USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD yaklaşan geçmişine mühür vuran 6 Ocak Kongre baskınının üstünden müşterek sene geçti

ABD yaklaşan evveliyatına mühür vuran 6 Ocak Kongre baskınının üstünden 1 sene geçişine rağmen Amerikan halkoyu halen baskını münakaşaya bitmeme ederken, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki siyasal kutuplaşmanın da bire bir biçimde sürdüğü gözlemleniyor.

ABD yaklaşan geçmişine mühür vuran 6 Ocak Kongre baskınının üstünden müşterek sene geçti
06-01-2022 11:07
Washington

ABD'de 3 Kasım 2020'de meydana getirilen ve Demokrat Joe Biden'ın zaferiyle sonuçlanan reislik seçimleri, "son zamanlarda meydana getirilen en kesinleşmemiş seçimler" adına tarihe geçti.

Dönemin ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi talibi Donald Trump, şimdi intihap gerçekleşmeden evvela seçimlerde "hile" yapılacağı, kol eliyle geçer oyların "manipüle" edilmiş bulunduğu iddialarını ortaya attı.

Trump yanlıları da giderek bu iddiaları savunmaya başladı, seçimin peşi sıra hassaten eleştiri eyaletlerin başını çekici Pensilvanya'da oyların günlerce sayılamaması ve intihap sonuçlarının gecikmesi ise bu tartışmaları alevlendirdi.

Biden'ın zaferi 7 Kasım'da duyuru edilse de Trump ve ekibi, seçimlerde alavere dalavere bulunduğu iddiasıyla nice eyalette ahbaplık savaşı başlattı.

Trump, lüzum maşeri medyada gerekse mitinglerinde 3 Kasım seçimlerini "çalınmış seçimler" adına nitelendirdi.

ABD politikacı tarihinin en derinliğine günü: 6 Ocak 2021

Sıra seçimlerin 6 Ocak 2021'de Kongre çeşidinden tasdikine geldiğindeyse ABD politikacı tarihinin akıllardan silinmeyecek anları yaşanmaya başladı.

Trump, 6 Ocak sabahı Kongre oturumu başlamadan evvela Beyaz Saray uğrunda destekçilerine seslenme edeceğini duyurdu ve bunun peşi sıra ABD'nin nice eyaletinden Trump destekçileri, başşehir Washington DC'ye geldi.

On binlerce Trump yanlısı, Beyaz Saray önündeki "National Mall" adlı endüstrisi doldururken, "Proud Boys" hassaten iktisap etmek kıl payı baş döndürücü sağcı gruplar da bire ortak saatlerde Kongre önüne gitmeye başladı.

Trump ise konuşmasından evvela Twitter'dan meydana getirdiği açıklamada, "Senato Başkanı" sıfatıyla Kongre'deki intihap oturumunu yönetecek Başkan Yardımcısı Mike Pence'e "Gerekeni yap, intihap sonuçlarına itiraz et" çağrısında bulundu.

Kongredeki oturumdan dakikalar evvela izah yayımlayan Pence ise "Anayasayı desteklemeye ve savunmaya müteveccih ettiğim yemin, beni ne Seçiciler Kurulu oyunun sayılıp sayılmayacağına değişmeyen özgülemek düşüncesince ortak tane cepheli izin kanıt etmekten alıkoyuyor." ifadesini kullandı.

Trump, Beyaz Saray uğrunda meydana getirdiği konuşmada, reislik seçimlerinde yenilgiyi onama etmeyeceğini ve mücadeleyi bırakmayacağını söyleyerek, destekçilerini "Kongreye yayan seçimleri barışçıl ve yurtsever biçimde gıcırtı etmeye" çağırdı.

Kendisinin de Kongreye yürüyeceğini açıklanan Trump, buna karşın konuşmanın peşi sıra Beyaz Saray'a döndü, destekçileri ise tahminî 25 çağ volta mesafesindeki Kongreye akilane yürüyüşe geçti.

Trump'ın konuşmasının sonlarına akilane ise Kongrede gerginlik tırmanmaya başladı. Bir grup, barikatları yıkarak Kongreye girmeye çalıştı, kolluk evvela grubu arka püskürttü ve kuvvetlendirme istedi.

Saatler 13.45'i gösterdiğinde Kongre polisi, "baskın alarmı" verdi. Trump destekçilerinin Kongre içerisine girmiş bulunduğu ve polisin biber gazıyla dahil etmiş bulunduğu anlar, maşeri medyada paylaşılmaya başlandı.

Oturum yarıda kesildi

Protestocular çelimsiz müddette Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin odasına girdi, Kongredeki seksiyon bozma edildi, Pence tehlikesiz ortak yere alındı.

Trump ise Twitter'dan "itidal" çağrısı yaptı, benzer ortak çağırma cihazı Pence'ten de geldi.

Kolluk kuvvetlerinin saatler devam eden müdahalesinin peşi sıra geceleyin ezanı saatlerinde Kongrede asayiş esasen sağlandı ve Biden'ın başkanlığının tescili oturumuna baştan başlandı fakat baskında 1'i kolluk 5 isim yaşamını kaybetti.

Kongre üyeleri ve Pence, meydana getirilen baskını kınarken; Trump yönetiminden de arkası peşine istifalar gelmeye başladı.

Sosyal iletişim araçları şirketleri, baskının faturasını Trump'a kesti

ABD'de yaşanmış olan zamanı Kongre baskınının sorumlusu ise hassaten Demokrat eğin çeşidinden Trump adına görüldü.

Trump'ın "halkı galeyana getirdiği" iddialarının peşi sıra Twitter, Facebook ve Instagram, Trump'ın hesaplarını evvela muvakkat peşi sıra da mihman adına askıya aldı.

Sosyal iletişim araçları şirketlerinin bu adımları ise "ifade özgürlüğü" bağlamında ülkede derinliğine müddet tartışıldı.

Trump, Kongre baskını dolayısıyla ikinci kere azil süreciyle beniz yüze kaldı

Trump, "ABD tarihinde kendince 2 kere azil soruşturması oluşturulan evvela ABD başkanı" adına tarihe geçti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile 2019'da meydana getirdiği telefon görüşmesinin peşi sıra kendince azil soruşturması başlatılan ve Şubat 2020'de Senatoda aklanan Trump, Kongre baskının peşi sıra ikinci kere azil süreci ile gönül rahatlığı karşıya kaldı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesince hazırlanmakta olan ve Trump'ın "isyana teşvik" ile suçlandığı azil maddesi, 14 Ocak haset Temsilciler Meclisinde onama edildi.

Başkanlık vazifesini 20 Ocak'ta Biden'a bırakan Trump, 13 Şubat'ta Senatoda meydana getirilen oylamada ise ile ilgili suçlamadan aklandı.

FBI ve Temsilciler Meclisi baskını soruşturmayı sürdürüyor

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kongre baskınıyla ilişik bugüne denli 700 kişiyi gözaltına aldı.

Baskında kafasındaki boynuzlarla dikkatleri üzerinde çekici ve "QAnon Şamanı" adına aşina Jacob Chansley, 17 Kasım'da 3 sene 5 ay hapishane cezasına çarptırıldı.

Öte taraftan Cumhuriyetçilerin tamamı itirazlarına karşın Temsilciler Meclisi de baskının soruşturulması düşüncesince komisyon kurdu.

Komite, bugüne denli Trump'a benzeyen nice kişiyi ifadeye çağırdı. Kongrenin çağrılara münasebetsiz Trump'ın emektar Danışmanı Steve Bannon ve emektar hususi Kalemi Mark Meadows ise "Kongreyi tahkir" ile suçlandı.

Siyasi kutuplaşma bire ortak biçimde bitmeme ediyor

ABD politikacı evveliyatına güzeşte Kongre baskınının politik ve maşeri nedenlerine bağlı tartışmalar da gündemdeki yerini koruyor.

ABD anne akıntı medyasında mevzuyu değerlendiren değişik kesimlerden doğrudan tamamı isimler, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki politikacı kutuplaşmanın Trump dönemindeki derece sürdüğüne ilgi çekiyor.

Yapılan anketlere eklenen Cumhuriyetçilerin yarıdan ilavesi seçimlerde alavere dalavere yapıldığını savunurken, politikacı şiddete gönül rahatlığı olduklarını dile getirseler fark Kongre baskını dair anne akıntı erkinci medyadaki haberlere güvenmediğini kail Trump taraftarlarının payı küçümsenmeyecek derecede fazla.

Bu yönüyle Kongre baskınının peşi sıra güzeşte 1 salname Biden yönetiminde Amerikan toplumundaki politikacı ayrışmanın azaltılmasına müteveccih konkre gelişmeler kaydedilemediği belirtiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler