USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB liderleri Doğu Ortaklığı bünyesindeki 5 ülkenin liderleriyle görüştü

Avrupa Birliği (AB) yönetiminde AB üyesi devletlerin liderleri, Doğu Ortaklığı kapsamındaki Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Azerbaycan ve Ermenistan'ın liderleriyle Brüksel'de müşterek araya geldi. Zirvede mütekellim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol

AB liderleri Doğu Ortaklığı bünyesindeki 5 ülkenin liderleriyle görüştü
16-12-2021 08:53

Avrupa Birliği (AB) örgen devletleri ve Doğu Ortaklığı üyesi devletlerin liderleri, 6. Doğu Ortaklığı Zirvesi düşüncesince Brüksel'de birlikte araya geldi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlığında süregelen zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da katıldı. Zirvede mevcut şark ortakları Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova Cumhuriyeti ve Ukrayna oldu. Belarus, Doğu Ortaklığına iştirakı askıya alındığı düşüncesince toplantılarda arazi almadı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in reislik etmiş olduğu görüşmede Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de AB'yi anabolizma etti.

Aliyev: "Paşinyan ile musahabe müspet geçti"

Zirvede mütekellim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan-AB ilişkilerinin başarıyla geliştiğine uyanıklık çekerek 2018 senesinde Avrupa Birliği ile Azerbaycan arasındaki “Ortaklık Öncelikleri” belgesinin önemini vurguladı. Azerbaycan ile Avrupa Birliği ortada toy birlikte katılma anlaşması düşüncesince çalışmaların yüzdelik 90'dan fazlasının tamamlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Aliyev, belgenin art kalanının önümüzdeki çağda müzakerat kararında tamamlanmasını umduğunu tabir etti. Aliyev, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in bu senenin Temmuz ayında Azerbaycan'ın da aralarında bulunmuş olduğu Güney Kafkasya alanına icra ettiği ziyareti ve görüşme esnasında kendisi ile icra ettiği görüşmeleri hatırlatarak diyalekt mevzularda etraflıca görüşmelerin yapıldığını belirtti.

Michel'e diyalekt mevzuları gündemde tutması ve bu süreçlere medet ve desteğinden ötürü teşekkürname fail Aliyev, kendisi ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ortada 14 Aralık'ta Michel'in girişimiyle kısaca 5 vakit devam eden görüşmelerin müspet birlikte atmosferde gerçekleştiğini kaydetti. Charles Michel'in Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkısını vurgulayan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Michel'in başlatmış olduğu görüşmelerin akıbet adım ameliye ve etraflıca bulunduğunu vurguladı. Aliyev görüşmede, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleştirilmesi, sınırların çizilmesi, özellikle demiryolları kazanmak neredeyse muvasala altyapısının yapımı basamak mevzuları ele aldıklarını söyledi.

Ermenistan'a müteveccih müspet sinyaller verdi

6. Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki müspet atmosfere uyanıklık çekici Aliyev, Avrupa Birliği'nin hakeza birlikte ortamın oluşturulmasındaki müspet rolünü vurgulayarak hakeza fırsatı kaçırmamanın ve fırsattan bilistifade alanda sürekli barışı getirmek düşüncesince çabalara bitmeme etmenin önemini kaydetti.
Aliyev, geçmiş senelerde Ermenistan'ın arsıulusal hadiseler esnasında Azerbaycan'a huzur çoğu kez asılsız, suçlayıcı izahat yaptığını vurgulayarak bu kere hakeza birlikte olayın yaşanmamasını müspet namına değerlendirdiğini ve bunun Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi düşüncesince velut birlikte mefruşat oluşturduğunu söyledi.

Aliyev, AGİT Minsk Grubu'nun rolüne de yer vererek Azerbaycan ve Ermenistan ortada 28 senedir meydana getirilen görüşmelerden birlikte meyve çıkmadığını kaydetti. Azerbaycan'ın AGİT Minsk Grubu'ndan toy jeopolitik gerçekliğe akla yatkın birlikte karşılık beklediğini tamlayan Aliyev, Azerbaycan tarafının, Minsk Grubu'nun Ermenistan ile Azerbaycan ortada birlikte sulh anlaşmasının hazırlanmasında, sınırların belirlenmesinde, insanoğlu ortada temasların kurulmasında, güvenlik artırıcı önlemlerde ve öbür mevzularda araştırma görevlisi olabileceğine inandığını söyledi.

AB'den Azerbaycan'a fen ve finansal iane beklentisi

İşgalden kurtarılan topraklardaki mayın tehlikesine yer veren Aliyev, Azerbaycanlı sivillerin mayınlardan dokunca gördüğünü ve şu anne genişliğinde mayın patlamaları kararında kısaca 200 ferdin yaşamını kaybettiğini yahut yaralandığını söyledi. Aliyev, mayın problemininin ortadan kaldırılması düşüncesince Avrupa Birliği ve örgen ülkeler kabilinden Azerbaycan'a fen ve finansal iane sağlanmasının önemine aksan yaptı.

Avrupa Birliği ile Azerbaycan ortada erke dalında işbirliğine de uyanıklık çekici Aliyev, bu ilişkilerin bire birlikte sürede önemli birlikte katılma bulunduğunu kaydetti. Aliyev, 3 bin 500 kilometre uzunluğundaki Güney Gaz Koridoru'nun 21. asrın en şişman enfrastrüktür projelerinden bir tanesi bulunduğunu vurgulayarak projenin akıbet bileşeni bulunan Trans-Adriyatik Boru Hattı'nın devreye alınmasıyla Azerbaycan gazının Avrupa'ya ulaştırıldığını söyledi. Azerbaycan gazının halihazırda üç AB ülkesine (İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan) teyit edildiğini kaydeden Aliyev, gelecekte Azerbaycan'ın doğal yel yağı lambası yağı dış satım coğrafyasını öbür AB örgen ülkelerine genişletmeyi planladığını belirtti. Azerbaycan gazının AB pazarına emniyetli ve toy birlikte eşme namına ulaştırıldığını tamlayan Cumhurbaşkanı Aliyev, akıbet çağda yaşananların da çeşitlendirmenin erke güvenliği açısından önemini gösterdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev , Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesine katkılarından ötürü Avrupa Birliği Konseyi'ne teşekkürname etti.

Kamil Nadirli - Mustafa Ulusoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler