USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AA, Suriye anayasasının esas ilkelerine müteallik tarafların sunmuş olduğu metinlere ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde bitmeme fail Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının altıncı turunda Suriyeli muhalifler ve Beşşar Esed rejiminin, görüşmelerde sunmuş olduğu anayasanın esas ilkelerine bağlı metinlere ulaştı.

AA, Suriye anayasasının esas ilkelerine müteallik tarafların sunmuş olduğu metinlere ulaştı
20-10-2021 11:14
Cenevre

Cenevre'de 150 üyenin katılımıyla 30 Ekim 2019'da süregelen Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin geçmiş 5 turunda rejim heyeti uzlaşmaz eda sergilemişti.

Rejim heyeti bu turdan itibaren görüşmelerde terörle savaş kabil ruzname dışı mevzuları masaya getirerek, Komitenin esasi içtima amacını gerçekleştirmesine izin etmemişti.

Esed rejimi, sivil polis polis maşer kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinin rastgele birinden 15'er insandan oluşan anayasanın "Küçük Grup" üyeleri, kısaca 9 ay aranın arkası sıra altıncı cevelan görüşmeleri düşüncesince Cenevre'de baştan müşterek araya geldi.

BM Suriye hususi Temsilcisi Geir O. Pedersen, 17 Ekim Pazar düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, acemi Suriye anayasası taslağı hazırlanması düşüncesince tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu.

Bu açıklamanın ardından, 18 Ekim Pazartesi süregelen 6'ncı turda ise rejim heyeti, anayasanın bel kemiği ilkelerine dair 6 maddeden oluşan müşterek eskiz dimdik sundu.

Egemenlik, istiklal ve arsa bütünlüğü mevzularını içeren 6 maddeden oluşan belgeye AA ulaştı.

Taslak metnin geçmiş maddesinde "Suriye Arap Cumhuriyeti, iç işlerine haricen uğur boncuğu biçimde karışma ikrar etmeyen kusursuz bağımsız, hükümran müşterek devlettir." ibaresi arsa aldı.

Taslak metnin 5'inci maddesinde ise "Suriye Arap Cumhuriyeti Arap dünyasının müşterek parçası olup Arap kimliğiyle övünme duygun ve Arap milletlerinin donanması hedefini realizasyon önünde Arapların aykırı teşrikimesai ve dayanışmasını desteklemektedir." ifadesi kullanıldı.

Diğer maddelerde de Suriye'nin "toprak bütünlüğü" ve "dış güçlere" dair ifadeler arsa aldı.

Muhaliflerin sunmuş olduğu metinde "ulusal güvenlik" ve "ordu" vurgusu

25-29 Ocak'ta meydana gelen Suriye Anayasa Komitesi 5'inci cevelan görüşmelerinde anayasanın yazımı düşüncesince geçmiş konkre adımı atan yan bulunan Suriyeli muhalifler olmuştu.

Muhalifler, yazımını tamamladıkları 10 bel kemiği maddeyi Anayasa Komitesine sunmuş fakat diyeti asimilasyon fail astronomi bu maddeleri etüt etmeyi bile reddetmişti.

Suriyeli muhalifler bu turda da anayasanın bel kemiği ilkelerine dair 4 maddeden oluşan eskiz metni geçmiş Pedersen'e sundu.

Ulusal güvenlik, ordu, asayiş birimleri ve duyu mevzularını içeren dört özellik şöyle:

1- Ulusal güvenliği destek edinmek düşüncesince asayiş ve duyu kurumları oluşturmayı üstenme fail devlet, hukukun üstünlüğüne yayıncı olup, kanun ve ahbaplık çerçevesinde akım bedel ve insanoğlu haklarına hürmet ilkesine dair olup en kaslı standartlarda çalışkanlık gösterir.

2- Ordu, silahlı kuvvetler ve asayiş birimleri, millî donanması ve egemenliği gerçekleştirme fail ulusal kuruluşlardır. Ordunun prensipleri, rastgele muhtelif ideoloji, fırkacı ve klikçi linklerden ırak ara vermek ve Suriye'de tabanca taşıyıp kullanan müşterek tane kasıntı olmaktır.

3- Ordu, değim ve sıkı düzen merkezli etkin silahlı müşterek güçtür. Faaliyetlerini anayasaya akla yatkın adına gerçekleştirir. Birlik şeklinde ve ahbaplık çevresinde düzenli olmuştur. Vatan sathını ve halkı, aut tehditler ile yıldırı karşısında defans vazifesini üstlenir. Suriye'nin bağımsızlığını ve arsa bütünlüğünü korur. Hukuk gereğince politik yansızlık içre olmak, mezun sivil polis polis makamları ve camiası desteklemekle yükümlüdür.

4- Güvenlik birimleri, amme düzenini sağlamak, kişi, kasıntı ve malı destek edinmek ve kanunları uygulamakla memur olup, kendileri de hükümlere tabidir ve görevlerini kusursuz müşterek politik yansızlık çerçevesinde bel kemiği insanoğlu haklarına hürmet devamlı adına getirirler.

Suriye Anayasa Komitesinin yapısı

Suriye Anayasa Komitesi, iri ve önemsiz edinmek neredeyse dü yapıdan oluşuyor.

Büyük yapı, alt kurul üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, ihtilaf heyeti, sivil polis polis maşer temsilcileri edinmek neredeyse 3 gruptan oluşuyor.

Küçük bina ise 3 listeden seçilen 15'er insandan meydana geliyor ve anayasanın yazımından mesul bulunuyor.

45 yabanlık doldurma kurulunun hazırladığı taslakları, 150 yabanlık iri binanın onaylaması, değişmeyen katılması düşüncesince ise üyelerin minimum yüzdelik 75'inin "evet" oyu vermesi gerekiyor.

Komitenin dü eş başkana cemaat olması dikkati çekiyor.

Muhaliflerin eş başkanlığını emektar Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el Bahra, rejimin eş başkanlığını ise evveli anayasayı hazırlayan komitede de arsa düzlük hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler