USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan'da kontrol istirdat faaliyetlerine açıklık verildi

Anadolu Ajansı (AA), Afganistan’da meydana mevrut zelzele zımnında en aşkın ölümün yaşandığı ve en ciddi hasarın oluştuğu yerleri görüntüledi.

Afganistan'da kontrol istirdat faaliyetlerine açıklık verildi
22-06-2022 23:01
Paktika

Dün geceleyin sabahın önceki saatlerinde Afganistan’ın doğusunda, Pakistan sınırındaki vilayetleri vuran hareket dolayısıyla şu anne derece 1000’den müşterek tomar bireyin yaşamını kaybettiği, yüzlerce bireyin ise yaralandığı bildirildi.

Afganistan'daki depremde yaşamını kaybedenlerin sayısı 1000'e yükseldi

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), depremin sertliğini ilkin 6,1 şimdi sonradan 5,9 yerine açıklamıştı.

Deprem, ülkede popülasyon yoğunluğunun bulunduğu yerleri vururken sarsıntılar başşehir Kabil karışma peyda eylemek şartıyla Host, Paktia, Paktika, Gazni, Logar ve Nangerhar derece illerde de çelimli halde hissedildi. Ancak insanoğlu kaybı ve maddesel hasar baş döndürücü iri miktarda Paktika vilayetinin Pakistan sınırında, kullanılmamış noktasında mevcut Giyan ve Bermel ilçeleri ve köylerinde yaşandı.

Binlerce Afgan desteğe koştu

AA ekibi, Giyan kaymakamlık merkezindeki insancasına trajediyi ve maddesel hasarı görüntüledi.

Paktika vilayetinin biçim ilçesi Şeren’den kıyamet bölgelerine iktiran yapmak dağlık, yer ve arızalı gergin metodlar dolayısıyla 4 saati aşıyor. Ancak topu topu bu zorluğa karşın mekân bölgelerden binlerce Afgan, kontrol istirdat çalışmalarına iane eylemek şartıyla yüzlerce vasıta ile alana atak etti.

Araç yoğunluğu, yolun kimi kısımlarında gidiş geliş oluştururken dayanıklı metodlar dolayısıyla kimi vasıtalar arızalandı, birileri ise sakatlık yaptı.

Akşam saatlerine akilane 50’den müşterek tomar ambulansın kıyamet alanından ölmüş ve çorlu taşımış bulunduğu görüldü.

Gün içinde kimi mafevk dozaj Taliban yetkililerin alanı görüşme etmiş bulunduğu ve binlerce Taliban personelinin da kontrol istirdat çalışmalarına katılmış bulunduğu öğrenildi.

Arama istirdat faaliyetlerine aralık verildi

Havanın kararması, kaymakamlık merkezleri ve köylerde elektriğin olmaması, yağışlar dolayısıyla de kontrol istirdat çalışmalarına ferda sabaha derece verildi.

Çoğu Taliban çalışanı ve desteğe koşan Afganlar, ferda sabahleyin esasen doğmak şartıyla bölgeden ayrıldı.

Çoğunluğu kil, kerpiç ve çamurdan meydana getirilen evlerin başta tavanlarının çökmesiyle yıkıldığı gözlemlenen kaymakamlık merkezinde, yaşamını kaybedenler dolgun mezarlara defnedildi.

Tam yerine birçok bireyin öldüğüne müteveccih açık data verilmezken kaymakamlık sakinleri bunu "yüzlerce ölü" halinde anlatım ediyor.

Adının açıklanmasını istemeyen ve Paktika Emniyet Müdürlüğünde etkin müşterek yetkili, enkazın altında çıkarılmayı gözleyen apayrı cesetlerin de bulunduğunu söyledi.

Taliban yetkilisi, "Yarın sabahleyin ercecik çalışmalara esasen bitmeme edeceğiz. Henüz toprakların altında çıkarılmayı gözleyen baş döndürücü sayıda naaş var. Bazı köyler de ağız ağıza yerle müşterek oldu, tek dikili ev bile kalmadı." diyerek konuştu.

Melikgazi Muzemmil adlı müşterek hekim ise yüzlerce naaş gördüğünü aktararak "Paktika merkezden geldim. Başka hekim dostlarım da mekân vilayetlerden desteğe geldi. Bölgeye geldiğimde herhangi müşterek nesne yerle müşterek olmuştu. Sadece müşterek köyde dun mafevk 300 insanoğlu yaşamını kaybetti, 350 insanoğlu ise yaralandı." ifadesini kullandı.

"Evlerin az şimdi ½ si yıkıldı"

Kari Seyfullah adlı müşterek semt sakini ise afetzedelerin herhangi müşterek ayrışık insancasına malzemeye gereksinimi bulunduğunu belirterek "Burada iklim soğuk, rahmet da yağıyor. Depremzedelerin çokları şu an dışarıda kalıyor. Çadır ve gıdaya aceleci ihtiyacımız bulunuyor. İlçede mevcut 3 bin civarındaki lüp az şimdi ½ si yıkıldı." dedi.

Abdülkerim adlı müşterek insanoğlu de Paktika merkezden kontrol istirdat faaliyetlerine iane düşüncesince Giyan’a geldiğini anlatarak "Buraya ikindiye akilane geldik. Bundan sonradan da kontrol istirdat çalışmalarının kararında 98 bireyin ölü bedenine ulaştık, aralarında hanımlar ve füru da vardı. Tüm fasile fertlerinin yaşamını kaybetmiş bulunduğu ahval da oldu." diyerek konuştu.

Ailesinden 5 kişiyi kaybetti

Orta yaşlarda müşterek avrat ise ağız ağıza yıkılan evinin avlusunda kurduğu çadırda yaşamaya başladığını söyledi.

Kocası ve 4 çocuğunu kaybettiğini tamlayan kadın, yıkılan evinin enkazından çıkarabildiği eşyaları avluya taşıdığını anlattı.

Acılı kadın, "Siz de görüyorsunuz, tek şeyim kalmadı. Ailemden 5 insanoğlu yaşamını kaybetti. Şu an yanımda müşterek oğlum kaldı, onun da ruhsal sorunları var." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler