USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'deki politik bunalım Orta Doğu'daki benzeşim halleri akıllara getirdi

ABD Kongresinin madun kanadı Temsilciler Meclisinde geçmiş meydana getirilen 11. devir oylamada da sedir başkanının seçilememesi kimi Orta Doğu vatanlarında benzeri siyasal krizler dolayısıyla oluşan hile boşluklarını akıllara getirdi.

ABD'deki politik bunalım Orta Doğu'daki benzeşim halleri akıllara getirdi
06-01-2023 17:13
İstanbul

Temsilciler Meclisi Başkanının seçilememesi zımnında üyeler kasem edemediği düşüncesince Kongrenin müşterek kanadı hala faaliyete başlayamadı. Bu sebeple ABD'de yasama, icra ve sakatlık peyda etmek kadar üç anne organdan oluşan federal devletin teşri organı eğlenme noktasına geldi.

Mevcut biçimde milletvekilleri aceleci müşterek vaziyette yahut bunalım aceleten teşri faaliyetlerini adına getiremeyecek halde.

Bu da ABD kamuoyunda "demokrasinin sınanması", "kişisel siyasal ihtirasların milletin çıkarlarının önüne geçmesi" biçiminde yorumlanıyor. Bu durumun "ülke düşüncesince dobra olmadığına" dikkati çekici baş döndürücü sayıda milletvekili, müşterek an ilkin başkanın seçilmesi düşüncesince çağrıda bulunuyor.

AA muhabirleri, birtakımı Orta Doğu vatanlarında yaşanmış olan ABD'deki siyasal krize benzeri halleri derledi.

Lübnan'da Cumhurbaşkanı seçilemediği düşüncesince hile boşluğu sürüyor

Güneyinde İsrail, şark ve kuzeyinde Suriye, batısında ise Akdeniz'in toprak almış bulunduğu Orta Doğu'nun önemsiz ülkesi Lübnan, 22 Kasım 1943'te Fransa'nın camız yönetiminden mezhepsel müşterek hile çeşidi üstünden kurtulabildi.

Anayasa'ya layıkıyla Cumhurbaşkanı Maruni Hristiyanlardan, Başbakan Sünnilerden ve Meclis Başkanı ise Şiilerden seçiliyor.

Buna değgin adına 1992 yılından bu yana Şii Meclis Başkanı Nebih Berri'nin makamını koruduğu Lübnan, Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri üstünde herhangi müşterek seferinde yaşanmış olan anlaşmazlıklar zımnında hile boşluğuna oyunluk oluyor.

Ekim 2019'da iktisadi bunalım zımnında pırtlak verici el protestoları hakkında Saad Hariri hükümetinin istifa etmesinden sonradan Lübnan, siyasal partilerin acemi müşterek başvekil talibi üstünde uzlaşma sağlayamaması zımnında müşterek sene süresince acemi hükümete kavuşamadı.

Körfez ve Batı devletleri ile İran arasına sıkışan Lübnan'daki görüş sürekli partiler, 4 Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda meydana mevrut patlamanın kez açmış bulunduğu heyecan iktisadi hasara karşın müşterek yılı fazla müddet acemi hükümeti kuramadı.

Ülkeye lehçe ve arsıulusal dayanaklık etmek kapılarının açılması düşüncesince reformları yaşama geçirecek müşterek hükümetin kurulması anlamında halkın ve arsıulusal topluluğun talepleri de Lübnanlı siyasilerde cevap bulmadı.

Geçen sene meydana getirilen umumi seçimlerin peşi sıra fariza süresi dolan Necib Mikati hükümetinin adına yenisi kurulmazken, 6 salname fariza süresini 31 Ekim 2022'de dolduran Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın adına de acemi müşterek kişi hala seçilemedi.

Lübnan Meclisi, planlı 10 celsede da acemi cumhurbaşkanını seçemedi. Görev süresi dolan Avn da 31 Ekim 2016’da Mecliste planlı 46. oturumun böylecene fakat seçilebilmişti.

Siyasi istikrarsızlığın aylar arada sırada de seneler devam eden hile boşluğuna sebep bulunduğu Lübnan'da halk, özellikle afiyet ve erke peyda etmek kadar asliye hizmetleri fark şişman miktarda alamıyor.

Ekonomik krizin oluşturduğu avarelik ve yoksullukla boğuşan Lübnan'dan gayrikanuni yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışanların yaşamış bulunduğu trajedilere değgin istihbarat de akıbet yıllarda derece derece artıyor.

Irak'ta seçimlerden fakat müşterek sene sonradan hükümet kurulabildi

Irak'ta 10 Ekim 2021'de meydana getirilen er umumi seçimlerin peşi sıra yaşanmış olan siyasal tıkanıklık sonucunda hükümet fakat müşterek sene sonradan kurulabildi.

Seçimde Şii dini ve siyasal şef Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi Meclisin müşterek numara partisi olurken, İran destekli Şii grupların ehemmiyetli müşterek kısmı şişman hezimet yaşadı.

Sadr'ın seçme galibiyetini başka Şii gruplarla paylaşmama kararı, 2003 sonrası Irak siyasetinde müşterek "sürprize" kez açtı.

Şii şef Sadr, Sünnilerin Meclisteki en şişman bina kuruluşu "Egemenlik Koalisyonu" ve en baş döndürücü oyu meydan Kürt partisi durumundaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile üçgen uyuşma oluşturarak "ulusal çokluk hükümeti" ihdas etmek istedi.

Oluşturduğu ittifakın istediği biçimde ilerlememesi ve hükümet ihdas mevzusundaki İran engeli ve baskısından çevre Sadr, derinliğine devam eden çalışmaların peşi sıra ilkin Meclisteki 73 vekilini istifa ettirdi sonradan 29 Ağustos 2022'de siyasetten incizap sonucu aldı.

Bu gelişimin peşi sıra Sadr'ın İran destekli Şii rakipleri, emektar Çalışma Bakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi başvekil talibi adına gösterdi.

Sadr'ın rakibi Şii gruplarla Sünniler ve Kürtlerin oluşturduğu "Devleti Yönetme İttifakı"nın girişimiyle seçimlerden fakat müşterek sene sonradan 27 Ekim 2022'de Sudani hükümeti kurulabildi.

Libya'da senelerdir biricik çivi müşterek hile kurulamadı

Libya da derinliğine süredir siyasal istikrarsızlıklarla boğuşan Arap devletleri ortada ilkin sıralarda toprak alıyor. 2011'de fitili ateşlenip Muammer Kaddafi'yi deviren devrimden bu yana siyasal istikrarın sağlanamadığı ülkede, senelerdir sarfiyat edilen gayretler sonuncu amaca ulaşamadı.

İstikrarın tesisi düşüncesince harcanan gayretler kapsamında Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede mevki başkanlığı ve yasama kurulu seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına değişmeyen verildi fakat intihabat planlanan tarihte yapılamadı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, bulunan Ulusal Birlik Hükümeti'nin fariza süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu nedeni öne sürülerek 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı celsede Fethi Başağa'yı başvekil seçti. 1 Mart 2022'de de Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen kez haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başlangıcında olduğunu, rolü fakat seçme müşterek hükümete doğrulama edeceğini söyledi.

Bu yaşananlardan sonradan ülkede hâlen biricik çivi müşterek hile kurulamadı. Libya'da Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın önderlik etmiş bulunduğu dü ayrı hükümetin olması istikrarsızlığın sürmesine kez açıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler