USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD, Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini motivasyon ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin Türkiye ziyaretine ilişkin, dü ülkenin de ABD’nin ehemmiyetli ortakları bulunduğunu ve ilişkilerinin iyileşmesini motivasyon ettiklerini söyledi.

ABD, Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini motivasyon ediyor
28-02-2023 03:08
Washington

Günlük matbuat toplantısında soruları cevap veren Price, Şukri’nin Türkiye ziyaretiyle ilgili, “Elbette ki hem Türkiye bununla beraber Mısır ehemmiyetli ortaklarımızdır. mühim ortaklarımızın ilişkilerinin iyileşmesini herhangi müşterek devir heveslendirme ediyoruz.” dedi.

Şukri, 10 sene aradan sonraları Türkiye’ye geldi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'yi Adana Havalimanı'nda karşıladı.

İki icra vekili Mısır’dan iane materyali haiz “El Hürriye” gemisinin yanaştığı Mersin Uluslararası Limanı’nda izah yaptı.

Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkilerde toy sayfalar açıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Doha'da icra ettiği görüşmenin de sonuç basamak velut bulunduğunu kaydederek Şukri ile Adana Şakir Paşa Havalimanı'nda icra ettiği toplantıda de bu ilişkileri imar etmek düşüncesince atılacak adımları ele aldıklarını aktarmıştı.

Bakan Şukri de Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkileri gine emektar düzeyine getirmeye ve herhangi müşterek dü ülkenin kuma çıkarına akıllıca halde aşırı fazla ileriye götürmeye ehemmiyet verdiklerini kaydederek, "Mısır herhangi müşterek devir Türkiye'deki kardeşlerinin yanı sıra olacaktır. İlişkilerimizin de artık en dobra düzeye istikbaline inanıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Filistin sorusuna kaçamak karşılık

Price, Filistin’in obstrüksiyon altındaki Batı Şeria’ya müteallik Nablus kentindeki vakalara ilişkin, “İki İsrailli kardeşim Nablus civarlarında hırslı müşterek halde öldürülmesini ve bugün Eriha’da ABD yurttaşı bulunduğunu belirleme ettiğimiz müşterek İsraillinin öldürülmesini kınıyoruz.” dedi.

Önceki devir içtimai iletişim araçları hesabından İsrailli yerleşimcilerin öldürülmesini “terörizm” yerine nitelediği fakat gayrikanuni Yahudi yerleşimcilerinin Filistinlileri öldürülmesini illet bu halde tanımlamadığının sorulması üstünde Price, şu halde kaçamak müşterek karşılık verdi:

“Podyumdan tanımları çözümlemenin dobra olmadığını düşünüyorum. Son beş altı gündür gördüğümüz aşırılık yanlısı sertliği kınıyoruz. Hafta sonu gördüğümüz İsraillilerin öldürülmesini aşırı çelimli müşterek halde kınadık. Bugün, tamamı bu aşırılık yanlısı kuvvet vakalarında, Filistinlilerin ölümüyle, binaların bozma edilmesiyle sonuçlanan sertliği aşırı çelimli müşterek halde kınadık.”

Sözcü başkaca hem İsrailliler bununla beraber Filistinliler düşüncesince denk müşterek doğruluk olması gerektiğine inandıklarını anlatım etti.

ABD'den Moldova’nın arsa bütünlüğüne aksan

Rusya’nın Transdinyester alanına müteallik ABD, NATO ve Ukrayna’yı uyarmasına müteallik müşterek soruya karşılık verici Price, Moldova’nın arsa bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) öncülüğünde Transdinyester problemininin çözümünden yana olduklarını söyledi.

Price, Transdinyester problemininin çözümünde Moldova'nın arsa bütünlüğünün korunmasına aksan yaparken Rusya’nın Moldova’da “kötü oruçlu faaliyetlerde bulunduğunu” tez etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Transdinyester bölgesi ile sınırına er ve askeri donatı yığdığını iler sürmüş, ABD, NATO ile Ukrayna'yı Moldova içinde mevcut ve yegâne cepheli bağımsızlığını anons fail Transdinyester bölgesi ile ait "maceracı" adımlar atmamaları dair uyarmıştı.

Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını anons etmesinin peşi sıra Dinyester Nehri'nin maşrık kıyısında mevcut Transdinyester Rusya'nın yardımıyla yegâne cepheli bağımsızlığını anons etmişti.

Bağımsızlık ilanından sonraları Moldova ile Transdinyester ortada süregelen silahlı çatışmalar, 22 Temmuz 1992'de ateşkesle sonuç bulmuştu.

Moldova ile Transdinyester ortada 1993'te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) içinde hal görüşmeleri başlamıştı. AGİT içinde 5+2 formatında meydana getirilen müzakerelerde Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri arsa alıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler