USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Türk iş adamlarını ülkesine çağırma etti

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Keminzade, Taliban'ın yönetime gelmesi sonra ülkede yatırım etme şartlarının şimdi akıllıca bir duruma geldiğini belirterek, Türkiye'nin bu bölgede öbür ülkelerden önde olmasını dilek ettiklerini söyledi.

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Türk iş adamlarını ülkesine çağırma etti
07-10-2021 12:39
Afghanistan

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Şirbaz Keminzade, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Afganistan'da Taliban'ın 15 Ağustos'ta ülkede kontrolü ele alması sonra meydana mevrut gözetim değişiminin yarar ve dezavantajlarını değerlendirdi.

Konuyla ilişik istifham üzerine, emektar Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetiyle Taliban yönetimini kıyaslayan Keminzade, gelişigüzel dü yönetimin de fazlalık ve eksilerinin bulunduğunu belirtti.

Keminzade, "Önceki mutluluk devrinde asayiş sorunlarımız vardı. Savaş vardı. Kanunlar uygulanmıyordu. Sınır kaçakçılığı, hırsızlık, usulsüzlük ve arpa sınır safhadaydı. Fakat ayrımsız sürede arsıulusal yardımlar geliyor. Bazı ast ve fevk çatı projeleri yapılıyordu. Taliban yönetiminin işin başına gelmesiyle ülkede asayiş bilge oldu. Bir Taliban yetkilisi icra vekili yahut ortak komutan, ortak işle ilişik yönerge yazarsa bu uygulanır. İşlerinde alavere dalavere olmaz. Afganistan’da hacısı hocası bu yazılmış buyruğa itaat eder. Onun düşüncesince bu sürede iş gerçekleştirmek eskiye kıyasla henüz beklenir duruma geldi." diyerek konuştu.

"Artık kimesne arpa almıyor"

Afganistan Sanayi Odası çatısı altında kestirmece 5 bin fabrikanın bulunduğunu dile getiren Şirbaz Keminzade, "Önceki devirde istihsal düşüncesince ihtiyacımız bulunan idmansız maddeyi gümrük yahut limanlardan çıkartırken baştan sona dava yaşardık. Taliban’ın gelmesiyle bu mesail sona erdi. Ülkedeki en efdal makamlar bile arpa alıyordu, bundan böyle kimesne arpa almıyor. Ürünlerimizi Afganistan’ın hepsi sathına tehlikesiz ortak biçimde ulaştırabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Önceki devirde üretimlik ve iş yerlerinin güvenliğini temin etmek düşüncesince onlarca silahlı hususi güvenliğe mülk hasretmek durumunda kaldıklarını tamlayan Keminzade, Taliban’ın gelmesiyle bunun ortadan kalktığını söyledi.

“Halihazırda dünkü mutluluk kusursuz anlamıyla müesses değil. Buna karşın ecnebi yatırımcıları Afganistan’a çağırma ediyorsunuz. Bu koşullarda ülkenize doğacak yatırımcılara ne üzere ortak güvence sunabiliyorsunuz?” sorusunu Keminzade şu biçimde cevapladı:

“Garanti ve sigorta şartlarının kusursuz bulunduğu yelerde hacısı hocası yatırım yapar. Rakibiniz de o miktarda aşırı olur. Taliban yönetimi ortak mevzuda lakırtı verdiği devir onun peşinde durur. Siz de ortak projeyi tamamlayıp kendinizi tanıtlama ettiğinizde gayrı planların kapıları açılır.”

Afgan tacir ve iş adamlarının emin olmalarıyla ön plana çıktıklarını müterakki devam eden Keminzade, “Afgan iş adamları tek devir teşrikimesai icra ettikleri ecnebi ortaklarını aldatmamışlardır. Afgan iş adamları dürüstlükleriyle bilinir." dedi.

"Türk iş adamları gelsin baş başa iri planlara imza atalım"

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Keminzade, Türk iş adamlarını Afganistan'da yatırıma çağırma ederek, şunları söyledi:

"Ülkemizde aşırı ehemmiyetli madenler var. Çıkarması da kolay. Bu değerleri taş ve mineralleri işleyecek 5 bine andıran fabrikamız var. Türkiye, teknolojik olanakları efdal ortak ülke. Türk iş adamları gelsin baş başa iri planlara imza atalım. Türkiye, Afganistan’daki madenlerin işletilmesi, ast çatı ve yapım yatırımlarında nice iş yapabilir. Biz herkesten aşırı Türkiye’nin yapmasını isteriz. Çünkü kılıç tarihte baştan sona yardımlaştık ve teşrikimesai içinde olduk. Yatırım işlerinde Türkiye’nin gayrı ülkelerden henüz önde olmasını bekleriz. Türkiye varken sebep apayrı ortak yurt olsun ki."

"Batılı devletler konuşu yıldırı uyguluyor"

Batılı devletlerin Afganistan'ın paralarını bankalarda bloke etmesinin ortak cins konuşu yıldırı bulunduğunu anlatım fail Keminzade, "Bizi ortak ekmeğe kadın duruma temin etmek istiyorlar." halinde konuştu.

"Uluslararası camiadan beklentimiz, erinç çıkacak namına dünkü kurulan Afganistan devletine asistan olmalarıdır" diyen Keminzade, "Önceki mutluluk kurulurken arsıulusal topluluklar, 5 bilyon dolar yöresinde iane etti. Bu devlete de iane etmeliler. Afganistan bu katkısı başta İslam devletleri teşkilatlarından beklemektedir. Bizim de bu dünyada yaşamaya ve iş hazırlamaya hakkımız var." dedi.

"İstihdam toprak kayması önler"

Keminzade, Afganistan’da yatırım yapılmasının istihdam yaratacağı ve gayrı devletlere toprak kayması önleyeceğinin altını çizerek, “Eğer ecnebi ülkelerdeki bankalarda tutulan paralarımız bizlere verilmez ve bu ülkede yatırım yapılmazsa bu minimum 2 milyon ferdin aylak kalması demektir. O devir bu insanoğlu ne yapacaklar? Ya İran ya Pakistan yahut bölgedeki gayrı devletlere huruç edecekler. Bu gidişat Avrupa devletleri düşüncesince de dava oluşturacak." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler