USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifinin 10 maddesi hâlâ onama edildi

TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda 5'inci Yargı Paketi namına aşina İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi'nin 10 maddesi henüz ikrar edildi.

5'inci Yargı Paketi'ni içeren anayasa teklifinin 10 maddesi hâlâ onama edildi
18-11-2021 23:14
TBMM

Buna göre, Haczedilmiş fakat korunum dibine alınmamış mallar satı talebi üstüne korunum dibine alınacak yahut tenkis alıcısına teslime apiko duruma getirilecek, hırçın hâlde satı yapılamayacak.

Sicile mukayyet motorlu karaca araçlarında ise alacaklı, hacizden itibaren altı ay zarfında satılmasını isteyebilecek.

Kabul edilen önergeyle rızai satışta minimum satı bedeline bağlı asal alınacak oran, hacizli malın muhammen kıymetinin yüzdelik 80'i namına yüzdelik 90'ına yükseltildi.

Alacaklı yahut borçlu, hacizden itibaren tek sene zarfında haczolunan malın satışını isteyebilecek

Bir söylenegelmiş malla alakalı üçüncü kişi yedieminliği onama etmiş yer aldığı takdirde bu para korunum dibine alınmayacak fakat takibin devamına değişmeyen verilmesi şeklinde para korunum dibine alınabilecek.

Alacaklı yahut borçlu, hacizden itibaren tek sene zarfında haczolunan malın satışını isteyebilecek. Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı da bu hükme editör olacak. Bir salname müddet zarfında satışı istenip de bariz tezyit neticesinde satışı gerçekleştirilemeyen hacizli ile alakalı satı rıza süresi, satı talip alacaklı itibarıyla tek salname sürenin sona ermesinden itibaren tek sene elan uzayacak. Satış isteğiyle beraberce kadir takdiri ve satı giderlerinin tamamının önceden şekilde yatırılması mecburi olacak.

Sicile mukayyet motorlu karaca araçları itibarıyla muhafaza, kadir takdiri ve satı talebinin beraberce yapılması ve bunlara bağlı giderlerin tamamının beraberce ve önceden şekilde yatırılması mecburi olacak. Kıymet takdiri ve satı giderlerinin, sicile mukayyet motorlu karaca araçları itibarıyla ekleyerek korunum giderinin tamamı, satı isteğiyle beraberce önceden şekilde yatırılmazsa satı talebi vaki gömgök sayılacak.

Satış isteğiyle beraberce önceden şekilde yatırılan miktarın satı işlemleri esnasında ehliyetsiz kalmış yer aldığı anlaşılırsa icra müdürü kabilinden satı isteyene 15 günce müddet verilecek ve bu müddette kem hacim tamamlanmazsa satı talebi vaki gömgök sayılacak.

Belirtilen masraflar Adalet Bakanlığınca gelişigüzel sene yürürlüğe konulmuş bulunan tarifede belirlenecek.

Rızaen satı yetkisinin şartları

Borçlunun borcunu düzenli taksitlerle ödemeyi taahhüdü yahut alacaklı ile borçlunun hacizden evvela ve ya sonraları borcun taksitlendirilmesi düşüncesince yapacakları kavil dolayısıyla icra dairesinde düzenlenecek kanıt yahut kağıt, mühür vergisinden ayrıklık olacak.

Yasayla talebi şeklinde borçluya, haczedilen malın rızaen satışı amacıyla izin veriliyor. Borçlu, kadir takdirinin tebliğinden itibaren 7 çağ zarfında haczedilen malının rızaen satışı düşüncesince namına izin verilmesini istem edebilecek. Kıymet takdiri yapılmadığı hallerde verecekli da kadir takdiri yapılmasını isteyebilecek. İcra müdürü, kadir takdirinin kesinleşmesinden sonraları cebri satı işlemlerini durdurarak borçluya 15 günce müddet verecek. Borçluya maruz sürenin başlangıcından icra mahkemesinin sonucuna genişliğinde güzeşte müddette alacaklı itibarıyla satı rıza süresi işlemeyecek.

Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin yüzdelik 90'ına yanıt mevrut miktarı ile o malla garanti dibine tahsil edilen ve satı isteyenin alacağına rüçhanı bulunan alacakların toplamından hangisi çok ise bu miktarı ve başkaca bu miktara arttırma şekilde bu etaba genişliğinde bu hacizli düşüncesince meydana getirilen strateji harcamaları toplamından az olamayacak.

Borçluyla anlaşan alıcının, belirlenen bedeli borçluya maruz 15 günce müddet zarfında dosyaya ödemesi şeklinde icra müdürü, lüzumlu bilim ve belgeleri gerçekleştirme ettikten sonraları satışın onayı ile malın zaman ve doğrulama işlemlerinin yapılmasına değişmeyen verilmesi düşüncesince dosyayı hemen icra mahkemesine gönderecek. Mahkeme, en geç 10 çağ zarfında yapacağı tetkik kararında dosya üstünden alakanın kabulüne yahut reddine kesme şekilde değişmeyen verecek. Kabul kararıyla malın mülkiyeti müşteriye geçecek ve kâffesi hacizler kaldırılarak zaman ve doğrulama işlemleri gerçekleştirilecek. Ret neticesinde verilmesi şeklinde yatırdığı denktaş müşteriye iadeli edilecek.

Elektronik ortamda belirgin artırmaya bağlı hükümler

Kanunda, elektronik ortamda bariz tezyit şekli ile satışa bağlı ahkâm de düzenleniyor. Haczolunan malın satışı, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne bütünleşmiş elektronik satı portalında bariz tezyit şekli ile yapılacak. Açık artırmada öneri ödeme süresi 7 çağ olacak.

Açık artırma, ilanda tamlanan çağ ve sayaç aralığında ve öneri ödeme kanalıyla yapılacak. Teklif verenlerin şahsi bilgileri, bariz tezyit süresi zarfında enformatik sistemini işleten amme görevlileri dünya tek kimesne kabilinden görülemeyecek ve enformatik sisteminde gösterilemeyecek.

Teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde birinden ve gelişigüzel biçimde 100 liradan az olamayacak.

Açık artırmada en faziletli teklifi veren, bariz tezyit süresi zarfında kendisinden faziletli tek öneri verilmedikçe teklifini çekemeyecek ve teminatını alamayacak.

Açık bariz tezyit süresinin akıbet 10 dakikası zarfında acemi tek teklifin verilmesi şeklinde bariz tezyit tek kereye belli edinmek kıl payı 10 zaman uzatılacak.

Elektronik satı portalında satı işlemlerinin sakıncasız tek biçimde gerçekleştirilmesini kırıcı yahut elektronik satı sistemi ile tenkis alıcılarının doğruluk ve menfaatlerine dokunca verici genel ağ siteleri hakkında, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

Elektronik satı portalının işleyişini ve ya güvenliğini tehlikeye sokan yahut satı portalına erişimi kırıcı ve ya zorlaştıran özellikte eylemlerde mevcut adalet ve hukuksal kişilerin, satı portalına girişi Adalet Bakanlığınca 3 ay süreyle engellenecek. Engelleme işlemi, hemen uygulanmaya başlanacak ve satı portalının alakalı şahısların görebileceği tek bölümünde duyurulacak. Bu el işi karşı, anons tarihinden itibaren 15 çağ zarfında Kabahatler Kanunu hükümleri gereğince barış ukubet hakimliğine başvurulabilecek. Hakim, başvuruyu acele şekilde karara bağlayacak. Başvurunun işlenmiş olması ihalenin tamamlanmasını engellemeyecek.

Teklif ödeme süresi zarfında enformatik sisteminin bakımı yahut iyileştirilmesi düşüncesince lüzumlu bulunan işlemler yapılabilecek. Bu işlemler, ihalenin geçerliliğini etkilemeyecek.

Haczedilen malın satışına bağlı tedbir işlemleri

Yasayla, haczedilen malın elektronik ortamda satışına bağlı tedbir işlemleri de baştan belirleniyor.

Buna gereğince tek numara ve ikinci artırmanın yapılacağı çağ ve sayaç aralığı, baş tarihinden minimum 15 çağ evvela İlan edilecek. Elektronik satı portalında yapılacak ilan, artırmanın bitimine genişliğinde erişime belirgin tutulacak. İkinci artırmanın baş tarihi, tek numara artırmanın bitimi tarihinden itibaren tek kocaoğlan geçmeyecek biçimde belirlenecek.

İlanın çeşidi ve sütun ile yapılıp yapılmayacağı icra dairesince alakadarların menfaatlerine en uygun geleni nazarı dikkate alınarak atama olunacak. İlanın ülke düzeyinde piyasaya sürülen tek sütun ile yapılmasına değişmeyen verilmesi şeklinde bu İlan satı talebi tarihinde tirajı 50 bin üstünde bulunan ve ülke düzeyinde dağıtımı meydana getirilen gazetelerden biriyle yapılacak.

Gazete ile yapılacak ilanlara satılacak şeyin cinsi, mahiyeti, ehemmiyetli vasıfları, muhammen değeri ve bulunmuş yer aldığı yer, tek numara ve ikinci artırmanın yapılacağı çağ ve sayaç aralığı ile artırmaya bağlı bilgilerin arazi almış yer aldığı elektronik satı portalı yazılacak. İcra dairesince yapılması ıztırari ilanlar dışında, çevre elektronik satı portalında arazi düzlük İlan metnini, harcaması kendilerine ilişik edinmek üzere, diledikleri vasıtalarla İlan edebilecek fakat özel mahiyetteki bu İlan resmi muameleye etkileme etmeyecek.

İlan edilen metinler ortada ayrımlılık bulunması şeklinde elektronik satı portalında İlan edilen mıhlı asal alınacak.

Gazetede yahut elektronik satı portalında ilanı meydana getirilen metindeki hatalar, tenkis zamanı değiştirilmeksizin çabucak elektronik satı portalında ilanen düzeltilecek. Bu düzelti ilanı ilgililere başkaca bildirme edilmeyecek.

Elektronik satı portalında yapılacak ilanda şu hususlar arazi alacak:

- Satılacak şeyin cinsi, mahiyeti, ehemmiyetli vasıfları, muhammen kıymeti, bulunmuş yer aldığı arazi ve var ise görselleri ile bariz tezyit şartnamesinde arazi düzlük öbür bilgileri,

- Artırmaya katılabilmek düşüncesince mahcuzun kıymetinin yüzdelik onunu karşılayacak tutardaki teminatın satışı karşılayıcı icra dairesinin vezneci üstüne yatırılmasının mecburi olduğu, teminatın akça olması yerinde en geç bariz tezyit süresinin bitiminden esbak çağ sayaç 23.30'a genişliğinde yatırılması gerektiği,

- Gösterilecek teminatın güvence mektubu olması halinde, artırmaya katılacakların, en geç bariz tezyit süresinin bitiminden esbak çalışma haset iş bitimine genişliğinde satışa molekül mahcuzun kıymetinin yüzdelik onunu karşılayacak tutarda kesme ve müddetsiz vezneci güvence mektubunu, satışı karşılayıcı icra dairesine tesviye etmelerinin mecburi olduğu,

- Temsilci aracılığıyla artırmaya katılacakların, en geç bariz tezyit süresinin bitiminden esbak çalışma haset iş bitimine genişliğinde satışı karşılayıcı icra dairesine başvurma etmelerinin mecburi olduğu,

- Hisseli satışın beklenir yer aldığı hallerde bariz tezyit konusu mülkü belli paylarla satın onama etmek talip tek alıcıların, en geç bariz tezyit süresinin bitiminden esbak çalışma haset iş bitimine genişliğinde satışı karşılayıcı icra dairesine başvurma etmelerinin mecburi olduğu,

- Satış istem fail ve artırmaya eklenmek talip alacaklı ile ortaklığın satı şekli ile giderilmesinde artırmaya eklenmek talip hisse sahibinin, en geç bariz tezyit süresinin bitiminden esbak çalışma haset iş bitimine genişliğinde satışı karşılayıcı icra dairesine başvurma etmeleri şeklinde alacağın yahut paydaşlık payının teminatı karşıladığı hacim genişliğinde kendilerinden güvence alınmayacağı,

- Şartlar namına gelmişse malın en faziletli öneri verene tenkis edileceği,

- Elektronik satı portalında verilecek tekliflerin haczedilen malın muhammen kıymetinin yüzdelik 50'si ile o malla garanti dibine tahsil edilen ve satı isteyenin alacağına rüçhanı bulunan alacakların toplamından hangisi çok ise bu miktarı ve başkaca bu miktara arttırma şekilde paraya yöneltme ve paylaştırma harcamalarını geçmesi gerektiği,

- İhale alıcısının en faziletli teklifi verip de süresi zarfında tenkis bedelini yatırmaması halinde, tahsil edilen teminatın iadeli edilmeyip en evvela satı harcamalarından düşülmek kıl payı alacaklarına mahsuben doğruluk sahiplerine ödeneceği,

- Asgari tenkis ücretinin öneri edilmemesi dolayısıyla ihalenin yapılamadığı yahut en faziletli öneri verenin tenkis bedelini yatırmaması yardımıyla ihalenin bozma edilmiş yer aldığı hallerde ikinci artırmanın evveli belirgin artırmadaki koşullar çerçevesinde gine yapılacağı,

- İhale alıcısının, satı ücretinin tamamını ihalenin gerçekleştiğine bağlı tutanağın elektronik satı portalında İlan edilmiş yer aldığı tarihten itibaren en geç yedi çağ zarfında icra dairesi üstüne ödemesi gerektiği,

- Satışa katılanların eksiksiz ekleriyle beraberce şartnameyi görmüş ve içeriğini onama etmiş sayılacakları,

- İhalenin kesinleşmesi üstüne malın tescil ve doğrulama işlemlerinin yapılacağı.

İhalenin kesinleşmesi üstüne taşınırın tenkis alıcısına teslimi yahut sicile mukayyet malın tenkis müşterisi üstüne tescili, mühür vergisi ve ek denktaş vergisinin yatırılmasından sonraları gerçekleştirilecek.

2 acemi molekül kurma edildi

Genel Kurul'da anayasa teklifine, parlamentoda grubu mevcut partilerin eş önergesiyle 2 acemi molekül kurma edildi.

Avukatlık Kanunu'na dahil bulunan maddeye göre, avukatların meslekleriyle alakalı işledikleri taksirat itibarıyla istinaf anayasa önünde kesinleşen kararlara temyiz anayasa yolu açılıyor fakat bu düzenleme, 15 Temmuz 2020 tarihinden evvela mevdu kesme nitelikteki kararlar itibarıyla uygulanamayacak. Düzenlemeye göre, cezası yürütüm edilmektedir bulunan hükümlüler, bu molekül hükümlerinden faydalanmış yer aldığı takdirde tutukluluğunun bitmeme yazar etmeyeceği hususunda hükmü verici evveli aşama mahkemesince istimara yapılacak.

Hakim ve müddeiumumilik adaylığına atanma şartlarından, "alışılmışlığın haricinde çevrenin yadırgayacağı biçimde müzakere ve organlarının hareketini arama zorluğu döşemek kabil engeli bulunmamak" şartı kaldırılıyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler