USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'den Çin'e 'Rusya'ya tabanca katkısı yapmanın kararı olur' uyarısı

ABD Savunma Bakanlığından fevk dozaj müşterek yetkili, Çin’in Rusya’ya askeri gereç desteği vermesi yerinde bunun Pekin yönetimi düşüncesince neticeleri olacağını söyledi.

ABD'den Çin'e 'Rusya'ya tabanca katkısı yapmanın kararı olur' uyarısı
14-03-2022 23:29
Washington/Roma/Pekin

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin’in Rusya’ya askeri gereç desteği vermesi ve Rusya'ya makbul yaptırımları delmesi yerinde bunun Pekin yönetimi düşüncesince neticeleri olacağını söyledi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlemiş yer aldığı matbuat toplantısında, Rusya’nın Çin’den askeri gereç talebinde bulunduğuna ilişikli iddialara değindi.

Bu konudaki istihbaratın ve atılacak adımların detaylarına giremeyeceğini tamlayan Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı'nın İtalya'nın başkenti Roma'da icra ettiği toplantıya ayraç etti.

Psaki, "Sullivan, burada açıkça, Çin'in Rusya'ya askeri iane ve öteki yardımlar vermesinin yaptırımların delinmesi ve savaşın desteklenmesi anlamına geldiğini ve bunun neticeleri olabileceği üstüne Çin'i uyardı. Ancak bu sonuçların nasıl sonuçlanacağı üstüne ayrıntı veremem. Bu mevzuda eş ve bağlaşık devletler ile görüşüyoruz." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı da "sonuçlar" üstüne uyardı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da düzenlemiş yer aldığı günce matbuat toplantısında, benzeşim iddialara değindi.

Sullivan'ın Yang ile Roma'daki görüşmesinde, Ukrayna meselesini enli birlikte halde ele aldığını tamlayan Price, bu konuşmanın detaylarına giremeyeceğini aktardı.

Price, ABD'nin ve Batının Ukrayna mücadelesi dolayısıyla Rusya'ya yaptırımlarının görünürde olduğuna ayraç ederek, "Çin, Rusya'ya askeri manada veya yaptırımları delgeç halde iane ederse bunun neticeleri olur." niteleyerek konuştu.

Çin'in Rusya'ya askeri ve kazançlı desteğe iştahlı yer aldığı anlamında ABD'nin NATO müttefiklerine diplomatik muhabere ile bilim verdiği yönündeki haberler üstüne ise Price, "Bu mevzunun detaylarına girmeyeceğim, Rusya'nın agresif tavrına ilişikli endişelerimizi tabii müttefiklerimizle konuşuyoruz ama bunun detaylarına burada giremem." dedi.

Pentagon: Çin, Rusya’ya tabanca desteği verirse neticeleri olur

Pentagon’da birlikte kadro gazeteciye, Ukrayna-Rusya savaşına ilişikli değerlendirmelerde mevcut fevk düzem birlikte yetkili, Rusya’nın operasyonlarının şişman seviyede yavaşladığını belirtti.

Rusya’nın Çin’den askeri gereç talebinde bulunduğuna ilişikli iddiaların hatırlatılması üzerinde yetkili, “Bu mevzuda haberler gördük ve size çabucak bu mevzuyu aşırı aşkın yakından izleme ettiğimizi söyleyebilirim. Yönetimden apayrı yetkililerin de tabir etmiş yer aldığı kabilinden Çin bu harpte Rusya’yı gereç itibarıyla desteklerse bunun Çin düşüncesince neticeleri olacak.” dedi.

Çin’in elan önceki Batı'yı suçlayarak üstü düşkün birlikte halde Rusya’nın yaptıklarına diploma verdiğini tabir fail yetkili, askeri gereç desteği üstüne ihsas değerlendirmesine girmeyeceğini ama bu gestalt da engelleme Çin’in savaşla ilişik pozisyonunu yakından izleme ettiklerini dile getirdi.

Rusya, Çin'den Ukrayna mücadelesi düşüncesince askeri donatı istedikleri iddialarını yalanlamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, icra ettiği açıklamada, Rusya'nın Çin'den rastgele birlikte iane almadan Ukrayna şehirlerinin birlik kontrolünü alabileceğini söylemişti.

Yavoriv üssüne saldırı

Rusya’nın hafta sonu Ukrayna’nın batısında toprak meydan Yavoriv askeri görgü bilimi bilimi merkezini ilerleyiş füzeleri ile erek aldığını tamlayan yetkili, kısaca 24 füzenin fırlatıldığını ve minimum 7 yapının sadme aldığını bildirdi.

Yetkili, bu saldırıda geberik ve gaileli sayısını teslim edemeyeceğini tabir ederek “Şunu hamiş kılmak istiyorum; bizim değerlendirmemize uyarınca bu füzelerin bütün etraflıca menzilli bombalama uçaklarından Rusya iklim sektörü içerisinden fırlatıldı, Ukrayna iklim alanından değil. Yine tabir ediyorum; bu saldırı, uçuşa haram semt fikrini savunanlar düşüncesince Ukrayna içinde uçuşa haram semt anons etmenin bu cins saldırılara huzur tek tesiri olmayacağına değgin birlikte örnektir.” niteleyerek konuştu.

Yavoriv askeri görgü bilimi bilimi merkezinde ABD hükümetinin rastgele birlikte kurumuna ilişikli kimsenin bulunmadığını vurgulayan yetkili, ABD yurttaşı rastgele birinin orada olup olmadığını ise bilmediğini ve bu üssün batıdan mevrut askeri yardımların gittiği toprak olmadığını söyledi.

Çin'den iddialara yalanlama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise icra ettiği açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ile harpte görmek neredeyse kendisinden askeri iane arzu etmiş yer aldığı iddiasını reddetti.

Cao, İngiliz Financial Times gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde toprak meydan iddialara ilişkin, "ABD, Ukrayna meselesinde Çin'i erek meydan dezenformasyon yayıyor. Bu, çirkin niyetli." ifadelerini kullandı.

Ukrayna krizinde bütün tarafların itidalle akıntı etmesi ve gerilimi arttırmak adına düşürmesi icap ettiğini vurgulayan Sözcü Cao, "Gerilimi artıracak adımlar adına diplomatik çözümleri motivasyon etmeliyiz." dedi.

ABD'li ve Çinli fevk düzem yetkililer Roma'da Ukrayna savaşını ele aldı

Öte yandan, Beyaz Saray'dan meydana getirilen mukayyet açıklamada ise ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı'nın Roma'da birlikte müzakere icra ettiği bildirildi.

İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, Roma'daki Waldorf Astoria Hotel'de evcil saatle 10.30'da birlikte araya mevrut Sullivan ile Yang'ın müzakere maratonu kısaca 8 sayaç sürdü.

Çinli heyet, birlikte açıklık gün ortası arası düşüncesince otelden ayrılsa da görüşmeler öğleden sonraları bitmeme etti. Sullivan ve Yang'ın görüşmesi basına düşkün gerçekleşti.

Taraflar, görüşmenin peşi esna matbuat açıklaması yapmadan otelden ayrıldı.

Söz konusu görüşmenin, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping görünürde 15 Kasım 2021'de meydana gelen videoteyp konuşma görüşmesinin devamı zorunda olduğuna ayraç edildi.

Sullivan ve Yang'ın, ABD-Çin ilişkisindeki konuların yanında Ukrayna-Rusya savaşını da enli halde ele almış yer aldığı aktarıldı.

Görüşmede, dü iklim arasındaki enformasyon kanallarının bariz tutulması üstüne dü yetkilinin uygun kalmış yer aldığı belirtildi.

Sullivan ve Yang, 10 Mart 2021'de ABD'nin Alaska eyaletine ilişikli Anchorage kentinde, 6 Ekim 2021'de ise İsviçre'nin Zürih kentinde birlikte araya gelmişti.

Görüşme öncesinde Financial Times gazetesinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının peşi esna Rusya'nın Çin'den askeri iane talebi bulunmuş yer aldığı haberinin çıkmasına Çin reaksiyon göstererek, ABD’yi "dezenformasyon yapmakla" suçlamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler