USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

5 maddede PKK'nın varlığı zımnında Irak'ın Sincar ilçesinde yaşananlar

Irak’ta Ezidilerin çoğunlukta yaşamış olduğu Sincar ilçesine 3 Ağustos 2014'te hücumcu DEAŞ, aralarında avrat ve evlatların da bulunmuş olduğu binlerce kişiyi kaçırıp öldürdü yahut elinde tuttuğu alanlarda alıkoydu.

5 maddede PKK'nın varlığı zımnında Irak'ın Sincar ilçesinde yaşananlar
05-05-2022 13:04
Bağdat

Irak’ın Musul kentine ilişkin Sincar ilçesinde sonuç günlerde Irak ordusu ile terör örgütü PKK ortada çatışmalar artarken, Irak'ın, PKK'nın bölgeden çıkarılmasını da havi Sincar Anlaşması'nın peşi esna önceki kat bu yoğunlukta müşterek harekât düzenlemesi dikkati çekiyor.

Terör örgütü DEAŞ’ın 2014’te Sincar’a saldırısı sonrası konutlarını vazgeçme fail ve 8 senedir kamplarda canlı Ezidiler de evlerine dönebilmek düşüncesince PKK’nın Sincar’ı vazgeçme etmesini istiyor.

Irak hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ortada 9 Ekim 2020’de imzalanan Sincar Anlaşması'nın hâlâ uygulamaya konulmaması dolayısıyla PKK’nın ilçedeki varlığı ise bitmeme ediyor.

Irak’ın Sincar’da terör örgütü PKK unsurlarına dirlik operasyonunun Sincar Anlaşması'nı yürürlüğe koyacak müşterek harekât düzeyine gelip gelmeyeceği de iptila ediliyor.

AA muhabiri, Sincar’da sonuç günlerde küsurat Irak ordusu ve PKK arasındaki çatışmanın dinamiklerini 5 maddede derledi.

Terör örgütü PKK, Sincar’a kesinlikle yerleşti?

Irak’ta Ezidilerin çoğunlukta yaşamış yer aldığı Sincar ilçesine 3 Ağustos 2014'te hücumcu DEAŞ, aralarında eş ve evlatların da bulunmuş yer aldığı binlerce kişiyi kaçırıp öldürdü yahut elinde tuttuğu alanlarda alıkoydu.

Terör örgütü PKK, 2014 sonrası DEAŞ saldırısını mazeret ederek Suriye ve Kandil'den getirmiş yer aldığı teröristlerle bilhassa Sincar Dağı peyda eylemek az daha nice alanda dinlenme kampı kurup, servet göstermeye başladı.

Kasım 2015'te Sincar kaymakamlık merkezi ve çevresini DEAŞ'tan arka düzlük Peşmerge güçleri, Irak merkezi hükümetine ilişkin birliklerin Ekim 2017'de Sincar'a konuşlanması sonrası bölgeden çekilirken PKK da buradaki faaliyetlerini artırdı.

Bağdat ve Erbil’in Sincar Anlaşması sonrası bölgedeki varlığının sonlandırılacağından endişelenen örgütün ise dikkatleri Sincar’dan idare etmek düşüncesince bilhassa IKBY’de Peşmerge, kolluk ve sivillere müteveccih baş döndürücü cepheli terör eylemlerini çoğaltması ise dikkati çekti.

Ekonomik kriz, protestolar, siyasal huzursuzluk ve milis grupların yaymış yer aldığı dingildeklik kadar problemlerin bulunmuş yer aldığı Irak’ta Sincar Anlaşması'nın dört dörtlük kendisine uygulamaya konulması üstüne bilhassa IKBY ve Batılı ülkelerden de levent boylu süredir talepler geliyor.

Irak merkezi yönetimi barışma kapsamında Kasım 2020'de Sincar'a dü liva gönderdiğini açıklamasına ve sonuç devirde ilçeye ek çelim göndermesine karşın PKK'nın ilçeden kesinlikle çıkarılacağına değgin açık müşterek tasar sunmadı.

Sincar Anlaşması sonrası Irak ordusunun PKK ile küsurat gerginliği

Irak ordusu ile PKK’nın ilçede hâlâ evvela de makul aralıklarla dirlik karşıya gelmiş şekilde çatıştığı duyurulmuştu.

Yerel medyada arazi düzlük haberlere göre, 11 Mart 2021’de Sincar'da PKK taraftarları ile Irak güçleri ortada gerilim yaşanmış, PKK'lı grubun Irak güçlerine ilgilendiren müşterek arama noktasında durdurulduğu, bu grubun Irak ordusuna ilgilendiren vasıtaya saldırmış yer aldığı belirtilmişti.

Irak ordusu ile PKK'ya ilişkin YBŞ unsurları ortada 12 Aralık 2021’de de Sincar’da arbede çıktı.

IKBY Anti-Terör Birimi mevzuya ilişkin, "Irak ordusu ve YBŞ sempatizanlarının dirlik karşıya gelmesi neticesinde, orduya ilgilendiren müşterek tank ateşe verildi, 2 foto de yaralandı." açıklamasını yaptı.

Öte taraftan yerli medyadaki haberlere göre, PKK'ya ilişkin teröristler, TSK'nın terör örgütüne dirlik operasyonlarını mazeret ederek ilçedeki büyüklük kurumlarını güçlükle metres girişiminde bulundu.

Irak ordusu ile PKK’nın april ayında küsurat çatışmaları

Irak ordusu, 19 Nisan’da PKK'nın yerli unsurlarının ilçedeki arama noktasını boşaltmaması sonrası örgütle çatıştı.

Erbil merkezli Rudaw kanalının 25 Nisan günlü haberinde ise Irak ordusuna ilgilendiren iri müşterek birliğin ciddi silahlar ve askeri teçhizatla Musul'dan Sincar ilçesine cereyan etmiş yer aldığı belirtildi.

Irak ordusu ile PKK ortada 1 Mayıs’ta baştan başlamış olan çatışmaların 2 Mayıs'ta da bitmeme etmiş yer aldığı ve yerli medyadaki haberlere gereğince arbedede 1 Irak ordusu askerinin öldüğü ve yaralıların yer aldığı aktarıldı.

Irak'taki Ezidi Demokrat Partisi Genel Sekreteri ve Ezidhan Güçleri Sorumlusu Haydar Şeşo, 2 Mayıs'ta AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "PKK, Irak ordusu ile çatışmalarda istifa eylemek mecburiyetinde kaldı. Sinun kasabasında çatışmalar bitmeme ediyor. Sinun ve Hanesor arasındaki arama noktalarının çokları Irak ordusunun eline geçti. Irak askerlerinden ve PKK militanlarından ölmüş ve yaralılar mevcut fakat sayılarını hâlâ bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Irak ordusu, 1 Mayıs'ta icra ettiği açıklamada Sincar'da vatandaşların evlerine dönmesini kırıcı ve büyüklük otoritesine dokunca sağlayan YBŞ arama noktalarını dağıtmayı amaçladıklarını fakat Irak askeri birliklerinin, YBŞ unsurlarıyla dirlik karşıya geldiği olgun ciddi ateş, incitici antlaşma atışı ve yollara mobilyalı patlayıcı aylı cihazlarla karşılaştıklarını bildirmişti.

İlçedeki PKK varlığı dolayısıyla Ezidiler müşterek kat hâlâ evlerinden boşanmak mecburiyetinde kaldı

2014’teki DEAŞ saldırısı sonrası Ezidilerin bir çok çok konutlarını vazgeçme ederek bilhassa IKBY peyda eylemek az daha ülkenin muhtelif bölgelerine uzaklaşmak mecburiyetinde kalırken, terör mağduru Ezidilerin müşterek kısmı de Türkiye'ye geçti.

PKK Sincar’da kaçırılmış yer aldığı Ezidi evlatları kamplarda güçlükle tabanca dibine alırken, Ezidiler de PKK kabilinden kaçırılan evlatlarının başıboş bırakılması düşüncesince ayrımlı aralıklarla eylemler düzenledi.

Ezidiler ve IKBY’li yetkililer, gelişigüzel fırsatta PKK'nın Sincar'ın baştan yapımı ve halkın evlerine dönmesinin uğrunda bariyer dokuma ettiğini vurguluyor.

Terör örgütü PKK'nın ilçedeki varlığı dolayısıyla Ezidiler sonuç çatışmalar sonrası müşterek kat hâlâ Sincar'ı vazgeçme eylemek mecburiyetinde kaldı.

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisinden (KDP) Ezidi Milletvekili Viyan Dehil, evvel icra ettiği açıklamada Sincar'da sonuç dü günde 4 binden müşterek tomar sivilin yerinden edildiğini söyledi.

IKBY Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Hüseyin Kelari de 3 Mayıs'ta Duhok’ta düzenlemiş yer aldığı matbuat toplantısında, Sincar’daki çatışmalar dolayısıyla 701 ailenin konutlarını vazgeçme ettiğini aktarmıştı.

Kelari, "Duhok’a mültecileri istikbal yapmak ve onları kamplara konumlamak amacıyla geldik. Sincar’da şartların normale dönmesi düşüncesince Erbil-Bağdat anlaşmasının uygulanması gerekiyor. Bunun düşüncesince de gayrikanuni grupların Sincar’dan çıkarılması lazım. Kazımi anlaşmanın uygulanması düşüncesince baş döndürücü efor gösterdi fakat bu gidişat onun yetkisini de aşıyor." demişti.

Irak ordusunun PKK karşıtı hamlesi ve Sincar Anlaşması

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin de 18 Ağustos 2021’de görüşme etmiş yer aldığı ve makul aralıklarla Sincar’a revan askeri heyetlerin beraberinde ilçede küsurat gerilim sonrası 3 Mayıs'ta Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Reşid Yarallah başkanlığındaki yukarı düzem müşterek askeri astronomi Sincar’da denetim yapmıştı.

Irak Savunma Bakanlığından 3 Mayıs'ta meydana getirilen açıklamada, kalaba ve kolluk güçlerinin, PKK'ya ilişkin YBŞ unsurları ile Irak ordusu ortada çıkan çatışmanın peşi esna Sincar ilçesinde "durumu arama altında tuttuğunu" duyurmuştu.

Açıklamada, "bazı insanların anne yolların müşterek tarafını kapatmaya çalışmış yer aldığı fakat kalaba güçlerinin bunu engellediği" anlatım edilmişti.

Bağdat'ın Sincar Anlaşması sonrası ilçede önceki el bu yoğunlukta gerçekleşen PKK karşıtı hamlesini bitmeme ettirerek, örgütün bölgeden çıkartılmasını öngören Sincar Anlaşması'nı uygulamaya koyup koymayacağı ise iptila ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler