USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AFAD’dan 37 ilde etkili olacak soğuk ve yağışlı havaya ilişkin açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), 37 ilde soğuk ve yağışlı havanın etkili olacağını belirterek aksi hava koşullarına ilişkin vatandaşların alabileceği önlemleri açıkladı.

AFAD’dan 37 ilde etkili olacak soğuk ve yağışlı havaya ilişkin açıklama
10-03-2022 00:17

AFAD çeşidinden meydana getirilen kayıtlı açıklamada, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden tahsil edilen bilgilere gereğince bugünden itibaren sıcaklıklar tedricen düşecek, rahmet ve kar yağışları ise artacak. Bu sebeple özellikle İstanbul edinmek üzere, 37 ilde AFAD koordinasyonunda tedarik yapıldı. İl AFAD Merkezleri uyanıklık niteliğine geçirilirken 37 ilde valilikler, belediyeler, il hususi idareleri, karayolları, emniyet, jandarma, 112, UMKE, Türk Kızılay ve STK'lar ile baş başa tedbirler alındı. Balkanlar ve Karadeniz üstünden mevrut soğuk ve yağışlı hava sisteminin etkisi, taşınmazlar genelinde 7 Mart'tan bu yana hissedilmeye başlandı. Olası risklerin azaltılması amacıyla, AFAD koordinasyonunda ilişik kurumlar, kurumlar ve STK'lar hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, 2021'de piyasaya çıkan Kış Tedbirleri Genelgesi'ne gereğince yürütülüyor. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türk Kızılayı temsilcileri, bugün 21.00 itibarıyla, Başkanlık AFAD Merkezinde 7/24 esasına gereğince fariza gerçekleştirmek az daha çağırma edildi. Sıcaklıkların hafta süresince azalarak kuzey, iç ve gün batısı bölgelerde, hafta böylecene ise taşınmazlar genelinde saat normallerinin 6 ilâ 10 basamak dibine düşeceği kestirim ediliyor. 9 Mart'tan itibaren Doğu Anadolu ile Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde, Konya ve Isparta'da, 10 Mart'tan itibaren İstanbul, Marmara ve İç Anadolu'nun doğusunda kar yağışlarının etkili olması bekleniyor. Yağışların, Akdeniz ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun lodos kesimlerinde rahmet ve sağanak, başka yerlerde ise karla alengir rahmet ve kar halinde olması bekleniyor. Doğu Anadolu'nun doğusu, Kıyı Ege ve Marmara dalında demir yel ve denizlerimizde sıkıntı beklenirken Ege ve Akdeniz'de tarımsal külot tehlikesi bulunuyor. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de başkaca çığ tehlikesi bulunuyor” denildi.

Açıklamanın devamında negatif hava koşullarına ilişkin vatandaşların alabileceği önlemler dair bilgiler verilerek şunlar kaydedildi:
"Buzlanma ve Don Tehlikesine Karşı Alınabilecek Önlemler
Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Dışarı çıkmadan önceki hava kestirim raporları izleme edilmelidir. Devam fail indinde otama (diyaliz, veladet vb.) gereksinimi mevcut vatandaşlarımız, durumlarını ilişkin bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile keyif kuruluşlarına bildirmelidir. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından ırak durulmalıdır. Cep telefonları bataryası ve var ise hareketli yükleme ünitesinin şarjları komple tutulmalı, radyo ve elektrik feneri düşüncesince redif batarya bulundurulmalıdır.

Araç Kullanırken Buzlanma Ve Don Olayından Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler
Araçta lüzumlu ekipmanların (zincir ve çekilme halatı vb.) bulunduğundan güvenli olunmalıdır. (Kar lastikleri kullanılmalıdır) Seyahat öncesi, kez ve trafikle ilişik bilgelik alınmalıdır. Aile ve yakınlara arazi ve rota ile ilişik bilgelik verilmelidir. Her devir görülemeyen saydam ve yalçın indinde buz tabakası bulunan 'siyah buz'a nazarıitibar edilmelidir. Trafik kalça ve sınırlamalarına behemehâl uyulmalıdır. Araçta tam oranda mahrukat bulundurulmalıdır. Araçta da indinde facia ve acele boyut çantası bulundurulmalıdır.

Fırtına Öncesi Ve Sonrasında Alınabilecek Önlemler
Fırtına ikazları izleme edilmelidir. Zorunlu olmadıkça hariç çıkılmamalıdır. Kapı ve pencereler sağlamlaştırılmalı, gözenek kenarlarından ırak durulmalıdır. Ani taşma riskine gönül rahatlığı tedarikli olunmalıdır. Çatı ve balkonlarda mevcut malzemelere ve tabelalara gönül rahatlığı titiz olunmalıdır.

Baca Gazı Zehirlenmelerinden Korunma Yöntemleri
Yanan sobalar yatmadan önceki ağız ağıza söndürülmeli; yanmış, nısıf elemli kömür, odun kabil yakacak malzemeler derneşik adına çıkartılmalıdır. Lodos, sıkıntı kabil negatif koşullarda, sobalar yakılmamalıdır. İtfaiye Müdürlüğü'nden soba yakma usulü öğrenilmeli ve soba buna gereğince yakılmalıdır. Bacalar, soba borusu ile dirsekleri derneşik aralıklarla temizlenmeli; bacalar açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak halde mekân yapılardan yükseltilmelidir. Kazanlar (Soba) TSE standartlarına akıllıca olmalıdır.

Doğalgaz Zehirlenmelerinden Korunma Yöntemleri
.Doğalgaz cihazlarına tam müvellidülhumuza girmesini sağlayıcı açıklıklar kapatılmamalıdır. Ev ve bürolarda geçer cihazların bakımları derneşik adına yaptırılmalıdır. Doğalgaz kaçaklarının tespiti düşüncesince doğal kavara dedektörleri kullanılmalıdır.”

Hidayet Türkyılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler