincilikle mütemmim ve millî sınava hazırlanmakta bulunan 13 yaşındaki İkram Hassan ise ailesine iane eylemek düşüncesince uçucu olma imgesel kurduğunu belirtti.

Küçüklüğünden buyana annesinin tanımadığı insanların yanına yaklaşmaması ikazlarıyla büyüdüğünü özetleyen Hasan, okuldayken birtakımı öğrencilerin ona acayip esame verdiklerini ve onunla küçümseme ettiklerini söyledi.

Geçen hafta Darüsselam’ın Kigogo branşında birlikte albinonun saldırıya uğradığını ve kaçırıldığını aktaran Hasan, albinonun elinin dinmek istendiğini fakat kaçırılan bireyin kendisini kurtarmayı başardığını anlatım etti.

Hassan, "Hükümetten toplumda bizlere de öncellik vermelerini istem ediyoruz. Bizim de istihdam kabil fırsatlarımız olsun, kılıç de yaşayalım." dedi.

İkram'ın anası Riziki Ali ise çocuğunu alışılagelen birlikte bebek kabil büyütmeye çalıştığını belirterek, "İkram'ı doğurduğumda albinolara müteveccih şiddetin kusursuz enerjik bulunduğu birlikte dönemdi. Bazen ego evden çıktığımda çocuğumu hemen akrabalarıma bırakabilirdim. Komşularıma fark güvenmiyordum." diyerek konuştu.

Çocuğunun geleceği düşüncesince endişelenen babası Hassan Ahmed ise "Oğlumun hayalini yapmak düşüncesince elimden geleni yapıyorum. Ancak oğlum düşüncesince fikir ve haşyet içindeyim." ifadelerini kullandı.

Tanzanya'da değme 1400 insandan bir tanesi albino

Genetik birlikte gidiş bulunan albinizmde, vücutta çırılçıplak melanin pigmentlerinin eksikliği deri, saç, tüy ve gözlerin parafin mülevven bulunmasına sefer açıyor.

Dünya genelindeki albinolu erler ortada en ağır vaziyette olanların başlangıcında ise güneşin kızgın sıcağıyla savaş etmenin indinde büyücüler çeşidinden öldürülme korkusu canlı Afrikalılar geliyor.

Albinolar, Afrika'nın birtakımı vatanlarında ensesi kalın olmak, güzel birlikte kader anımsamak yahut sağlığına buluşmak düşüncesince öldürülüyor.

Yaklaşık 60 milyon bireyin yaşamış bulunduğu Tanzanya’da değme 1400 insandan bir tanesi albino doğuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler