USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB 2022’de savunma, enerji, hesaplı iyilik ve aşılama ihracatı mevzularına yoğunlaşacak

AB'nin müşterek taraftan NATO ile ittifakını güçlendirmesi, başka taraftan defans ve güvenlikte kendine yetebilir bir vaziyete hulul maksadı düşüncesince konkre adımlar atması planlanıyor.

AB 2022’de savunma, enerji, hesaplı iyilik ve aşılama ihracatı mevzularına yoğunlaşacak
01-01-2022 11:14
Brüksel

Son dü senedir Kovid-19 salgınının etkileriyle uğraş fail Avrupa Birliği (AB) 2022’de, keyif krizleriyle karın edebilmek düşüncesince sürdürebilir stratejiler, aşıların üretimi ve toptan kurda dağıtımının yanı esna defans ile güvenlikte kendine yetebilirlik, enerji, hesaplı iyileşme, hicret ve AB sınırlarının kontrolüne odaklanacak.

2022, AB düşüncesince Fransa’nın fasıl başkanlığı ile başlayacak. 14 senenin peşi esna rolü üstlenecek Fransa’nın gündeminde iddialı maddeler mevcut.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 9 Aralık’ta meydana getirdiği konuşmada ülkesinin başkanlığı, “sağlık ve hava krizlerinin ortasında”, “AB’nin şarki sınırında tansiyonun yükseldiği beraberinde dönemde” devraldığını söylemişti.

Kovid-19’un varyantlarının dünyada yayılmasının çabucak bitmeme etmiş bulunduğu beraberinde senenin başında AB de elbette beraberinde takip izleneceği konusunu yoğunlukla tartışacak.

2021'de nüfusunun üçte ikisini aşılayan AB, hatırlatıcı düze uygulamalarına çaba verirken, dünyanın arka kalanıyla telkih paylaşımını eş güdümlü edecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 28 Ekim’de AB'nin 2022'de 3,5 bilyon düze telkih üretmeyi hedeflediğini, bunların şişman kısmının ihraç edileceğini vurgulamıştı.

Von der Leyen, 17-18 Şubat 2022’de düzenlenecek AB-Afrika Zirvesi'nin anne mevzusunun kıtanın telkih istiklaline kavuşturulması olacağını bildirmişti.

AB, opsiyonlar müdahale kazanmak neredeyse BioNTech-Pfizer ile 2,4 milyar, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson & Johnson ile 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 460 milyon, Novavax ile 200 milyon ve Valneva ile 60 milyon düze telkih benimseme buyurmak düşüncesince sözleşmeler yapmıştı.

Bu sözleşmeler aşıların toy varyantlara ahenkli bir duruma getirilmesini içeren maddeler de içeriyordu. AB, önlem şirketlerinden bu aşıların güncellenmesini ve toy varyantlara huzur can alıcı olmasını isteyecek.

AB ile telkih üreticileri ortada tedbir görüşmeleri dip halde bitmeme edecek.

AB'nin 2021'de uygulamaya koyduğu Kovid-19 aşısı ihracatını sınırlandıran sistem ise 2022'nin başlamasıyla sona erecek. Bu sistem AB ile telkih sözleşmesi bulunan kuruluşların AB ülkelerindeki tesislerinde imal edilen aşıların öteki devletlere sellemehüsselam satılmasını engelledi. Firmaların telkih istihsal kapasitesini artarak çoğalması hasebiyle bundan sonra bu yüz beraberinde uygulamaya gidilmesi beklenmiyor.

Bazı devletlerin Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) Kovid-19 salgınının tedavisi, tanısı ve yayılmasının önlenmesi düşüncesince düşünceyi sahiplik haklarını düzenleyen anlaşmanın (TRIPS) anlaşılan hükümlerinin askıya alınmasını istem fail önerisine sabık sene AB ısıdam yaklaşmadı.

Fikri sahiplik hakkının kaldırılması düşünceyi serseri ve bazısı büyümekte bulunan devletler çeşidinden desteklenirken, Batılı devletler ve önlem şirketleri plana huzur çıkıyor.

AB'nin 2022'de de bu düşünceye ısıdam yaklaşmaması bekleniyor. AB, imal edilen aşıların ihraç edilmesi ve telkih istihsal kapasitesinin artırılmasına müteveccih envestisman uygulanması görüşünü savunuyor.

Schengen sınırları ve göç

Macron, AB’nin fasıl başkanlığı düşüncesince önceliklerini anlattığı konuşmasında, göç, melez tehditler ve insancasına krizler karşısında AB’nin aut sınırlarını hâlâ güzel korumaya odaklanılacağına dikkati çekmişti.

2021 kapanırken AB Komisyonu, üyeler ortada hâlâ beraberinde tomar eş güdüm düşüncesince hicret ve keyif krizlerinde uzuv devletlerin hudut kontrollerinin meyve deva yerine devreye girmesini sağlayacak ve Schengen bölgesinin enerjisini artıracak kanun teklifi hazırlamıştı.

Fransa’nın Schengen kuralları revizyonu ve AB sınırlarının korunması ve hâlâ can alıcı iş birliğini gelmek için, hassaten kaçakçılığı önleme noktasında istihbari dayanak sağlayacak Europol’un reformuna odaklanması, bu mevzuda fevk seviyeli toplantılar yapılması bekleniyor.

AB Komisyonu, 2015'teki hicret akınından bu yana mültecilerin elbette dağıtılacağı ve sığınma başvuruları reddedilenlerin elbette arka gönderileceğine müteveccih beraberinde hal bulunamaması hasebiyle toy beraberinde layiha hazırlamıştı fakat uzuv devletlerin içerikle ait ayrımlı tutumları hasebiyle hâlâ beraberinde meyve alınamadı.

Bu çerçevede 2022’de AB’nin pınar ve transit ülkelerle teşrikimesai yaparak, uzuv devletlerin hicret ve sekunder hareketlerle ait kurallarında uzlaşma sağlayarak toy paketle ait çalışmalara ivme kazandırılacağı öngörülüyor.

Macron, Fransa’nın kesintili hicret ve arka dönüşlerle ait inhibütör ve çabuk tedbirler alacağını duyurmuştu.

Savunma, düzenlilik ve aut politika

Joe Biden yönetimindeki ABD’nin, herhangi beraberinde ne derece transatlantik ittifaka bağlılığını tazelemiş olsa da odağının hâlâ aşırı iç gelişmeler ve Çin ile rakiplik bulunduğunun anlaşılması ve AB’nin sınırlarını zılgıt fail Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağında arka aşama atmaması, AB’nin 2022’de “yalnız” beraberinde giriş yapacağını gösterdi.

AB liderleri de 2021'de berk aşırı kere 2022’nin “savunma yılı olacağı”, AB’nin “Savunma Birliği” kuracağı anlamında izahat yaptı.

AB’nin defans ile düzenlilik sahalarında NATO ve ABD'den özgür gelişim edemeyişi hasebiyle Birlik zarfında derinlemesine süredir aralıklarla gündeme getirilen “özerk askeri güç” düşünceyi de 2021’de hâlâ aşırı tartışılır oldu.

ABD’nin peşi esna NATO'nun da Afganistan'dan çekilmesi ve Fransa’nın, Amerika ile İngiltere çeşidinden tahtelbahir anlaşmasında devir dışı bırakılmasıyla akıntı fail AUKUS krizi ve sene ortalarında Belarus yönetiminden yönelen “hibrid” tehdit, AB zarfında dikkatleri Stratejik Pusula’ya çevirdi.

5 bin insana derece çıkabilen aceleci geçiş kuvveti derece unsurlar içeren Stratejik Pusula’nın 24-25 Mart 2022’de düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde benimseme edilmesi planlanıyor.

Ayrıca, Haziran 2022'deki NATO zirvesinden evvela AB ve NATO'nun, toy beraberinde siyasal bildiriye imza atması bekleniyor.

Fransa, AB’nin, Amerika ve NATO ile bulunduğu kadar, Hint-Pasifik sahasına de eğileceğini, kendini hâlâ güzel savunması için, askeri sanayisini ihya stratejileri ve uygulayım bilimi yatırımları hakkında de çalışacağını duyurdu.

AB’nin 2022 gündeminde ilerleyebilmesinde, en can alıcı dü uzuv Fransa ve Almanya arasındaki farklılıklar da ehemmiyetli gösteriş oynayacak.

Almanya’da tarz sol üç partinin koalisyonuyla kurulan Olaf Scholz hükümeti, kağıt üstünde Macron’un, Angela Merkel ile beraberce “AB’nin savunma, düzenlilik ve aut politikada hâlâ beraberinde tomar özerkliği, Rusya ve Çin’e huzur hâlâ kaba tutum” hakkında mensur etmiş bulunduğu fikirleri destekliyor görünse de uygulamada bu mevzularda dü aktörün uzlaşma sağlamasının hazırlop olmayacağı yorumları yapılıyor.

Brexit ihtilafı

Öte yandan, AB ile üyelikten ayrılan İngiltere ortada ilkin Kuzey İrlanda ve balıkçılık derece Brexit kaynaklı ehemmiyetli mevzularda uzlaşmazlıklar 2021'de de bitmeme etmişti.

Tarafların bu konulardaki tartışmalarının 2022'de de sürmesi bekleniyor.

Brexit Ayrılık Anlaşması'nın beraberinde parçası yerine imzalanan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık'ın parçası bulunan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticari ilişkileri düzenliyordu.

Protokole göre, Brexit'e karşın Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük kurallarına naşir olmaya bitmeme ediyor. AB kuralları gereği Tek Pazar'a, zımnında Kuzey İrlanda'ya İngiltere derece bundan sonra AB üyesi sıfır beraberinde ülkeden bazısı mamüllerin aracısız gönderimi sona ermesi anlamını taşıyordu.

Londra, AB'den İrlanda protokolünün değiştirilmesini istem ediyor. AB ise bunda önemsiz ayarlamalar yapılabileceğini fakat anlaşmanın ağır halde değiştirilemeyeceği görüşünü savunuyor.

AB ile İngiltere ortada Kuzey İrlanda’daki problemlerin giderilmesi amacıyla dip danışmalar 2022'de de bitmeme edecek.

Brexit hasebiyle İngiltere ve Fransa ortada da mesail yaşandı. Taraflar ortada hassaten balıkçılık dalında uzlaşmazlıklar bitmeme ediyor.

İngiltere, özlük karasularında avlanmaya sürdürmek talip Fransız balıkçı teknelerinden geçmişteki faaliyetlerine değgin tez sunmalarını istemişti.

Balıkçılık izni ve kotalarına bağlı anlaşmazlıkta Fransa ile İngiltere ortada meydana getirilen görüşmelerde dü tarafı mutlu fail beraberinde geçim hâlâ sağlanamadı.

Fransa, balıkçılık krizinde beraberinde hal bulunmaması biçiminde dişe diş önlemlerini yaşama geçireceğini açıkladı. Buna karşın İngiltere, Fransa'nın istem etmiş bulunduğu sayıda tekneye müsaade vermedi.

Balıkçılık konusu 2022'de de Fransa ve İngiltere ortada sinirli müzakerelerin süreceği beraberinde düzlük olacak.

Kamu borcunun artması

AB devletlerinde amme borcunun karışık taşınmazlar içi hasılaya (GSYH) payı müstevli tedbirleri hasebiyle 2021'de de çabucak arttı.

AB kurallarına göre, alışılagelen koşullarda uzuv devletlerin amme borçlarının da GSYH'lerinin yüzdelik 60'ını geçmemesi gerekiyor. AB üyesi ülkeler, müstevli hasebiyle bahis konusu kuralları askıya benimseme etme sonucu almış ve amme masraflarını yükseltmişti.

Bu durumun 2022’de de bire beraberinde biçimde bitmeme etmesi bekleniyor. AB üyesi devletlerin yarıdan ilavesi kriterlerde belirlenen yüzdelik 60'lık amme borcu oranını aştı. Salgının arama dibine alınamaması biçiminde bu oranların hâlâ da yükselmesi riski bulunuyor.

Kamu borcunun GSYH'ye payı meyve verilere gereğince Yunanistan'da yüzdelik 207,2'ye, İtalya'da yüzdelik 156,3'e, Portekiz'de yüzdelik 135,4'e, İspanya'da yüzdelik 122,8'e, Fransa'da yüzdelik 114,6'ya ve Belçika'da yüzdelik 113,7'ye ulaştı. Bu oranların 2022'de de şahika yapması bekleniyor.

Enflasyondaki yükseliş

AB devletlerinde hassaten 2021’in ağustos ayından itibaren şişkinlik çabucak yükseldi.

Enflasyondaki artma eylül, teşrinievvel ve bitim teşrin aylarında da bitmeme etti. Avro Bölgesi'nde, kasımda salname şişkinlik yüzdelik 4,9'luk nispetle meyve 25 senenin en erdemli seviyesine ulaştı. Tedarik sıkıntıları ve erdemli alakanın bitmeme etmesi ile enflasyondaki yükselişin andıran sürede meyve bulması beklenmiyor.

Özellikle besin ve erke mamüllerindeki şişkinlik Avrupalıları da huzursuz ediyor. Bu durumun en azından 2022’nin geçmiş yarısında bitmeme etmesine stabil gözüyle bakılıyor. Enflasyonun senenin ikinci yarısında yavaşlayabileceği beklentisi bulunuyor.

Enerji krizi

Avrupa'da hassaten 2021’in güz aylarıyla bu arada natürel tabii taş yağı lambası ve yalıtım derece erke ürünleri tutarları çabucak yükseldi. Talebin canlanması ve sunma sıkıntılarının etken bulunduğu bu artma ilgisiz şita mevsimiyle şahika yaptı.

Bu durum, şita aylarında erdemli faturalarla karşılaşan tüketicileri huzursuz ediyor.

Doğal tabii taş yağı lambası ihtiyacının yüzdelik 90'ını ithal fail AB devletleri erke hakkında alınacak önlemler hakkında kuma davranış belirlemeye çalışırken, andıran sürede beraberinde uzlaşma sağlanması beklenmiyor.

Avrupa'da Fransa, İspanya ve İtalya'nın başını çekmiş bulunduğu beraberinde kol ülke, bu vaziyetten natürel tabii taş yağı lambası ve yalıtım piyasalarının çalışkanlık biçimini de mesul tutuyor. Bu ülkeler, yalıtım üretimindeki pınar fiyatlarının ayrıştırılmasını da istem ediyor.

Enerji fiyatlarının 2022 senesinde eski yılların sayı farkı seviyelere dönmesini gözleyen Almanya ve Hollanda derece ülkeler, kalan erke fiyatlarına huzur AB yalıtım sahasının rötuşlu edilmesine huzur davranış sergiliyor.

Başını gene Fransa'nın çekmiş bulunduğu 10 yöresinde vatan ise çekirdeksel erke santrallerinin AB sürdürülebilir ve yeşil mali envestisman sınıflandırmasında toprak almasını istem ediyor.

Buna arttırma yerine Polonya ve Macaristan'ın da ortada bulunduğu beraberinde kol ülke, erke fiyatlarındaki yükselişten AB'nin hava dostu dönüşümünü sağlamayı hedefleyen Yeşil Mutabakat ile ait politikalarını mesul tutuyor.

Bu gruplaşmalar kararında erke hakkında AB devletlerin kuma beraberinde siyasa belirlemesi hazırlop görünmüyor. Enerji alanındaki tartışmaların, fiyatlar erdemli seyrettiği sürece dip halde bitmeme etmesi bekleniyor.

İklim değişikliği

AB’nin Yeşil Mutabakatı'nda belirlenen, 2050'ye derece kıtayı iklime dokunca vermeyen beraberinde bir duruma getirme hedefini belirlemek düşüncesince sınırda karbon kombinezon mekanizması derece konkre eylemlere odaklanması da bekleniyor.

Macron, mutabakatta belirlenen hedefler doğrultusunda beraberinde dakikayı bile boşa harcamayacağını söylemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler