USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adanalıların obez bulunduğu ortaya çıktı, vatandaşlar ‘İyi ki obeziz’ dedi

Birbirinden içimli yiyeceklere ehil Adana'da Türkiye'de en aşkın sayıda obez fert bulunduğu belirtildi. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, geceleyin ezanı geç saatlerde aşındırmak yiyecek alışkanlıklarının sıralamada tesiri olabileceğini belirtirken kebapçı Yaşar Aydın ise Adana

Adanalıların obez bulunduğu ortaya çıktı, vatandaşlar ‘İyi ki obeziz’ dedi
05-03-2022 10:57

Başta Adana Kebap, duygulandıran köfte, sıkma, lahmacun ve kesintisiz birbirinden içimli yemeklerin mağlup ettiği Adana'nın, Türkiye'de obez fert sayısının en efdal bulunduğu il bulunduğu açıklandı. Dünya Obezite Günü kapsamında 11. Ulusal Obezite Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Fırat Bayraktar 2000'li zamanlarda evvel 10 sıraya girmeyen Türkiye'nin bugünlerde Avrupa birincisi olduğuna ilgi çekerek vatanımızda en müşterek tomar obez fert bulunan içtima Adana bulunduğu belirtti.

"Dengeli beslenmemiz icap ettiğini cezaevi gerisi edebiliyoruz"

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, mevzuyla ait İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Akgül, Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması (TURDEP)'nın 15 ilde yapıldığını ve bu vilayetler ortada Adana'nın evvel tam arazi aldığını tabir ederken, “Obezite günümüzün en şişman esenlik problemlerinden biri. Maalesef ki evren tedricen şişmanlıyor. Araştırmalar da tedricen şimdi yayılmış müşterek dava bulunduğunu gösteriyor. Obeziteye sefer açan en şişman etkenlerin başlangıcında dimdik ve istikrarlı beslenmekten kaçmak ve ölülük geliyor. Aldığımız ısın değerinin hareketle yaktığımız enerjiden müşterek tomar olması, kilogram almamıza sefer açar. Kilo arkalamak düşüncesince yapmamız müstelzim evvel şey, istikrarlı nemalanmak ve akım etmektir. Oysa istikrarlı beslenmemiz icap ettiğini cezaevi gerisi edebiliyoruz” dedi.

“Gece kayıt kültürümüz var”

Adana'nın ensesi kalın müşterek mutfağı bulunduğunu tamlayan Akgül, şimdi sonraları şunları söyledi:

“Şanslı müşterek coğrafyada yaşıyoruz. Kebaplar ilkin peyda etmek az daha mutfağımız aşırı zengin, değişik lezzetler, değişik şart alternatifleri var. Ancak bu besinlerin meşbu yağ içinde ne bulunduğu ve kalorisi aşırı yüksek. Yapmamız müstelzim yegâne nesne var, ihtiyacımız derece yemek. Yeme miktarına aşırı ilgi etmeliyiz. Fazlası değme devir vücudumuzun yağlanmasına sefer açar. O sebepten ihtiyacımız derece yemeliyiz. Bölgemizde şeb kemirmek kayıt kültürü de yaygın. Kokoreç, şırdan, yürek az daha sakatatlar akşamın geç saatlerinde yahut şeb tüketilebiliyor. Oysa bu yiyeceklerin meşbu yağ payı da, kalorisi de aşırı yüksek. Dolayısıyla ihtiyaçtan müşterek tomar ısın alınıyor. Üstelik müşterek de akım payı az olunca, kaloriyi de yakamıyoruz. Bütün bu faktörleri müşterek arada düşündüğümüzde, son şimdi müşterek tomar kilogram almamıza ve müşterek tomar değme kilogram kalpten böbreklere derece nice esenlik problemine da çağrılık çıkarıyor.”

“Adanalılar lokmayı seviyor”

Kentte etraflıca senelerdir kebapçılık işleyen Yaşar Aydın ise Adana Kebap'ın kilogram aldırmayacağını söyledi. Aydın, “Adana Kebap'ından obez olunmaz. Ancak makarna, pilav, hamburger ve pizza az daha bomboş yemeklerden obez olunmaz. Adana Kebap'ını istediğin derece ye obez olamazsın. Bizim Adanalılar lokmayı seviyor” niteleyerek konuştu.

Adana'da şeb kemirmek kayıt kültürünün aşırı yayılmış olduğunu, bunun da obeziteyi tetiklediğini vurgulayan Aydın, “Bizim Adanalılar kesintisiz kemirmek yiyor. Sabah ciğer, nısfınnehar kebap, akşam ezanı da şırdan ve kokoreçin yanında şirin yiyor. Adana'da doğrusu gereksiz ara vermek yok. Turistler de daim yiyor. Burada hakkıyla haz var. Obez olmamak imkansız. Ancak obez olmamak istiyorsanız gani fazlaca kavrulmuş yiyin” ifadelerini kullandı.

“İyi ki obeziz”

Kebap yemeye mevrut Mustafa Yardım isminde vatandaş, “Sabahları ciğerle kahvaltı yapmış olup akşam ezanı da haset şırdanla kapatıyoruz. Kebabımız doğrusu kalık olmaz. Et ile keski gibiyiz. Çok şükür güzel ki Adanalıyız güzel ki obeziz. Erzurum'un düşünmek ki bizim az daha lezzetleri yok. Bizde ise namevcut yok” dedi.
Kebap yemeye mevrut Nihat Gürbaz, “İyi ki Adana'da doğmuşuz. Sabah ciğer, gün ortası vakti kavrulmuş akşam ezanı da şırdan yiyoruz” dedi.
 

Umutcan İşledici
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler