USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB'den "Ekonomik değer ödemeye amade olmalıyız" uyarısı

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Rusya'ya huzur yaptırımlarının AB düşüncesince de iktisadi neticeleri olacağına ayraç ederek, "Bugün bu bedeli ödemezsek ferda baş döndürücü şimdi fazlasını ödeyeceğiz." dedi.

AB'den
28-02-2022 20:06
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin defans bakanlarının Ukrayna'ya askeri yardımların koordinasyonu düşüncesince videoteyp konuşma yöntemiyle gerçekleştirdiği derinti bitiminde açıklamalarda bulundu.

AB ülkelerinin erke dair Rusya'ya baş döndürücü yayımcı bulunduğunu anımsatan Borrell, "Enerji bu çatışmanın haricinde tutulamaz. İster hoşunuza gitsin lazım gitmesin Rus yer yağı ve gazına bağımlıyız. Bu bağımlılığı belkili olduğunca acele azaltacağız." diyerek konuştu.

Borrell, senelerdir enerjide bağımlılık azaltılsın söylemlerine karşın bu bağımlılığın artığını anımsatarak, bunun bundan sonra varoluşsal ortak yöntem vaziyetini aldığını söyledi.

Yenilenebilir kaynaklar ve hidrojene envestisman yapılması gerektiğine ayraç fail Borrell, "Şimdi hakkıyla enerjide bağımlılığı kısıntı tarihi geldi." ifadesini kullandı.

Borrell, "Enerji piyasalarında burgaç olacak. Bu yaşanacak. Enerji tutarları artacak ve erdemli fiyatlar böylece tüketiciler çeşidinden ödenecek." değerlendirmesinde bulundu.

Artan erke tutarları karşısında donsuz ve savunmasızları korumaya müteveccih politikalar uygulanabileceğine dikkati çekici Borrell, "Rusya'ya erinç gelişim ve tepkilerimizin iktisadi neticeleri olacak." dedi.

Borrell, bahis konusu iktisadi neticelere erinç tedarikli olmaları icap ettiğini laflarına ekledi.

AB'nin yapması gerekenlerin, son doğurmadan gerçekleştirmenin belkili olmadığına ayraç fail Borrell, "Ukrayna halkının ödediği bedele bakın. Asıl bedeli onlar ödüyor. Bugün bu bedeli ödemezsek ferda aşkın henüz fazlasını ödeyeceğiz." diyerek konuştu.

"Lütfen 'göçmen' demeyin"

Borrell, Ukrayna'daki harp dolayısıyla aşkın sayıda sivilin yaşamını kaybettiğini, aşkın sayıda bireyin ülkesini ayrılma geçirmek mecburiyetinde kalmış şekilde yandaki AB ülkelerine ve Moldova'ya gittiğini hatırlattı.

Basının bu insanlara "göçmen" namına adlandırmamasını talip Borrell, Ukraynalı "mültecilerin" ilkin Polonya sınırında yoğunlaştığını bildirdi.

AB'nin vereceği uçakları Ukraynalı pilotlar kullanacak

Ukrayna'nın coğrafi duyu katkısı istem ettiğini aktaran Borrell, bunun düşüncesince AB'nin İspanya'daki peyk merkezinin dayanak noktası vereceğini söyledi.

Borrell, Ukrayna'ya gönderilecek harp jetleri kendisince ortak suali yanıtlarken AB üyesi devletlerin düet namına Ukrayna'ya istedikleri katkısı yapabileceklerini vurguladı.

Ukrayna'nın talepleri ortada harp uçaklarının da bulunduğunu hatırlatan Borrell, bu uçakların Ukrayna'ya verilmesi yerinde Ukrayna Hava Kuvvetleri pilotları çeşidinden kullanılacağını aktardı.

Borrell, ne AB ülkesinin ne cins askeri iane göndereceğine bağlı ortak istifham üzerine, "Bu ortak savaştır. Karşı tarafın işine yarayacak bilgiler vermeyeceğim. Ukrayna'ya yardımların elbette gideceğinin detaylarını söyleyecek değilim. Eminim Ruslar bu cins detayları aldıklarında bahtiyar olurlar." karşılığını verdi.

Rusya'nın Balkanlar'daki olasıdır hamlelerine erinç uyarı

Borrell, Moldova'da Rusya'nın baskısının doğacak günlerde artabileceği, Batı Balkanlar'da da benzeri bağlam oluşabileceği uyarısında bulundu.

Altea Operasyonu kapsamında 500 nefis kuvvetlendirme yapacaklarını kaydeden Borrell, ilkin Bosna Hersek'te istikrarın öneminin altını çizdi.

"Askeri masrafları çalışan kullanmalıyız"

AB ülkelerinin askeri harcamalarının çalışan kullanılmasının da önemine dikkati çekici Borrell, şunları söyledi:

"Hep beraberce defans masraflarımız Rusya'nın defans harcamalarının 4 sert ve Çin'in masraflarına eşit. Ancak bire ortak derecede çalışan değil. Daha ortak tomar ancak gerçekte henüz dobra halde harcamalıyız."

Lavrov düşüncesince ayrıklık olabilir

Borrell, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Rusya'ya getirilen AB pervaz yasağı dolayısıyla Cenevre'deki BM toplantısına katılımını silme etmesine bağlı suali da yanıtladı.

Yasakla ilgilendiren "istisnalar" olabileceğini aktaran Borrell, "Lavrov'un Cenevre'ye diplomatik sebeplerle uçuşunu yasaklayacak denli müterakki gitmedik. Tabii dinlence düşüncesince yolculuk edecekse gidemez." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler