USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB liderleri erte Ukrayna gündemiyle Paris'te buluşacak

Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları, bulunan yaptırımların etkileri, dünkü yaptırımlar, erke piyasası, Ukrayna'nın üyelik başvurusu, mülteciler, defans ve besin kabil muhtelif mevzuları görüşecek.

AB liderleri erte Ukrayna gündemiyle Paris'te buluşacak
09-03-2022 18:04
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 iklim lideri, erte AB Dönem Başkanı Fransa'nın ev sahipliğinde Paris civarlarındaki Versay Sarayı'nda buluşacak.

İki güneş sürecek AB Liderler Zirvesi'nde Rusya-Ukrayna savaşı, değişik boyutlarıyla tartışılacak anne dolambaç olacak.

Yaptırımlar

Liderler, Rusya'ya Ukrayna'ya saldırısı dolayısıyla meri yaptırımların tesirini değerlendirirken, acemi belkili yaptırımları da ele alacak. Yaptırımlar dair atılacak arttırma adımlara Rusya'nın ne cevap verebileceği tartışılacak.

Liderler, SWIFT sisteminden atılması beklenen arttırma Rus bankaları konusunu da görüşecek.

Rusya'ya müteveccih ek yaptırımların ne şartlarda yaşama geçirilebileceği de liderlerin masasında olacak. Bazı devletler limanların Rus gemilerine kapatılmasını istediği düşüncesince bu mevzunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

AB üyesi birtakım ülkeler, Rus erke sektörüne müteveccih hummalı düzen müeyyide isterken Rus gazına çok yayımcı devletler bu mevzuya yunak yaklaşmıyor.

AB'nin, Amerika ve İngiltere benzeşim halde Rusya'dan yer yağı ithalatını yasaklanması konusu da tartışılacaklar arasında. AB ülkelerinin yer yağı dair Rusya'ya efdal miktarda bağımlılığı bahis konusu ve bu mevzuda aceleci müşterek etap beklenmiyor.

Ukrayna'nın AB üyeliği

Ukrayna'nın AB'ye icra ettiği üyelik başvurusu da gündemde. Bu vesileyle ülkeye verilebilecek içsel dayanak noktası değerlendirilecek.

Ukrayna ile baş başa Moldova ve Gürcistan da AB'ye üyelik başvurusunda bulunmuştu. Liderler bu devletlere kesinlikle müşterek çevir sesi verileceğini masaya yatıracak.

Bazı AB üyesi devletler ilkin Ukrayna'nın hızlandırılmış sistemle AB'ye müdahale edilmesini isterken ilkin Batı Avrupa devletleri üyeliğin levent boylu müşterek proses bulunduğunu ve lüzumlu kriterlerin hesabına getirilmesini istiyor. Bu mevzuda liderler ortada levent boylu tartışmalar yaşanması bekleniyor.

Genişleme dair müşterek apayrı bap da Batı Balkanlar. AB'ye levent boylu senelerdir ortaklık sürecindeki devletler Ukrayna'nın kriterlere bakılmaksızın önlerine geçmesini akla yatkın bulmuyor.

Ukrayna'nın üyelik sürecine koşut Ortak Pazara ve AB erke piyasalarına erişimin sağlanması da zirvede tartışılacak. Burada Ukrayna'ya aceleci halde konkre kâr sağlayacak olanaklar sunulmasına müteveccih değişik senaryolar gır konusu.

Sığınmacılar

Liderler, 2015-2016 döneminden beri AB'nin karşılaşmış olduğu en iri sığınmacı akını konusunu da çözümleme edecek. AB liderleri bu bağlamda akıbet dü haftada Ukrayna'dan mevrut 2 milyon sığınmacıyı ve acemi geleceklere kesinlikle dayanak noktası sağlanacağını da tartışacak. Bu mültecileri yunak karşılayan AB, probleminin hesaplı ve siyasal boyutunu ele alacak.

​​Savunma

Zirvede, defans endüstrisi tartışılacak başlıklardan. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının peşi sıra Avrupa'da düzenlilik konusu şimdi da ön plana çıktı. Almanya, defans masraflarını çabucak artıracağını açıkladı. AB liderleri, defans masraflarını ve kapasitesini arttırmak dair hem fikir. Bu bölgede atılabilecek acemi adımlar liderler seviyesinde ele alınacak.

Enerji

Enerji toplantılarda ele alınacak müşterek apayrı ehemmiyetli başlık. Liderler, Rusya'ya natürel gaz, yer yağı ve kömürde bulunan bağımlılıklarını ıskat etmek az daha atılabilecekleri adımları tartışacak. Bu mevzuda örgen devletler Rusya'ya bulunan bağımlılığı çabucak hafifletmek dair kuma amaç belirlemiş durumda.

Enerji sunma güvenliği haricinde akıbet çağda çabucak küsurat yer yağı ve natürel patırtı yağı lambası yağı kadar mamüllerin tutarları da değerlendirilecek. Bu mevzuda alınabilecek tedbirler tartışılacak. Bazı AB devletleri yalıtım piyasalarının işleyişinin değiştirilmesini istiyor. Bu ve benzeşim erke hikayelerinde izlem belirlenmeye çalışılacak.

Zirve çerçevesinde ciddi ürünlerde dışa bağımlılık konusu da görüşülecek. Burada ilkin ciddi kabak maddeler ile çıpır kadar teknolojilerde izlenecek defa haritası belirlenmeye çalışılacak.

Gıda konusu da liderlerin gündemine gelecek. Rusya ve Ukrayna global buğday sektörünün yüzdelik 30'unu oluşturuyor. Bu piyasalarda da sansasyon yaşanıyor. Gıda dair örgen devletlerin neler yapabileceği liderler seviyesinde tartışılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler