USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB'ye Karadeniz'in altından elektrik hattı döşeniyor

Romanya'nın başkenti Bükreş'te Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan ortada yeşil erke ihya ve iletimi dalında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Yeşil erke anlaşmasıyla, Avrupa'nın erke güvenliğinin sağlanmasına şimdi ?

AB'ye Karadeniz'in altından elektrik hattı döşeniyor
17-12-2022 17:05
Romanya'nın başkenti Bükreş'te Azerbaycan elektriğinin Avrupa'ya taşınmasını içeren yeşil erke ihya ve iletimi dalında Stratejik Ortaklık Anlaşmasının imza töreni gerçekleştirildi. İmzaları Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Romanya Başbakanı Nicolae Ionel Ciuca ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın attığı törene Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katıldı.

"Avrupa'nın erke güvenliğinin sağlanmasına elan birlikte tomar katkımız olacak"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, törenden evvela meydana gelen yazma masa toplantısında icra ettiği konuşmada anlaşmanın önemine değinerek, “Yeşil erke anlaşmasıyla, Avrupa'nın erke güvenliğinin sağlanmasına elan birlikte tomar katkımız olacaktır. Bu, yeşil erke güvenliğinin oluşturulması düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli birlikte anlaşma. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e bu projedeki çabalarından ötürü teşekkürname buyurmak istiyorum. Leyen'in Haziran ayında Azerbaycan ziyareti esnasında erke dalında Azerbaycan ile Avrupa ortada barışma memorandumu imzalamıştı ve bundan sonra bu belgenin icrasına başladık” dedi.

"Azerbaycan 2023'te mecmu 24 bilyon metreküp natürel yel yağı lambası yağı ihraç edecek"

Azerbaycan'ın geçtiğimiz sene Avrupa pazarlarına 8.2 bilyon metreküp doğalgaz ihraç ettiğini tamlayan Aliyev, “Azerbaycan bu sene Avrupa'ya 11.3 bilyon metreküp doğalgaz ihraç etti. Gelecek sene ise Avrupa'ya minimum 11.6 bilyon metreküp gazın ihraç edilmesi bekleniyor. 2023'te Azerbaycan'dan ihraç edilen natürel yel yağı lambası yağı kütlesi kestirmece 24 bilyon metreküp olacak. 2021'de ise mecmu ihraç edilen natürel yel yağı lambası yağı kütlesi 19 bilyon metreküptü” sanarak konuştu.

"Azerbaycan, Avrupa pazarına hazırlık edilen natürel yel yağı lambası yağı coğrafyasını elan da genişletecek"

Dün SOCAR ve Romgaz'ın Azerbaycan'dan Romanya'ya natürel yel yağı lambası yağı tedariki dair birlikte barışma imzaladığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Aliyev, ”Gelecek sene 1 Ocak'tan itibaren Azerbaycan, Avrupa pazarına hazırlık edilen doğalgaz coğrafyasını elan da genişletecek. Bu değme dü yan düşüncesince de faydalı. Çünkü Avrupa Birliği'nin erke güvenliğini sağlaması, Azerbaycan'ın da devasa erke kaynakları düşüncesince emin birlikte piyasaya gereksinimi var" dedi.

"Azerbaycan, Avrupa'nın ehemmiyetli birlikte elektrik tedarikçisi biçimine geliyor"

Azerbaycan ile Avrupa ortada dünkü birlikte erke köprüsünün temelinin atıldığını anlatım fail Aliyev, “Azerbaycan, yenilenebilir erke dalında şişman birlikte potansiyele sahip. Azerbaycan, Avrupa'nın ehemmiyetli birlikte elektrik tedarikçisi biçimine geliyor. Özellikle yeşil erke dalında Azerbaycan, hoppadak karada 26 gigawatt yenilenebilir yel ve tarih erke kapasitesine sahiptir. Hazar Denizi'nin Azerbaycan sektöründe yel enerjisi 157 gigawatt'tır. Azerbaycan, izlemsel yatırımcılarından biriyle 2027 yılına derece 3 gigawatt yel ve 1 gigawatt tarih enerjisi üretmeyi planlıyor. Bunların yüzdelik 80'i ihraç edilecek. 2037 yılına derece minimum 6 gigawatt ek çelim kurmayı planlıyoruz” sanarak konuştu.

Birlikte düzentileme vurgusu

Küresel erke şirketlerinden birinin Azerbaycan'da 10 gigawatt'lık yeşil erke üretimine envestisman yapmayı planladığını kail Aliyev, “İki çağ evvela Azerbaycan Enerji Bakanlığı bambaşka birlikte global erke firması ile barışma imzaladı. Bu şirket, Azerbaycan'da 12 gigawatt'a derece yel ve tarih enerjisi üretimi düşüncesince envestisman yapmayı planlıyor. Böylece Azerbaycan'ın ihracatının evvel evresinde minimum 3 gigawatt ek konveksiyon kapasitesi yapılmış olacak. Hedeflerimize iktiran kılmak düşüncesince doğurgan çalışmalıyız. Azerbaycan, Gürcistan, Macaristan, Romanya ve Avrupa Birliği ile DOĞRU teşrikimesai ve eşgüdüm ortamında grup yerine çalışmalıdır" ifadelerini kullandı.

Leyen: "Proje sunma güvenliğimizi güçlendirmeye asistan olacak"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise konuşmasında, AB'nin yapılabilirlik çalışmalarının sonuçlanmasının peşi sıra projeye finansal dayanak noktası sağlamaya anık bulunduğunu söyledi. Leyen, "Proje sunma güvenliğimizi güçlendirmeye asistan olacak" sanarak konuştu. Leyen, projenin Gürcistan'a ehemmiyetli menafi sağlayabileceğini belirterek, "Bu ülkeyi birlikte elektrik merkezine dönüştürebilir ve AB elektrik endüstrisine bütünleşmiş edebilir. Karadeniz'in altındaki kablo, elektriği Moldova ve Batı Balkanlar'daki komşularımıza ve elbette ki Ukrayna'ya taşıyabilir" dedi.

"Daha birlikte tomar el donanması göstermeliyiz"

Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis de projenin, Avrupa'nın erke güvenliğini ihya ve Karadeniz bölgesinde teşrikimesai kurmada ehemmiyetli birlikte aşama bulunduğunu vurguladı. Iohannis, "Ukrayna'ya müteveccih saldırılar dolayısıyla bulunan düzenlilik hali delik önüne alındığında sorunları halletmek düşüncesince elan güzel teşrikimesai yapmalı ve elan birlikte tomar el donanması göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

AB, Rus enerjisine bağımlılığını azaltmaya çalışıyor

Romanya Cumhurbaşkanlığından meydana getirilen açıklamada, 4 diyar ortada imzalanan anlaşmanın tahtelbahir elektrik kablosu projesi düşüncesince "mali ve fen çerçeve" sağlayacağı belirtildi. Projenin başkaca erke arzını çeşitlendirmeyi ve diyalekt erke güvenliğini artırmayı hedeflediği vurgulandı. Anlaşma, AB'yi Güney Kafkasya'daki ortaklarına yaklaştıracak ve ak pak enerjiye geçmesine asistan olacak. Yaklaşık bin 200 kilometre boyunda olması planlanan tahtelbahir elektrik kablosu, Azerbaycan elektriğini Gürcistan üstünden Romanya ve Macaristan'a taşıyacak. 6 yılda tamamlanması muhtemel proje, AB'nin Rus enerjisine bağımlılığı kısıntı çabalarının da birlikte parçası yerine görülüyor.

Kamil Nadirli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler