USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB sığınmacı politikasında Ukraynalılara imtiyazlı davranıyor

Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna'dan kaçanlarla, dünyanın bambaşka yerlerindeki arbede bölgelerinden kaçanlara koruma sağlamadaki uygulamaları ayrımlılık gösteriyor.

AB sığınmacı politikasında Ukraynalılara imtiyazlı davranıyor
10-03-2022 11:30
Brüksel

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlatmış olduğu saldırının arkası sıra tahminî dü hafta zarfında 2 milyon insan bitişik AB devletleri Macaristan, Polonya, Slovakya ve Romanya'ya girdi.

AB, çabucak ortaya çıkan Ukraynalı akınına aceleci yanıt verdi. AB Komisyonu, krizin başlamasından birlikte hafta sonraları çoğunluğu avrat ve çocuklardan oluşan Ukraynalıların geçici koruma dibine katılması düşüncesince organ devletlere teklif hazırladı.

Bu kapsamda AB ülkelerinin oy birliğiyle 2001'de çıkarılan fakat bugüne denli on paralık metruk AB Geçici Koruma Yönergesi 4 Mart 2022'de yaşama geçirildi. Savaşın başlamasından sonraları 10 devir zarfında uygulamaya koyulan yönergeyle Ukrayna'daki savaştan kaçanlara ve ailelerine geçici koruma statüsü veriliyor.

Ukraynalılara kendiliğinden yurt ve emek vermek izni

Yönerge çerçevesinde Ukraynalılar, AB'nin sığınmacı politikasının haricinde kalmayı yeğleme fail Danimarka haricindeki AB devletlerinde yurt izni alabilecek, görgü bilimi bilimi ve keyif hizmetlerinden faydalanacak, emek vermek izni sebebiyle iş bulup çalışabilecek. Ukraynalılara başkaca toplumsal bolluk yardımı, tahaffuz katkısı ve anlaşma katkısı üzere olanaklar verilebilecek.

Ukrayna sınırındaki AB ülkelerine girenler gayri organ devletlere serbestçe yolculuk edebilecek. Bu doğrusu Ukrayna ile AB arasındaki ara sınav serbestliği anlaşması sebebiyle mümkündü. Ukrayna vatandaşları AB devletlerinde 90 devir süresince ara sınav almadan kalabiliyordu. Geçici koruma kapsamında bu müddet minimum 1 yıla çıkmak oldu.

Ücretsiz yolculuk ve haberleşme imkanı

Birçok AB ülkesi Ukraynalıların seyahatlerini kolaylaştırmak düşüncesince parasız bilet olanağı da tanıyor. Ayrıca bazısı uz iletişim şirketleri de Ukraynalılara topraklarını parasız kontrol ve parasız SIM büyük ölçü üzere hizmetler arz sonucu aldı.

Bu imkanlardan Ukrayna'da kanuncu adına mevcut uluslararası koruma altındaki Ukrayna yurttaşı sıfır şahıslar de ya direktif kapsamında veya organ devletlerin millî yasaları zarfında faydalanabilecek.

Ancak Ukrayna'da canlı yahut etkin gücün Ukrayna yurttaşı sıfır öğrenciler üzere kişiler, bu yönergenin kapsamına engelleme edilmeyecek. AB ülkeleri, bu şahısların ülkelerine dönmelerine iane edecek.

Geçici koruma evvel etapta 1 sene düşüncesince verilecek, elan sonraları bir hale gereğince dü kat 6'şar ay uzatılması beklenir olacak. Üye devletler lazım görürlerse 1 sene elan bu süreyi uzatabilecek. Böylece müddet 4 Mart 2025'e denli uzayabilecek. Ukraynalılar, istedikleri devir AB ülkelerine iltica başvurusu hakkına da erbap olacak.

Diğerleri düşüncesince etraflıca ve belgisiz birlikte süreç

Ukraynalılara bu denli endamsız müddette bu denli kolaylaştırılmış olanaklar tanınmasına yanıt Suriye, Afganistan, Irak yahut Afrika üzere dünyanın apayrı yerlerindeki silahlı çatışmalardan kaçanlar düşüncesince AB'nin ayrımlı birlikte uygulaması bulunuyor.

AB, Ukrayna'dan kaçanlar düşüncesince "geçici koruma" statüsünü kendiliğinden adına verirken apayrı yerlerden gelenlerin kanuncu yollara engelleme adına iltica başvurusu yapması isteniyor.

Her sene binlerce insan AB amacında yaşamını kaybediyor

Ancak iltica başvurusunu muktedir olmak düşüncesince evvela birlikte AB ülkesine fut kaplamak gerekiyor. Avrupa'ya tahavvül etmek arzu edenler düşüncesince en güçlü süreci bu fasıl oluşturuyor.

Birçok insan kanuncu yollardan AB'ye kabul edilmeyeceğini fikren elan aşırı Akdeniz üstünden bir çok aşırı devir botlarla İspanya, İtalya, Yunanistan üzere AB ülkelerine girmeye çalışıyor.

Oldukça sakıncalı bulunan bu gezilerde rastgele sene binlerce insan yaşamını kaybediyor. AB'nin istatistiklerine göre, yalnızca 2021'de 3 bin 29 insan denizde yaşamını yitirdi.

Hayatta kalırlarsa "geri itmeleri" aşmaları gerekiyor

Hayatta kalmayı başaran göçmenler AB toprağına ulaşırsa bu kat de bolca eleştirilen "geri itmeler" bahis konusu oluyor. mesela Yunanistan'da tanıdık art itmeler kararında aşırı sayıda göçmenin denizde yaşamını kaybettiğine müteveccih Avrupa medyasında akıbet senelerde nice sav arazi aldı.

"Geri itme" sorununu aşıp AB ülkesine fut basanların sığınma hakkı bulunuyor. İltica başvurusunu o ülkenin izinli makamları alıyor.

Bu devletlerde uluslararası koruma başvurusu yapanların Ukraynalılara maruz geçici koruma hakkına benzeri hakları bulunuyor. Ancak burada farklılıklar görülüyor.

Örneğin geçici koruma sağlanan insan doğrudan iş bulup çalışabilirken uluslararası koruma başvurusu karşıcı insana bu doğruluk 9 ay sonraları veriliyor.

İltica başvurusunun kabul garantisi yok

Uluslararası koruma başvurusu yapıldıktan sonraları müracaat sahiplerine geçici barınma, gıda, keyif olanağı tanınıyor. Çocuklara da görgü bilimi bilimi olanağı veriliyor.

Ancak uluslararası koruma müracaat karşıcı bireyin başvurusunun kabul edileceğinin garantisi bulunmuyor. İstatistiklerde bugüne denli Avrupa ülkelerine meydana getirilen iltica başvurularının rastgele sene tahminî yüzdelik 40'ının kabul almış olduğu görülüyor.

Kişilerin başvuruları ferdî adına değerlendiriliyor. Aylar, fazladan arada birlikte seneler devam eden tarama, araştırı ve konuşma üzere etapların geçilmesi gerekiyor. Başvuru sahibinin ülkesine sebep dönemeyeceğini, dönerse yaşamının zarar altında olacağını kanıtlaması isteniyor.

8 yılda 6,2 milyon iltica başvurusu

Sadece dü haftada 2 milyondan birlikte tomar Ukraynalıya kapılarını açan AB, 2014-2021 sürecini havi 8 yılda tahminî 6,2 milyon uluslararası koruma başvurusu almıştı.

AB yetkilileri, doğacak haftalar ve aylarda Ukrayna'dan doğacak şahısların sayısının 5 milyonu bulabileceğini kestirim ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler