USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB, doğacak şita 30 bilyon metreküp gaz açığıyla karşılaşabilir

Avrupa Birliği'nin (AB), 2023 şita devrinde 30 bilyon metreküp muhtemel gaz açığını önleyebilmek düşüncesince enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması, gaz talebinin düşürülmesi kabil çelimli tedbirler alması gerektiği belirtildi.

AB, doğacak şita 30 bilyon metreküp gaz açığıyla karşılaşabilir
12-12-2022 16:08
İstanbul/Brüksel

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "AB 2023'te Doğal Gaz Kısıtını Nasıl Önleyebilir" başlıklı raporu, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve IEA Başkanı Fatih Birol'un Brüksel'de düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında açıklandı.

Rusya'nın Avrupa'ya borazan hattıyla gaz tedarikini yüzdelik 80 azalttığını anımsatan von der Leyen, "Bu kesintiler, Avrupa'nın enerji sistemi üstünde ağır müteselsil etkilerle beraberce global enerji piyasaları üstünde benzer yepyeni ortak bası oluşturdu." dedi.

Büyük gaz kesilmelerine karşın "Rusya'nın şantajlarına dirlik koymayı başardıklarını" tamlayan von der Leyen, AB'nin Rus gazına talebini 3'te 2 azaltmaya müteveccih 300 bilyon avroluk envestisman içeren ortak yazı hazırladığını anımsattı.

Von der Leyen, tedarikçileri çeşitlendirme, gaz talebini yüzdelik 15 düşürme ve enerji altyapısını ihya ilkin iktisap etmek kıl payı enerji bildirme güvenliği düşüncesince akıbet 10 ayda enerji dalında 10 ehemmiyetli etap attıklarını dile getirdi.

Alınan tedbirler sebebiyle bu şita güvende olduklarına ayraç fail Von der Leyen, "Rusya şantajı"nın liyakatsiz bulunduğunu anlatım etti.

AB üyesi ülkelerin, kimi tekliflerini halen etüt ettiğini hatırlatan von der Leyen, "Konseyi bu teklifleri çabuk ortak halde onaylamaya çağırma ediyorum. Önümüzdeki 2023-2024 kışı düşüncesince tedbir demin başlıyor. Şimdi doğacak şita zamanına odaklanıyoruz." diyerek konuştu.

Von der Leyen, Rusya'nın geriye küsurat gaz sevkiyatını da kesmesi, Çin'in Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırarak global piyasalardan hâlâ ortak tomar enerji arzu etmesi ve bu sene Avrupa'da yaşanmış olan yılgı ısıdam şita periyodunun doğacak sene yaşanmaması riskleri olduğuna dikkati çekerek, "Aldığımız önlemlere karşın doğacak sene 30 bilyon metreküp gaz açığıyla dirlik karşıya kalabiliriz." dedi.

Gelecek sene bu yıla benzeyen oranda LNG tedbir edeceklerini bildiren von der Leyen, bunun düşüncesince arsıulusal ortaklarla benzeyen değini biçiminde olacaklarını söyledi.

Ortak gaz alımı

"Ortak gaz satın edinmeyi realizasyon tarihi geldi." ifadesini kullanan von der Leyen, en ehemmiyetli adımın ise yenilenebilir enerji yatırımlarını bırakmak ve tacil etmek bulunduğunu vurguladı.

Von der leyen, enerji dönüşümünde amme yatırımlarının artırılmasının önemine dikkati çekti.

"Gelecek sene hâlâ kavi olacak"

IEA Başkanı Fatih Birol, matbuat toplantısında, enerji krizinin doğacak sene aşırı hâlâ kavi ortak çözüm alabileceği uyarısında bulundu.

Bunun 3 nedeni bulunduğunu özetleyen Birol, bu nedenleri şöyleki açıkladı:

"Rusya'nın Avrupa'ya gaz ithalatı 2021'de 140 bilyon metreküptü, bu sene 60 bilyon metreküpe düştü. Gelecek sene bu rakamın sıfıra damla ihtimali bu üç sebebin ilki. İkinci faktör ise doğacak senenin LNG piyasaları açısından da kavi geçebilecek olması. Çünkü şu anda devreye giren toy LNG kapasitesi 20 bilyon metreküp ve bu üstün dereceli ölçüde düşüt ortak miktar. Daha geçmiş bu derece düşüt ortak yetenek artışı görmedik. Çin, dünyanın en iri LNG ithalatçısı adına global LNG kapasitesinin iri ortak tarafını kullanabilir. Üçüncü faktör ise bu sene şu anda kadarki mutedil iklim koşullarının doğacak sene bire ortak halde bitmeme edeceğinin ortak garantisi olmaması."

Birol, Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığı düşürmek düşüncesince attığı adımların meyvelerini verdiğini belirterek, "Eğer bu tekâmül olmasaydı, gizil gaz kısıtı 60 bilyon metreküpü bulabilirdi." dedi.

Avrupa'nın 2023 düşüncesince öngörülen gizil 30 bilyon metreküp gaz açığını durdurmak düşüncesince enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kapasitesinin hızlandırılması, binaların ısıtılmasında sistemlerin iyileştirilmesine bağlı önlemlerin 100 bilyon avroya para olacağını açıklanan Birol, "Fakat bu hacim gaz faturalarında sağlanacak tasarrufla dü sene içre kendini art ödeyebilir." bilgisini paylaştı.

Rapor, arz-talep boşluğunun elbette kapatabileceğine bağlı adımları içeriyor

13 Aralık'taki AB Enerji Bakanları Olağanüstü Toplantısı ve 15 Aralık'taki AB Liderler Zirvesi evveliyat açıklanan rapor, Rusya'nın AB'ye borazan hattıyla gaz akışının sıfıra düşmesi yerinde arz-talep boşluğunun elbette kapatabileceğine bağlı adımları içeriyor.

Rapora göre, AB, bu şita periyodunu iri ortak bildirme kısıtı yaşamadan geçirebilecek halde tekâmül sağlamış oldu ve gaz depolarını doldurdu.

Buna karşın Rusya'dan gaz akışının derece derece azalması ve global sıvılaştırılmış gaz (LNG) tedarikinde de sıkışıklık yaşanması halinde, doğacak sene Avrupa'yı hâlâ kavi ortak devre bekliyor.

Bu kapsamda, Rusya'nın AB'ye gaz akışının sıfıra düşmesi ve Çin'in LNG ithalatının sabık yılki kabil faziletkâr seviyeye kavuşması durumunda, AB'nin 2023'te gizil 30 bilyon metreküp gaz bildirme kısıtıyla maç riski bulunuyor.

AB'nin bahis konusu bildirme boşluğunu doldurabilmesi düşüncesince enerji verimliliği adımlarını artırması, yenilenebilir enerji kapasitesini çabucak büyütmesi ve ısı pompalarının kullanımını yaygınlaştırmasına gerekseme duyuluyor.

Ayrıca, akıbet 10 senenin en düşüt seviyesinde mevcut çekirdeksel ve hidroelektrik santrallerinden çarpıcılık üretiminin toparlanmasının da bildirme kısıtının kapanmasına katkıda bulunacağı öngörülüyor.

IEA, enerji verimliliği alanındaki adımları düzeltmek düşüncesince heveslendirme programlarının genişletilmesini, yenilenebilir enerji kaynaklarının hâlâ çabuk devreye girebilmesi düşüncesince bürokratik prosedürlerin sadeleştirilmesi gerektiğine dikkati çekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler