USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB'den Rusya'ya acemi yaptırımlar

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Ukrayna'ya askeri müdahalede mevcut Rusya'ya için finans, enerji, ulaşım, dış satım kontrolü ve finansmanı ile ara sınav politikası kabilinden ayrışık bölgelerde uygulanacak toy yaptırımları belirledi.

AB'den Rusya'ya acemi yaptırımlar
25-02-2022 06:53
BRÜKSEL

AB üyesi devletlerin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu dolayısıyla Brüksel'de yılgı şahika düzenledi.

AB Liderler Zirvesi bitiminde, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron eş matbuat toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, AB devletlerin Rusya'ya gönül rahatlığı eş cereyan edeceğine ayraç ederek "Kremlin'i mesul tutacağız." dedi.

Liderlerin, Rus ekonomisi ve siyasal seçkinleri etkileyecek ağırbaşlı ve maksata müteveccih müeyyide paketini onayladıkları tamlayan von der Leyen, toy yaptırımların, finans, erke ve muvasala sektörlerini kapsadığını, başkaca dış satım kontrolü ve dış satım finansman yasağı ile ara sınav politikasını içerdiğini söyledi.

Von der Leyen, "Bu paket, Rusya'nın en ehemmiyetli kapital piyasalarına erişimini yapan finansal yaptırımları içeriyor." sanarak konuştu.

Yaptırımların, Rusya bankacılık piyasasının yüzdelik 70'ini hedeflediğine dikkati çekici von der Leyen, başkaca defans piyasası da karışma peyda etmek neredeyse ehemmiyetli kamuya ilgilendiren firmaların de müeyyide paketi kapsamında bulunduğunu anlattı.

Von der Leyen, "Bu yaptırımlar, Rusya'nın istikraz maliyetlerini artıracak, enflasyonu yükseltecek ve Rusya sanayisinin ehemmiyetli noktasını yıpratacak." ifadesini kullandı.

Rus seçkinlerin Avrupa'daki emin limanlarda paralarını saklayamayacaklarını vurgulayan von der Leyen, bu insanların mevduatlarını da arama dibine alacaklarını anlattı.

Von der Leyen, erke dalının Rus devletine sağlık sağlayıcı ehemmiyetli nezdinde hesaplı meydan bulunduğunu hatırlatarak, erke sahasına müteveccih toy yaptırımlar uygulayacaklarına ayraç etti.

Rusya'nın salname 24 bilyon avroluk yer yağı ihracatı gerçekleştirdiğini anımsatan von der Leyen, "İhracat yasağımız, Rusya'nın yer yağı rafinerilerini yenilemesini olanaksız bir duruma getirerek petrolü vuracak." sanarak konuştu.

Von der Leyen, Avrupa'dan Rusya'ya petrolün arıtılmış edilmesi düşüncesince muktezi ekipmanların gönderilmesinin yasaklanacağını belirtti.

Rusya'nın muvasala sektörüne müteveccih yatırımlar da uygulayacaklarını anlatım fail von der Leyen, Rusya'nın bulunan ticari tayyare filosunun dörtte üçünün AB, Amerika ve Kanada'da nesir edildiğini hatırlattı.

Von der Leyen, "Rus iklim yollarına halis muhlis tayyare redif zerre ve takım satışını yasaklıyoruz." dedi.

Rusya'nın gerekseme duyduğu yonga denli ehemmiyetli teknolojilere erişimi de sınırlandırdıklarını kail von der Leyen, Rus dış ilişkiler uzmanı ve iş insanlarına ara sınav uygulamasının da değişeceğini, bu insanların AB ülkelerine imtiyazlı erişime erbap olamayacağını anlatım etti.

Von der Leyen, önlemlerin ABD, İngiltere, Kanada, Norveç, Güney Kore, Japonya ve Avustralya denli şürekâ ve müttefiklere benzeyen halde eş güdümlü edildiğini laflarına ekledi.

Liderler Avrupa'nın özerkliğini de konuştu

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de bu akşam şahika toplantısında konuşulan konulardan birinin Avrupa'nın özerkliği ve izlemsel bağımsızlığı bulunduğunu söyledi.

Enerjide Rusya'ya bağımlılığın nite azaltılacağını ele aldıklarını aktaran Michel, bu mevzuda AB Komisyonunun önerilerinin tartışıldığını, erke tedarikinde çeşitliliği artırmaları icap ettiğini bildirdi.

Michel, Avrupa'nın düzenlilik ve defans yeteneklerini de güçlendirmeleri gerektiğini, NATO'nun değme halükarda Avrupa güvenliğinin esas taşı olduğunu, AB ülkelerinin Doğu Avrupa'yı NATO ile baş başa güçlendireceğini vurguladı.

Ukrayna'ya yapılacak yardımların da görüşmede ele alındığını aktaran Michel, insancasına yardımları harekete geçireceklerini, AB ülkelerine sabık Ukraynalı mültecilerin güzel koşullarda barınmasının sağlanacağını bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da AB'nin almış olduğu tedbirler haricinde hükümet seviyesinde de önlemler alınacağını belirterek, kendisinin kimi eşhas ve mevcudat düşüncesince bu yönde yönerge verdiğini söyledi.

Macron, Fransa'nın Ukrayna'ya finansal iane kapsamında extra 300 milyon ekü taahhütte bulunduğunu paylaştı.

"Putin mücadelesi seçti"

Macron, Rusya'nın ayrılıkçı güya yönetimleri aşinalık kararının biraz sayaç öncesinde denli Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Minsk Anlaşmalarının uygulanmasının detaylarını konuştuklarını anlatım ederek, "Dolayısıyla burada banko nezdinde riya vardı." değerlendirmesini yaptı.

Bir istifham dair Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin kendisinden, Putin’e ulaşarak, mütareke talebinde bulunmasını istemesi dair Rus önder ile görüştüğünü söyledi.

Macron, "Ama gördüğünüz denli rastgele nezdinde el yaratmadı zira Rusya Devlet Başkanı mücadelesi seçti." dedi.

Avrupa'nın savunmasında özerklik

Bu krizin Avrupa'nın savunmasında muhtariyet mevzusunun önemini gösterdiğini vurgulayan Macron, "Bu konu, akıbet aylarda gündemimizdeydi fakat doğacak aylarda ve zamanlarda bu meseleye hâlâ çok ciddiyet vereceğiz. Maalesef Avrupa'nın nezdinde kuvvet biçimine gelip eyleme geçmekten apayrı çaresi yok." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler