USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB liderlerinden Türkiye'ye dayanaklık etmek mesajları

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler dolayısıyla Türkiye'ye dayanak mesajları verdi.

AB liderlerinden Türkiye'ye dayanaklık etmek mesajları
09-02-2023 17:05
Varşova

Liderler, Brüksel'de planlı dehşet AB Liderler Zirvesi evveliyat matbuat personellerinin sorularını yanıtladı.

AB çevrim başkanı İsveç'in Başbakanı Ulf Kristersson, zirvede, Türkiye ve Suriye'de yaşanmış olan depremler düşüncesince yapılabilecek yardımların birlikte Ukrayna-Rusya Savaşı, ABD'nin hava paketinin AB sanayisine mümkün tesiri ve mülteciler konusunu ele alacaklarını söyledi.

Avusturya

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenenlere müteveccih ülkesi ve AB'nin desteklerine değinerek, depremde yaşamını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara aceleci iflah dileklerinde bulundu.

Zirve gündeminin başlangıcında huruç mevzusunun geldiğini tamlayan Nehammer, ağırbaşlı aksak göçün geriletilmesi düşüncesince mukteza önlemlerin alınmasının ehemmiyetli olduğunu, bu görüşmede konkre kararlar alınmasının beklendiğini kaydetti.

Nehammer, ağırbaşlı aksak toprak kayması indirmek düşüncesince AB aut sınırlarının şimdi çelimli korunması, Bulgaristan'ın mali yerine desteklenmesi, sınırlardaki lif örgülerin güçlendirilerek uygulayım anlamda desteklenmesi icap ettiğini anlattı.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, zirvenin Türkiye ve Suriye'yi yaralayan deprem felaketinin gölgesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, Yunanistan'ın gelişigüzel dü ülkeye de iane etmeye amade bulunduğunu bildirdi.

Yunanistan'ın deprem sonra baştan mensur çalışmalarında da desteğe amade bulunduğunu dile getiren Miçotakis, "Depremden dokunca gören alanların baştan inşasına eşme bilmek gibi Brüksel'de düzenlenecek birlikte toplantının da ön sıralarında olacağız." niteleyerek konuştu.

Miçotakis, sonuç çağda Avrupa'ya ağırbaşlı aksak muhacir girişinin arttığına dikkati çekerek, sınırların korunması düşüncesince Avrupa'dan dayanak noktası beklentisinin de zirvede gündeme getirileceğini belirtti.

İrlanda

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, zirvede gündemin Ukrayna ve huruç bulunduğunu belirterek, "Biz Avrupalılar, yüzdelik 100 Ukrayna'nın arkasındayız." dedi.

Avrupa ülkelerinin küsurat sayıda ağırbaşlı aksak göçle huzur karşıya bulunduğunu anlatım fail Varadkar, ağırbaşlı aksak göçle gümrüksüz yollardan devletlere girenlerin art gönderilmesi icap ettiğini savundu.

Varadkar, "Göçmenlerin geldiği eşme ülkelerle görüşerek kanuni birlikte statüsü sıfır bu insanların art dönüşünü konuşmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesinde göçmenlerin latifçe karşılandığını fakat gayrikanuni yollardan gelenlerin bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini bildiren Varadkar, eşme ülkelerdeki konuşu yapıyı düzelterek göçün önüne geçilebileceğini söyledi.

Varadkar, AB sınırlarına birlikte engel mensur edilmesine müteveccih soruya "Bu, Bulgaristan ve Türkiye'nin sahasına giren birlikte konu. Ben, sert bitim uygulamalarının, tellerin yahut duvarların taraftarı bir tanesi değilim. Bu sebeple buna Türkiye ve Bulgaristan değişmeyen verecektir. Onlar memleketlerini en güzel şüphesiz güvende tutacaklarını düşünüyorlarsa kılıç de onlara iane etmekten devlet duyarız." cevabını verdi.

Ukraynalı göçmenlerin, İrlanda'ya benimseme edildiğini tamlayan Varadkar, Ukrayna'nın askeri takım katkısı çağrısına değindi.

Varadkar, "Bizim harp uçaklarımız, tanklarımız ve ağırbaşlı silahlarımız yok. Olmasını isteseydik bunlar bizim yansızlık ilkemize karşıt olurdu. Ukrayna'ya verilecek öldüren silahımız yok. Bunu yapamayacağız lakin mali olarak, insanca olarak, AB üyelik başvurularına dayanak noktası yerine iane edebiliriz." halinde konuştu.

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ve Suriye'de önceliğin çöküntü altındaki insanların kurtarılması bulunduğunu söyledi.

Rutte, Türkiye ve Suriye'deki depremler dolayısıyla AB ülkelerine neşet etmek isteyenlere iane edilip edilmeyeceğine bağlı soruya "Önceliğimiz çöküntü altındaki insanların kurtarılması. Yardımı orada yapmalıyız." dedi.

Hollanda Başbakanı Rutte, Ukrayna ve Moldova'nın namzetlik sürecinde asıl birlikte kere katettiğini, Gürcistan'ın ise bu dü ülkeden birlikte hamle geride kaldığını dile getirdi.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, toplantının dü ana hedefinin bulunduğunu belirterek, birincisinin Avrupa endüstrisinin Amerika endüstrisiyle rekabetine bağlı konuşu yerine yanıtlarının nasıl sonuçlanacağını cenkleşmek bulunduğunu söyledi.

Ukrayna savaşının sonuçlarıyla Avrupa'nın ABD'ye karşın yeşil enerjideki rakiplik ve cazibesini açık açık çoğaltma konusunu ele alacaklarını özetleyen Macron, muhacir meselesinde Avrupa ülkelerinin aut politikasının güçlendirilmesinin bu toplantıdaki ana hedeflerinden biri olacağını kaydetti.

Macron, Ukrayna'ya harp uçağı ödeme dair amade olup olmadıklarına bağlı savaşın başlangıcından beri Ukrayna açısından müspet olması düşüncesince müzakerelerin başlaması ve güzel olması düşüncesince çalıştıklarını savundu.

Litvanya

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Türkiye'deki depremler dolayısıyla üzüntüsünü dile getirerek, "Yaşanan deprem dinamit lakin doğaya huzur birlikte nesne yapamazsınız. Tüm kalbimizle başlangıç sağlığı dileklerimizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'ye iletiyoruz." ifadelerini kullandı.

Nauseda, Litvanya'nın Türkiye'ye gelişigüzel anlamda iane etmeye amade bulunduğunu anlatım etti.

Rusya-Ukrayna Savaşı dolayısıyla Kiev'e desteğin bitmeme etmesini icap ettiğini vurgulayan Nauseda, "Litvanya'nın gelişigüzel devir Rusya'ya huzur şimdi çelimli baskıcı önlemleri destekliyor. Çünkü şimdi korkusuz adımların, şişman adımların önemsiz adımlardan aşırı şimdi can alıcı bulunduğunu düşünüyorum lakin tabii önemsiz adımların tek nesne yapmamaktan güzel bulunduğunu düşünüyorum." niteleyerek konuştu.

Nauseda, Rus erke firması Rosatom ve dümen oturmuş üyeleri karışma acemi yaptırımların uygulanmasını gerektiğine dikkati çekerek, "Bazen bazısı insanoğlu etkinin hudutlu olduğu için yakınma etmekteler fakat bence etkiyi göreceğiz. Rus ekonomisinin kazı etmiş olduğu tamamı acıyı hissetmeye başlayacağını umuyoruz." şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.

Estonya

Estonya Başbakanı Kaja Kallas da Türkiye'deki deprem dolayısıyla el birliği ortamında olduklarını belirterek, "Halihazırda 45 yabanlık istirdat ekibimiz ekipmanlarıyla Türkiye'de. Biz, önemsiz birlikte ülkeyiz ve hoppadak birlikte ülkeye istirdat kadrosu gönderebiliriz. Elimizden mevrut bu." niteleyerek konuştu.

Ukrayna'ya desteğin sürmesi icap ettiğini vurgulayan Kallas, harp suçları düşüncesince de arsıulusal mahkemeye gidilmesi icap ettiğini anlatım etti.

Kallas, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mesul bulunduğunun altını çizerek, Moskova'nın yaptıklarıyla ait matematik vermesi icap ettiğini ve yaptırımların genişletilmesi konusunu desteklerini vurguladı.

Polonya

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, gündemdeki en ehemmiyetli konulardan birinin Ukrayna'daki harp bulunduğunu dile getirerek, "Barış, asayiş ve balans düşüncesince bu mücadelesi Ukrayna kazanmalı." dedi.

Ekonomik konuların da zirvede konuşulacağını bildiren Morawiecki, "Rus oligarklarının dünyalık varlıklarına el konulması icap ettiğini vurguluyoruz. Bu, birlikte taraftan kazı sağlarken, öteki taraftan alınacak bu önlemler erke maliyetlerini düşürebilir ve Ukrayna'nın baştan inşasına araştırma görevlisi olabilir. Hedefimiz bu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler