USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD Başkanı Biden'ın geçmiş senesinde iç yöntem karnesinde 'kırık notlar' var

ABD Başkanı Joe Biden, görevindeki önce senesinde iç siyaset karnesinde Kovid-19 ve tutum başlıklarında "kırık not" aldı.

ABD Başkanı Biden'ın geçmiş senesinde iç yöntem karnesinde 'kırık notlar' var
19-01-2022 11:20
Washington DC

Joe Biden, Donald Trump'ın 4 yıl süresince "fırtınalı" sabık reislik periyodunun arkası sıra 20 Ocak 2021'de ant ederek koltuğa oturdu.

Seçim devrinde Trump'ın nice politikasını eleştiren Biden, Oval Ofis'e girer girmez evvel iş yerine 15 kararname imzaladı.

Biden'ın imzaladığı kararnameler arasında, federal binalarda peçe zorunluluğu, Trump'ın çekilmiş olduğu Paris İklim Anlaşması'na art dönülmesi ve Trump'ın muhacir geçişini engel olmak düşüncesince Meksika sınırına ördürdüğü duvarın inşasının durdurulması kabil başlıklar toprak alıyordu.

Trump'ın Kovid-19'a dirlik politikalarını çoğunlukla eleştiren Biden, "Kovid-19'u yenme" amacı çerçevesinde "ilk 100 günde 100 milyon düze aşı"yı amaçladı; 100 milyon doza endamsız müddette ulaşılınca hedefini 200 milyon doza çıkardı ve bu rakama ulaşıldı.

Biden elan sonradan ABD'nin Bağımsızlık Günü bulunan 4 Temmuz'a derece halkın yüzdelik 70'inin minimum ortak düze telkih olmasını hedefledi fakat bunu başaramadı.

Omicron varyantı, Biden'ın politikalarını yendi

Her ne derece Trump'tan ayrımlı politikalar izlese ve döllenme dair ağır adamlar atsa da evvela Delta'nın arkası sıra da Omicron varyantının etkisiyle Biden devrinde Kovid-19 zımnında hayatını yitiren Amerikalıların sayısı, Trump dönemindeki sayıları aştı.

Delta dair atılmış adımlarla müstevli ortak nebze arama dibine alınsa da Kasım 2021'de ortaya çıkan Omicron varyantı, kelimenin dört dörtlük anlamıyla Biden yönetiminin Kovid-19 politikalarını allak bullak etti.

Ülkede fenomen sayıları kimi eyyam 1 milyonu aşarak üstün dereceli seviyelere ulaşırken, ahiret yolculuğu ve hastaneye yatma oranları ise rastgele sabık güneş artıyor.

Biden'ın barhana politikaları ve Harris'in eylemleri eleştirildi

Seçim devrinde rakibi Trump'ı en aşırı eleştirdiği konulardan bir tanesi barhana politikaları bulunan Biden, göreve gelmesinin üstünden 2 ay geçmeden iri ortak muhacir kriziyle dirlik karşıya kaldı.

Biden'ın "göçmenlere koyun açan" söylemlerinden etkilenen 100 binlerce Orta Amerikalı, mart başlangıcında ABD-Meksika sınırına yığılmaya başladı. Ancak Biden yönetimi Kovid-19 salgınını ve ülkenin muhacirlik sisteminin anık olmadığını esbabımucibe göstererek göçmenlere "Gelmeyin zira ABD'ye almayacağız." mesajı vermeye başladı.

Sınır bölgesinde 18 gözyaşı altındaki dallar ailelerinden ayırılarak Teksas'taki merkezlere konulsa da bu merkezlerde evlatların yerlerde uyuması ve çirkin koşullarda yaşaması çoğunlukla eleştirildi.

Biden, muhacir mevzusuyla ilgilenmesi düşüncesince yardımcısı Kamala Harris'i görevlendirdi fakat Harris'in de bu mevzuda çalışkan ortak gösteriş üstlenmemesi ve hudut alanına 3 ay süresince gitmemesi aksülamel çekti.

Öte taraftan Biden, sabık yıl şubatta ülkeye sığınmacı benimseme haddini 125 bine çıkaracağını beyan etti fakat eylülde Kovid-19 salgını zımnında bu kotayı 65 binde tuttu.

Biden yönetimi, muhacirlik dair Trump döneminden aşırı da ayrımlı ortak yöntem izlememekle eleştirilse de Beyaz Saray hem Kovid-19 salgınını bununla beraber "Trump devrinde çöken muhacirlik sistemini" esbabımucibe göstererek Başkan'ın politikalarını savunuyor.

Biden'ın hava değişikliğiyle savaşım girişimleri

Seçim vaatlerinden bir tanesi de "iklim değişikliği ile can alıcı mücadele" bulunan Biden, evvel iş yerine Paris İklim Anlaşması'na art döndü.

Açıklamalarında yoğun pıtrak hava değişikliğine aksan fail Biden, bu mevzuyu ortak "ulusal düzenlilik tehdidi" yerine nitelendirdi.

Biden, 22-23 Nisan'da Türkiye de müdahale nice ülkenin katılımıyla ortak İklim Zirvesi düzenledi, katılmış olduğu arsıulusal toplantılarda da yoğun pıtrak bu mevzuya değindi.

Son yerine Kongre'ye sunmuş olduğu 1,75 trilyon dolarlık toplumsal masraf paketi ve 1 trilyon dolarlık enfrastrüktür paketinde de hava değişikliğinin tesirinin azaltılmasına müteveccih önlemlere toprak verdi.

Biden ve tutum sınavı

Biden, yönetiminde ilkin akıbet 5-6 aydır en güç imtihanını tutum dalında veriyor. Biden göreve geldiğinden beri normalleşme sürecine giren ülkede aylakçılık sayıları az elan müstevli önceleri devre dönse de erdemli pahalılık ve hazırlık zincirindeki teessürat Biden'ı tenkitlerin ortasına koyuyor.

Biden'a el desteği oranı, orak ayı ayında yüzdelik 50'nin üzerindeyken, küsurat pahalılık zımnında şu anda yüzdelik 40'ın dibine sakıt durumda.

Ülkede Kovid-19 devrinde alıngan hazırlık zinciri ise halihazırda ülkedeki marketlerin raflarına ve fiyatlara yansımaya başladı.

Biden hususi sektörle teşrikimesai yaparak UPS, FedEx ve Walmart kabil sevkiyat devlerinin 7/24 çalışmasını sağlasa da nice şirketin tır şoförü problemi yaşaması ve nice çalışkan fiil zımnında hazırlık zinciri maksut seviyeye gelemedi.

Öte taraftan 2021'nin bitmiş teşrin ve boşluk aylarında ABD'de pahalılık 39 senenin en erdemli seviyesini gördü. Biden ise erdemli enflasyonun sebebinin hükümet masrafları değil, hazırlık zincirindeki teessürat bulunduğunu savunuyor.

ABD'de pahalılık kalemleri içre en erdemli artma ise mazot fiyatlarında yaşandı. Biden, sıvıyakıt fiyatlarının yüzdelik 50'ye andıran çoğalması dair federal rezervleri açtı. Ayrıca nahak yere rekabetin soruşturulması düşüncesince ilgilendiren kurumlara emir verdi.

Biden'ın bu adımları dair sıvıyakıt fiyatlarında ortak hacim azalma yaşansa da bu fiyatlar hala erdemli seviyelerde.

Virginia ve New Jersey'deki Valilik seçimleri Biden düşüncesince muhatara çanlarını çaldırdı

Hem Afganistan'dan incizap süreci bununla beraber ülkedeki hesaplı boyut zımnında el desteği oranlarında ağır azalma canlı Biden, 2 Kasım 2021'de meydana getirilen yerli seçimlerde vuruş aldı.

Bugüne derece "Demokratların kalesi" yerine tanıdık Virginia'da emektar Vali Demokrat Terry McAuliffe, Cumhuriyetçi sözlü Glenn Youngkin'e yenildi.

Öte taraftan ortak dümdar hayret da bambaşka ortak kermen bulunan New Jersey'den geldi. Seçimleri haydi haydi kazanması muhtemel Demokrat Phil Murphy seçimleri az daha alabildi.

Söz konusu sonuçlar, ABD kamuoyunda 2022 Kasım'da yapılacak Kongre boşluk seçimlerinde Demokratların Temsilciler Meclisi ve Senato'daki üstünlüklerini kaybedeceğinin ortak göstergesi yerine yorumlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler