USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB ülkelerinin dışişleri bakanları Brüksel'de toplanacak

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, 16 Aralık'ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de birlikte araya gelecek.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları Brüksel'de toplanacak
11-12-2021 09:16
Brüksel

13 Aralık'taki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınındaki askeri faaliyetleri sonrası sonuç durum, Belarus, Afganistan'dan çekilmesinin peşi sıra ortaya çıkan gelişmeler, bu bağlamda AB'nin Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri, AB-Afrika ilişkileri, Etiyopya ve Venezuela üzere mevzular ele alınacak.

AB, Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri varlığını artırdığına müteveccih açıklamaların peşi sıra gelişimleri "endişeyle" izliyor. AB, Rusya'nın Ukrayna'ya huzur agresif davranış izlemesi yerinde Amerika ve NATO'nun gösterdiği tepkiye katılıyor ve hakeza birlikte ihtimalde "ciddi hesaplı ve siyasi" yanıt verileceğini vurguluyor.

AB yetkilileri, 2014'te Rusya'nın Kırım'ı gayrikanuni ilhakı ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan vakaları hatırlatarak o çağda tahsil edilen müeyyide kararlarının çarpıcı olduğunu, söz gelişi Mariupol kentine Rusya yanlısı silahlı grupların girmesinin önlendiğini belirtiyor.

Daha evvel Amerika yönetimi, bankacılıkta arsıulusal kaynak transferi sistemi bulunan SWIFT işlemlerine Rusya'nın erişiminin kesilebileceği sinyalini vermişti. AB ise Rusya'ya huzur atabileceği adımlar üzerine daha baş döndürücü birlikte tomar ayraç vermedi.

Wagner'e müeyyide geliyor

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Rus düzenlilik firması Wagner'e ve bu firmanın çalışkanlık gösterdiği ülkelerden Mali'ye müteveccih müeyyide sonucu da çıkacak.

AB yetkilileri, Wagner ile irtibatlı bazısı erkek ve kuruluşlara müeyyide uygulanacağını belirtti.

Yaptırımlar ortada varlıkların dondurulması ve AB'ye yolculuk yasağı bulunuyor.

Belarus

Belarus dair ise elan evvel AB'nin bu yurt üzerine uygulamaya başladığı yaptırımların çarpıcı yer aldığı ve bu ülkeden AB ülkelerine muhacir akışının durduğu belirtiliyor.

Üst düzem birlikte AB yetkilisi, AB ülkelerine dönüşmek şartıyla Belarus'a revan insanların engellenmesi düşüncesince depar belgesi noktası bulunan ülkelerle temasların bitmeme edeceğini söyledi.

Afganistan dair Katar ile temas

AB bakanları, sabık yaz NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi hemen sonra Taliban'ın yönetimi alması ve peşi sıra meydana mevrut gelişimleri de değerlendirecek.

Bakanların toplantısında öğlen vakti yemeği kısmına Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani katılacak.

AB yetkilileri, Afganistan dair Katar'ın anahtar ülkelerden birisi biçimine geldiğini ve bundan dolayı Katar ile çalışacaklarını belirtti.

Ayrıca Afganistan'daki gelişmelerin Orta Asya'da nice ülkeyi de etkilediğini tamlayan AB yetkilileri, bakanların Orta Asya'da istikrarın sürmesi düşüncesince neler yapılabileceğini konuşacağını de tabir etti.

Olimpiyat boykotu da konuşulacak

AB bakanlarının pazartesi yapacakları görüşmede Pekin'de düzenlenecek Kış Olimpiyatları'na boykot uygulanması meselesini de hitabı bekleniyor.

ABD, İngiltere ve Avustralya'nın Çin'in Uygur Türklerine müteveccih uygulamaları ve insanoğlu hakları ihlalleri zımnında boykot uygulayacağını açıklaması hemen sonra AB'nin de benzeşim birlikte değişmeyen alması düşüncesince bazısı devletlerin talepte bulunmuş yer aldığı tabir ediliyor.

Ancak AB yetkilileri, spor faaliyetlerinde AB'nin kuma birlikte davranış almadığını, mümkün birlikte AB boykot düşüncesince kuma yaklaşım belirlemenin çetince bulunduğunu vurguluyor.

Boykot dair AB devletleri ortada değişik yaklaşımlar bulunuyor. Bakanların toplantısında bununla ilişik değişmeyen katılması beklenmiyor.

Maraş

AB Dışişleri Bakanları Toplantısında gündeme doğacak konulardan birisi de Kıbrıs ve Maraş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bağlı Maraş'ın birlikte bölümünü açım sonucu hemen sonra AB Komisyonu ve AB Dış İlişkiler Servisi'nin Türkiye'ye huzur atılacak adımlarla ilişik birlikte "seçenekler belgesi" hazırlaması istenmişti.

Bu belgenin hazırlandığı, sabık hafta organ devletlere dağıtıldığı ve pazartesi haset AB bakanlarınca görüşüleceği belirtildi. Belgenin içinde ne yer aldığı üzerine bilim verilmedi.

Üst düzem birlikte AB yetkilisi, mevzuyla ilişik gazetecilere bilim verirken "Hangi seçeneğe ciddiyet verileceğine yahut ihtimal de hiçbirine lüzum olmadığına bakanlar değişmeyen verecek. Sürecin kesinlikle ilerleyeceğini bakanların toplantısından sonradan göreceğiz." dedi.

AB tarafı Maraş ile ilişik rastgele mevzunun Kıbrıs meselesiyle irtibatlı olduğunu, bundan dolayı BM'nin Kıbrıs müzakerelerini baştan başlatmak düşüncesince yürüttüğü çabaları desteklediklerini dile getiriyor.

Toplantıda Maraş dair birlikte değişmeyen çıkması beklenmiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler