USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adana'dan ABD'ye uzanan federal ajanlık (FBI) hikayesi

Henüz 20 yaşlarındayken muhacir namına kadem basmış olduğu ABD'de polislik hayalini gerçekleştirmeye değişmeyen verici Adanalı Erdal Kaya, zor kolluk bulunan babasının izinden gittiği yolda ABD'de Federal Bureau of Investigation (FBI) ajanlığına derece yükseldi.

Adana'dan ABD'ye uzanan federal ajanlık (FBI) hikayesi
28-11-2021 09:13

Bugün 38 yaşlarında bulunan ve Amerikan kolluk teşkilatında 6 sene domestik polislik, 3 sene kolluk eğitmenliği 2 sene eyalet polisliği fail Kaya, girmiş bulunduğu FBI sınavlarını kazandı. Federal büroda 2 sene fariza yaptıktan sonradan rolü bırakıp zat hususi asayiş şirketini kuran Adanalı Erdal Kaya, bugün yasalar, asayiş ve ateşin silahlar dair terbiye ve müşavirlik hizmeti veriyor. Erdal Kaya, ABD'de açmış bulunduğu 'Amerikalı Aynasız' isminde toplumsal iletişim araçları hesaplarında 250 bine benzeyen takip edeni ile tecrübelerini paylaşıyor.

Adana'da doğup kolluk bulunan babasının mesleği dolayısıyla 20 yaşına derece Hakkari, Kayseri, Hatay, Diyarbakır, İstanbul üzere Türkiye'nin değişik yerlerinde büyüyen Erdal Kaya, kıraat etmek düşüncesince aylak ve evsiz birlikte kıray namına gittiği İstanbul Üniversitesinde yaşamının kararını aldı. Bazen parklarda, arada birlikte de gümrüksüz halde mektepli yurtlarında yatarak okumaya etkin ve adına mucibince birlikte somun ekmekle haset nâkil Kaya, kafasına koyduğu polislik mesleği düşüncesince 20 yaşlarındayken birlikte sabahleyin muhacir namına kendini ABD Birleşik Devletleri'nde buldu.

“Eğer bu benzer de kolluk olamazsam dördüncü benzer de geleceğim”

FBI'ya derece uzanan polislik kariyerinin başlangıcında, site polisliği düşüncesince 3 benzer başvurma yazar reddedildiğini hatırlatarak süregelen Kaya, "Amerika'da polislik başvurusu devriye kulluk oluyor, Türkiye'deki üzere değil. Her devriye zat polisini zat alıyor. Ben geçmiş namına 2007 senesinde Amerika'da polislik başvurusu yaptım fakat reddedildim" lafıyla özetliyor. Kaya, "2009 senesinde gine danışma yaptım ve gine reddedildim. Bu süreçte hoppadak o departmana değil ayrımsız sürede apayrı departmanlara da başvuruyordum. 15-20 pare değişik kolluk departmanına danışma yaptım. 2011 senesinde esasen danışma yaptığımda ise dört başı mamur kademeleri adım adım geçtim. Bu süreçte dili ve kültürü öğrendim, gözyaşı namına olgunlaştım. Başvuru yaptığım büro 777 nefis başvurudan hoppadak 15 kişiyi işe alacaktı. Mülakat evresine geldiğimde ise aşırı biçimsiz birlikte müzakere geçirdim ve ego olsam kendimi işe almazdım dedim. Mülakat bitiminde birlikte cesurluk arkamı dönerek mülakatı fail ve iptidai insandan oluşan komisyona, “Dışarıda muntazır birlikte güruh insanoğlu mevcut lakin içlerinde emniyetli olun en aşırı ego bu işi istiyorum, bu benim üçüncü denemem ve şayet kolluk olmazsam beni dördüncü benzer de göreceksiniz” dedim. Aradan devir geçti ve telefon geldi. Dediler ki sen mülakatı geçtin. İnanamadım. Mülakatı sabık mecmu 41 eş vardı ve ego sonuncuydum. Yapılan sınavlar kararında hoppadak 11 eş kolluk olabildi. Bütün testi hoppadak 11 eş geçebildi, onlardan biri de bendim. O halde kolluk oldum” ifadeleriyle anlattı.

“FBI beni aradı, 'bizimle idman gerek misin' dedi”

Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu'nda (FBI) idman düşüncesince 10 sene beklediğini kail Kaya, "10 yılımı kolluk namına geçirdim. Chicago'da domestik kolluk olarak, kent Polisi dediğimiz departmanda işe başladım. 6 sene orada polislik yaptım. 3 sene eğitmen kolluk namına fariza yaptıktan sonra, toy mevrut polisleri eğitenlerden biri oldum. Daha sonradan Eyalet Polisliği Akademisine ikrar edildim. Orayı bitirip 2 sene eyalet polisliği yaptım. İşimi dobra yaptığım düşüncesince yükseltme alarak 1 sene derece fenomen noktayı tetkik dedektifliği vazifesini üstlendim. Sonra da hayalim bulunan ve uğur boncuğu halde asıl olacağını düşünemediğim lakin daima görüntü ettiğim FBI düşüncesince danışma yaptım. Testleri geçmeye başladım ve testleri geçtikçe özgüvenim yükseldi. O güneş geldi çattı ve FBI beni aradı, 'bizimle idman gerek misin' dedi. Ben de 'seve seve' dedim. 6 ay terbiye aldım ve mecmu 2 sene hususi ajan namına fariza yaptım” biçiminde konuştu.

“Müslüman birlikte Türk namına uğur boncuğu rasizm görmedim”

Polis bulunduğu geçmiş güneş yaşamış bulunduğu hissi, “Her şeyi yegâne başına yapıyorsun, zat yaşamını kendin kurtarıyorsun, otomobilleri kendin durduruyorsun, çeteleri kendin kovalıyorsun, yegâne başınasın. Arabaya bindim yegâne başımaydım lakin aşırı çalımlı birlikte histi, hayallerimi gerçekleştirdim erkeğe çalımlı birlikte gündü” biçiminde özetleyen Erdal Kaya, 'meslek ortamında birlikte Türk namına zorlandınız mı' sorusuna ise “Ben Türk namına uğur boncuğu ağırlık yaşamadım, ortama fut uyduran birlikte kişiliğim vardır. Ortamın bana fut uydurmasını beklemem. Birçok kişiyle benzeyen dost oldum ve bizzat bana erinç birlikte Müslüman birlikte Türk namına uğur boncuğu rasizm görmedim” biçiminde karşılık verdi.

“Benim düşüncesince zorlukların en büyüğü o güneş eve arka dönebilecek miyim sorusu oluyordu”

Meslekte karşılaşmış bulunduğu zorluklardan da bahseden Kaya, “Polislik işinde nice ağırlık var. Benim düşüncesince zorlukların en büyüğü o güneş ego eve arka dönebilecek miyim sorusu oluyordu. Gerçekten evden çıkıyorsun, anneni, babanı, kardeşini düşünüyorsun, birlikte henüz görebilecek misin bilmiyorsun. Benim çalıştığım kolluk büro ABD'nin en sakıncalı şehrindeydi. Sürekli arbede gördüğümüz düşüncesince acep eve arka gidebilecek miyim hissi vardı. Aynı sürede birlikte öbür ağırlık da şahısların hayatları erinç kararlar veriyorsun, hakkıyla afaki olmaya çalışıyorsun. Acaba ki bana esassız söylüyor, tutukladığım eş bunu doğruluk ediyor mu diyorsun bunun zorluklarıyla karşılaşıyorsun” dedi.

“Defalarca benzer o güneş ölebilirdim dedim”

Polislik kariyeri süresince nice benzer ölümle koku alma organı buruna geldiğini tamlayan Kaya, “Defalarca benzer o güneş ölebilirdim dedim. Birçoğunda zat kabiliyetim ile birçoğunda da şansımla yaşamda kaldım. Çatışmada bana tüfekle biberli edilip merminin sağlıklı kulağımın yanından geçmesini yaşadım. Mermi geçtikten sonradan vay be bugün ölebilirdim kurşun 2 santimetre sola gelse yemiştik kafamızdan, bitmişti işimiz, ışıklar sönmüştü bizim düşüncesince o güneş dedim. Bu üzere şeyler yüz kere oldu” ifadelerini kullandı.

“Ailemi ve Türk insanını aşırı özlüyorum”

Yaklaşık 18 senedir ABD'de neşeli Erdal Kaya, 'Türkiye'yi ve ailenizi özlüyor musunuz' sorusuna ise, “O kalp uğur boncuğu devir beni bırakma etmedi ve uğur boncuğu devir da bırakma etmez. Ailem benim birlikte tanem, hepsini aşırı özlüyorum. Türkiye'ye gelişigüzel sene gitmeye çalışıyorum. Bizim insanımızı aşırı ısıdam buluyorum. Biz öyleyiz şu demek oluyor ki merhametli ve dobra insanlarız. Türk yiyeceklerini özlüyorum. Türkiye'ye gittiğim devir kendimi aşırı ısıdam hissediyorum o nedenden o duyguyu baştan sona özlüyorum” biçiminde karşılık verdi.

“Pes etmenin acısı sonsuza kadardır, bunu kimesne inkar edemez”

Türkiye'de neşeli gençlere de tavsiyelerde mevcut Kaya, “Türkiye'nin şu anki konumunu bana Instagram'dan mevrut mesajlardan anlıyorum. Gençlerde kötümserlik var, ego de öyleydim. Sanki birlikte nevi zat kendime ileti atıyorum, anca hissediyorum birtakımı mesajları okuduğumda. Gerçekten kalbim kırılıyor lakin o günleri ego de yaşadım. Pes etmeyin, geçmiş özellikle ne istediğinizi bilin ve ona akıllıca adımlar atın. Bazen koşuyorsun, arada birlikte yürüyorsun, arada birlikte de sürünüyorsun. Ama hedefine akıllıca birlikte halde ilerle. Pes etmenin acısı sonsuza kadardır bunu kimesne inkar edemez. Ama o kavgayı edersen o dövüşte sıkıntılar çeksen de sıkıntılar geçicidir. Pes ika ego uğur boncuğu devir pes etmedim” biçiminde konuştu.

“Yol ziyasız kabil lakin o buyurmak değil ki minval orada değil”

Kaya, “Ben Amerika'ya gideceğim diyordum lakin elbette gideceğimi bilmiyordum, hoppadak gideceğim diyordum. Bir halde yaptım. Polis olacağım diyordum birlikte halde yaptım. FBI diyordum, yaptım. Ben birlikte kere reddedilmeme ve FBI'dan hoppadak dü doğruluk verilmesine karşın sonuç hakkımda kazandım, pes etmedim. Bir obje olmayacaksa bırak insanoğlu sana faydalı desin, sen pes ederek buna izin etme. Yol ziyasız kabil lakin o buyurmak değil ki minval orada değil. İlerle, uğur boncuğu devir pes etme. Pes etmenin acısı sonsuza derece seni strateji edecektir. O nedenden gürültü et uğur boncuğu Şayet olmazsa yere düşeceksen yumruğunu sallarken yere düş. Bizim gençlerin o halde düşünmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

"Amerikalı Aynasız" adıyla da YouTube'da videolar yapıyor

Kendi hayatında yaşadıklarıyla gençlere sağlam bulunan Kaya, 'şu an neler yapıyorsunuz' sorusuna ise “Kendi şirketimi kurdum. Eğitmenlik ve müşavirlik yapıyorum. Yasalar, silahlar ve güvenlikle ait eğitimler veriyorum. Aynı sürede 'Amerikalı Aynasız' adıyla da YouTube'da videolar yapıyorum. Twitch platformunda deli dolu neşriyat açıp gençlere birtakımı bilgiler ve eğitimler vermeye çalışıyorum. Hayat sana birlikte şeyler verir ve senin de yaşama birlikte şeyler vermen gerekir. Hayatta inandığım obje budur. Ben de gençlere birlikte şeyler katmaya çalışıyorum. Bir insana iane edebilirsek ne bahtiyar bana” niteleyerek karşılık verdi.

Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler