USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrika'da krizlerin merkezinde birlikte ülke: Nijerya

Afrika kıtasının en iri ekonomisine ehil ülkesi Nijerya, sonuç senelerde yaşamış olduğu konuşu sorunlar ve küsurat düzenlilik problemleriyle uğraş ediyor.

Afrika'da krizlerin merkezinde birlikte ülke: Nijerya
17-03-2022 11:37
Abuja

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da, akıbet zamanlarda kalan düzenlilik sorunları milyonlarca ferdin yaşamını etkilerken, hükümet, yıldırı örgütleri ve silahlı çetelerin sivillere müteveccih saldırılarına, kurtulmalık düşüncesince kaçırma vakalarına ve okullara müteveccih saldırılarına hal bulamıyor.

Ülkenin kuzeyinde Boko Haram ve ISWAP yıldırı örgütleri ve silahlı çeteler, güneyinde ise fidyeciler ve ayrılıkçı örgütler düzenlilik sorununu artırıyor.

Nijerya, arz yağı ve saf gürültü yağı lambası lambası kabilinden ensesi kalın aykırı kaynaklarına cemaat olsa da buradan mevrut gelirlerin yatırıma dönüştürülememesi dolayısıyla nüfusun iri müşterek bölümü verimsizlik süresince yaşıyor.

Petrol zengini bulunmasına karşın mahrukat ithal fail Nijerya, güzeşte aydan buyana mahrukat kıtlığı çekiyor.

Ülkede kesif pıtrak yalıtım kesintilerinin de yaşanması, ekonomiyi elan da kötüleştirdi.

Yanlış iktisat politikaları, enfrastrüktür eksiklikleri, uran dalında ehliyetli envestisman yapılamaması, yetişek ve esenlik alanlarındaki yetersizlikler de yatırımı engelliyor ve diyar gelirlerinin taşınmazlar dışına çıkmasına illet oluyor.

"Petrol zengini bulunmasına karşın mahrukat kıtlığı yaşanıyor"

Dünyanın en müşterek tomar arz yağı rezervine cemaat devletleri ortada arazi düzlük Nijerya, eşme yetersizliği dolayısıyla kesif pıtrak mazot kıtlığı yaşıyor.

Ham petrolü satıp elan sonraları ithal fail Nijerya, en akıbet Belçika'dan akıbet basamak ceninisakıt nitelikli arz yağı ithal etti.

Benzin kıtlığı dolayısıyla ülkede akıbet 1,5 aydır fuel oil istasyonlarında etraflıca kuyruklar oluştu.

Uçak yakıtı kıtlığı dolayısıyla iç güzergâh bilet tutarları kestirmece yüzdelik 95 zamlandı. Bazı uçuşlar ise bozma ediliyor.

Öte taraftan akıbet üç günde yaşanmış olan yalıtım kesintisi, diyar ekonomisine negatif yansıdı.

Ülkede sayı farkı 4 sayaç yalıtım hizmeti alabilen halkın iri bölümü, erke ihtiyacını jeneratörler eliyle karşılıyor.

Yakıt kıtlığı dolayısıyla sağlam baş döndürücü yerde jeneratörler de çalıştırılamıyor.

Ülkenin en iri problemi güvenlik

Törer örgütleri Boko Haram ve ISWAP saldırıları, silahlı çetelerin eylemleri, budunsal gruplar, fidyeciler, ayrılıkçı örgütler ve çoban-çiftçi çatışmaları dolayısıyla ülkedeki düzenlilik problemi güneş geçtikçe artıyor.

Ülkenin kuzeydoğusunda 2000'li yılların esasen buyana elgün malı yayınlayan yıldırı örgütleriyle savaş edilirken, kuzeybatı bölgelerinde 2017'de ise ortaya çıkan silahlı çete üyeleri düzenlilik halini elan da kötüleştirdi.

Hemen elden değme güneş silahlı saldırıların düzenlemiş bulunduğu Nijerya'da, ocaktan buyana minimum 400 can yaşamını kaybetti.

Ülkedeki düzenlilik sorunları dolayısıyla 130 binden müşterek tomar can de evini ayrılma ederek huruç eylemek mecburiyetinde kaldı.

10 milyondan müşterek tomar bebek ise okuldan yoksun kalıyor.

"Ülkede 5 yılda kaçırılanlar düşüncesince 15 milyondan müşterek tomar dolar kurtulmalık ödendi"

Nijerya'nın nice eyaletinde kurtulmalık düşüncesince insanoğlu kaçırmanın cezası ölüm cezası olsa da bu suçların önüne geçilemiyor.

Ülkede, kült adamları, ecnebi işçiler, iş insanları, öğrenciler ve siyasetçiler kaçırılarak başıboş bırakılmaları düşüncesince kurtulmalık isteniyor.

Ülkede kurtulmalık düşüncesince en müşterek tomar insanoğlu kaçırma vakasının Bayelsa, Delta ve Rivers kabilinden cenup eyaletlerde yaşanırken, 2017-2021'de kaçırılanlar düşüncesince 15 milyon dolardan müşterek tomar mülk ödendi.

40 ülkede çalışkanlık yayınlayan Amerika merkezli düzenlilik firması Constellis'in 2017 tutanağına göre, Nijerya kaçırma vakalarında evren genelinde Libya'dan sonraları 2. tam geliyor.

Uzun vadeli iktisat politikası yok

Ekonomi uzmanı Shuaibu İdris, Nijerya'nın ekonomisine bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, müşterek ülkenin sürdürülebilir kazançlı istikrarı düşüncesince akla yatkın müşterek iktisat politikası izlenmesi icap ettiğini belirtti.

Hükümetin, ülkenin iktisat yönetiminde kusur kararlar aldığını kaydeden İdris, "Nijerya'da etraflıca vadeli iktisat politikası uygulanmadığı düşüncesince ahit kazançlı sıkıntılarla dirlik karşıya kaldık." dedi.

İdris, ülkenin ensesi kalın ekincilik arazisine cemaat bulunmasına karşın ekonominin yalnızca petrole dayandığını ve onun da dobra işlenmediği düşüncesince sorunlar yaşadığını söyledi.

Nijerya'nın ekincilik ürünleri düşüncesince baş döndürücü dobra müşterek araziye cemaat bulunduğunu kaydeden İdris, ülkenin cemaat bulunduğu arazilerin dobra kullanılması yerinde kâffesi Afrika'ya besin ihracatı yapabileceğini söyledi.

İdris, ülken ekonomisinin iyileşmesi düşüncesince hükümetin çabucak ekincilik sektöründe ehemmiyetli adımlar atması gerektiğini, huysuz hâlde besin kriziyle dirlik karşıya kalacaklarını tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler