USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: PEİDS metin işletilirse sağlam aşırı akıllıca kararın alınmasına ulama sunacaktır

Adalet Bakanı Bozdağ, HSK içerisinde faaliyete geçirilen Performans Esaslı İzleme ve Değerlendirme Sistemi'ne (PEİDS) ilişkin, "Bu meslek metin işlerse katı aşırı akilane kararın alınmasına katı aşırı eksikliğin tamamlanmasına ulama sunacaktır." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ: PEİDS metin işletilirse sağlam aşırı akıllıca kararın alınmasına ulama sunacaktır
13-09-2022 14:02
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) içinde faaliyete geçirilen Performans Esaslı İzleme ve Değerlendirme Sistemi'ne (PEİDS) ilişkin, "Bu dizge mıhlı işlerse mıhlı işletilirse katı aşırı akla yatkın kararın alınmasına katı aşırı eksikliğin tamamlanmasına, yanlışın düzeltilmesine, ihtiyacın giderilmesine, hastalıkların çözülmesine yardım sunacaktır." dedi.

Yargı Reformu Stratejisi'nde arazi düzlük PEİDS'in faaliyete geçirilmesine değgin HSK Konferans Salonu'nda planlı lansman toplantısına Bakan Bozdağ'ın yanı esna kaza çalışanları katıldı.

Burada mütekellim Bozdağ, adaletin mülkün temeli bulunduğunu ve milletin adalete bulunan güveninin artması, vatandaşların kaza hizmetlerinden memnuniyetinin artmasının akıbet basamak ehemmiyetli olduğunu, bunun düşüncesince elden hakim ve savcıların kararlarının tam olmadığını, bu durumun sistemin tümden mıhlı işlemesine değgin bulunduğunu söyledi.

Adaletin herhangi ortak işin temeli şekilde görülmesi gerektiğine ayraç fail Bozdağ, kaza hizmetlerinden mahsus memnuniyetin yargıya işi sakıt şahısların duyduğu memnuniyeti, yargıya güvenin ise yargıya işi düşen/düşmeyen her insanın yargıya erinç bulunan hislerini tabir ettiğini belirtti.

Yargıda 2020 rakamları temel alındığında 8 milyon yöresinde iş yükü bulunduğunu aktaran Bozdağ, muhakeme kararı ortak tarafın kazandığını öteki tarafın ise kaybettiğini belirtti.

Bu yönüyle meydana getirilen değerlendirmenin kaza aleyhine iri ortak hayıf doğurduğunu kail Bozdağ, şu biçimde bitmeme etti:

"O nedenden bu mevzuları değerlendiren herhangi ortak tek numara vatandaşımıza, uzmanımıza, akademisyenimize, siyasetçimize buradan diyorum ki değerlendirirken yargıda ortaya çıkan kararların taraflara çevrik taraflarını dikkate alarak bunları değerlendirmek, yargıya inanma ve kaza hizmetlerinden sevinme algısının değerlendirilmesinde şimdi adaletli davranmaya, şimdi hakkaniyetli ortak anahtar kullanmaya inanırım bizi atıf edecektir. Ben Türkiye'de yargımızın verdiği kararlarla ve icra ettiği işlerle iri ortak ölçüm topladığına içten inanıyorum. Çünkü 8 milyon yöresinde davanın görüldüğü yerde Türk yargısına, sunulan kararlara çevrik eleştirilere bakmış olduğunuzda bunun sınırlanmış bulunduğunu görüyoruz. Tabii bunların ne genişliğinde doğru, ne genişliğinde mukavves bulunduğu tartışmasını ortak tarafa bırakarak, kesin eleştirilenleri aldığımızda güçlü Türk yargısının tenkit almış bulunduğu konuların aşırı fazla az bulunduğunu buradan tabir buyurmak isterim."

Herkesin yargıyla ait konuştuğunda, kıymetlendirme yaptığında kaza üstünden birtakımı pozisyonlar almaya kalkıldığında bundan en iri hak ve kaza hizmetlerinin dokunca gördüğünü kaydeden Bozdağ, "O nedenden her insanın yargıyla ait konuşurken Anayasamızın 138'inci maddesi, 2'inci maddesi özellikle peyda buyurmak üzere, ahbaplık devletini asal alan, hukukun üstünlüğünü kanıt edinen ortak kafa ve sezgi beyin anlayışı içinde akıntı yazar konuşmaları bu asal çerçevesinde yapmasında yarar var." niteleyerek konuştu.

Bu mevzuda hiç kimseye tavsiyede bulunmayacağına fakat ortak hassasiyetin altını çizmeye hakkının bulunduğuna ayraç fail Bozdağ, şu biçimde bitmeme etti:

"Çünkü hak mülkün temeliyse bu temeli tahrip etmek isteyenlere erinç hacısı hocası ve herhangi ortak eğin beraberce olmalı. Adaleti gözümüz denli korumalı ve nahak yere saldırılara erinç onu korumalı ve kaza rolü yapanları da herhangi ortak ayrışık nahak yere saldırıya erinç töhmete erinç da beraberce korumalıyız. Sadece Adalet Bakanının Hakimler, Savcılar Kurulu'nun Hakimler, Kurulun başkanının vazifesi değil, bu etraflı eren milletimizin ve toplumumuzun herhangi ortak kesiminin vazifesidir. Böylesi ortak hassasiyeti beraberce yaşama geçirdiğimizde ego inanırım ki Türkiye'de yargıya inanma ve yargıdaki hizmetlerden sevinme algısının da çabucak değiştiğine beraberce tanık olacağız."

Arabuluculuk ve uzlaştırmacılığın kapsamı genişletilecek

Adalet Bakanı Bozdağ, adaletin vaktiyle kader etmesi hesabına Türkiye'nin iri reformlara imza attığını, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nin (UYAP) bunlardan birisi bulunduğunu ve birincilik ödüllerine müstahak görüldüğünü anımsattı.

Bozdağ, hakim ve savcı sayısının 9 binden 23 bine yükselmesi, duruşma sayısının 6 binin hakkında çıkarılması, his mahkemelerinin artırılmasının da yargılamanın uygun müddette tamamlanması düşüncesince akıbet basamak kalburüstü adımlar bulunduğunu dile getirdi.

Arabuluculuk ve uzlaştırmacılık denli yöntemlerle yargının önüne mevrut iş yükünün de azaltıldığını bildiren Bozdağ, "İnşallah önümüzdeki devir dilimi içinde hem ortak güldeste yaparak ukubet mahkemesinde uzlaştırmacılığın kapsamını bollatmak bununla ortak arabuluculuğun kapsamını tevsi dair kararlıyız. Daha önceki de tabir ettim, icar hukuku, büküm mülkiyeti hukuku, komşuluk hukukuna giren mevzuları inşallah Meclisimizin takdiriyle toy devirde arabuluculuğun kapsamına kabul etme dair çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, istinaf mahkemelerinin yaşama geçirilmesinin de Yargıtay ve Danıştaya revan işlerin azaltılmasını sağladığını, istinafın yargıyı hızlandıran ortak işlev bulunduğunu söyledi.

Yargı hizmeti sunan hakim ve savcıların standardını bırakmak hesabına donanımlarını açık açık tezyit dair da Türkiye Adalet Akademisi'nin kurulduğunu, 2023 bakımından da hakim ve savcı adaylığının kaldırılarak hakim ve savcı yardımcılığının yaşama geçirileceğini tabir fail Bozdağ, "Türkiye inşallah toy dönemde, şimdi mesleğe girmeden önceki şimdi dobra yetik hakim savcıyı kürsüye gönderecektir." dedi.

Meslek içi eğitimlerin de şimdi velut ortak biçimde kullanılacağını vurgulayan Bozdağ, teftişte toy devrin 1 Ocak 2023'te yaşama geçirileceğini anımsattı. Yeni devirde yersiz mevcut müfettişliklere de atamalar yapılacağını kail Bozdağ, Türkiye'deki 592 adli mahallin 2 yılda ortak rutin denetimini yapar bir duruma getirileceğini tabir etti.

Bozdağ, bu kapsamda derinliğine zamandır denetleme görmeyen bölgelerin bulunduğuna ayraç ederek, yerindeki denetimi HSK'nin herhangi ortak sene anons edeceğini ve bunun hakim savcılara da defa fotoğraf olacağını dile getirdi.

"Bilirkişiliğe toy ortak neşter"

Konuşmasında bilirkişilik mevzusuna da yer veren Bozdağ, "Bilirkişilik mevzusuna toy ortak bisturi dövme ihtiyacını da nezaret şekilde duyuyoruz." dedi. Bakan Bozdağ, bu mevzuda çalışmaların sürdürüldüğünü, bilirkişiden çıkan raporların hakim ve savcılara defa göstermesinin akıbet basamak ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Vatandaşların bu mevzuda aşırı ağırbaşlı şikayetlerinin bulunduğunu kail Bozdağ, "Biz, bu şikayetleri de dikkate alarak bu mevzuda ağırbaşlı ortak emek vermeyi önümüzdeki devir içinde kamuoyuyla paylaşacağız ve bu bölgeye toy ortak bisturi vuracağımızı da buradan tabir buyurmak isterim." dedi.

"PEİDS, hastalıkların çözülmesine yardım sunacaktır"

Bekir Bozdağ, PEİDS'in devreye alınmasının da adaletin devrin tecellisi düşüncesince kaza hesabına toy ortak etap bulunduğunu kaydetti. Bu sistemin yargının daim tomografisini çekeceğini tamlayan Bozdağ, sistemin yargılamanın hızlandırılması ve uygun müddette tamamlanması açısından uygulanmasının akıbet basamak ehemmiyet sunma ettiğini vurguladı.

PEİDS sayesinde, HSK çeşidinden performansların daim izlenmesi ve değerlendirilmesinin katı aşırı ahacık asistan olacağını aktaran Bozdağ, bu adımın adaletin vaktiyle tecellisinde, vatandaşların iş ve işlemlerini strateji ederken süreçlerin çözümleme edildiğini bilmesinde iri yarar gördüğünü söyledi.

Sistem yardımıyla ortaya çıkma sonuçların Türkiye'nin hak politikalarının oluşturulmasında Adalet Bakanlığının atacağı adımlar hesabına da ehemmiyet sunma edeceğini dile getiren Bozdağ, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Hakim ve savcılarımızın burada zat usullerince yazışmaları, sorunları aktarmaları HSK çeşidinden bu hastalıkların çözümleme ve değerlendirilmesinin yapılmasının da akıbet basamak kalburüstü bulunduğunu düşünüyorum. İnşallah bu Yargının Etkinliği Bürosu'nun öncülüğünde ve organizesinde işleyecek bulunan Performans Esaslı İzleme ve Değerlendirme Sistemi, bu sistemin kurulmasından muhtemel yararları beklentilerin üstünde yaşama geçirir. Dileğimiz, dileğimiz odur. Bu dizge mıhlı işlerse mıhlı işletilirse katı aşırı akla yatkın kararın alınmasına katı aşırı eksikliğin tamamlanmasına, yanlışın düzeltilmesine, ihtiyacın giderilmesine, hastalıkların çözülmesine yardım sunacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler