USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

YTÜ Yıldız Teknoparktan 3 milyar dolarlık ihracat hedefi

Girişimcileri ve yatırımcıları destekleyen altyapısı ile 1 milyar dolarlık Ar-Ge ihracat rakamına vasıl YTÜ Yıldız Teknopark'ın 2025 yılı hedeflerini açıklanan YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, “Hedefimiz en endamsız müddette ihracat rakamını 3 milyar

YTÜ Yıldız Teknoparktan 3 milyar dolarlık ihracat hedefi
10-03-2022 15:08

Üniversite, sanayi, araştırı merkezleri, girişimciler ve piyasalar arasındaki iş birliğini güçlendirmek, bilim ve uygulayım bilimi transferini yükseltmek kanalıyla faziletkâr ilişik değerli, Ar-Ge'ye mebni daha sonra uygulayım bilimi verim ve hizmetlerin büyümesine sağlayıcı merkezler yerine bildik teknoparklar, gelişen uygulayım bilimi ticareti ile gün günden henüz ortak tomar ehemmiyet kazanmaya bitmeme ediyor. Bu kapsamda Yıldız Teknik Üniversitesi çatısı altında kurulduğu 2003 yılından beri faaliyetlerini örümcek YTÜ Yıldız Teknopark, kürevi bazda rakiplik ortamındaki varlığını bitmeme eylemek düşüncesince Ar-Ge ihracat paylarını çelimsiz vadede arttıracak hedeflerini duyurdu.

“Bugüne gelecekten bak” sloganıyla acemi hedefler belirlendi
YTÜ Yıldız Teknopark'ın 2025 hedefleri, “Bugüne Gelecekten Bak” sloganıyla YTÜ Davutpaşa Kampüsü Tarihi Hamam Çok Amaçlı Toplantı Salonunda gerçekleşen 2025 Vizyonu Lansman Toplantısıyla açıklandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kabilinden açıklanan, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans endeksinde 3 sene fevk üstüne üstlük birinciliği elde fail YTÜ Yıldız Teknopark'ın 2025 yılı gösterimi Genel Müdür Orhan Tanışman kabilinden açıklandı. Önümüzdeki zamanlarda ihracat paylarını 3 milyar dolara emisyon hedefleri bulunduğunu kail Tanışman, arsıulusal bölgede acemi uygulayım bilimi marketing ofisleri ve gurk merkezleri kurmak, anaokulundan liseye topu topu pedagoji bilimi dönemlerini havi YTÜ Okulları'nı faaliyete geçirmek, acemi yerleşkeler açım projeleri düşüncesince de çalışmaların sürdüğünü anlatım etti.

“Türkiye'nin girişimcilerini Avrupa pazarına yönlendiriyoruz”
YTÜ Yıldız Teknopark ile Türkiye'nin vizyonuna yakışır, bölgede önderlik ika vizyonlarının bulunduğunu tamlayan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Türkiye'nin girişimcilerini Avrupa pazarına yönlendiriyoruz. İlk projemiz Silikon Vadisi'nde KOSGEB desteğiyle yaptığımız ortak projeydi. Eğer uygulayım bilimi üretiyorsanız, değişen teknolojinin merkezi Silikon Vadisi'nde olmalısınız. Altı senedir tığ oradayız. İyi ve rüya vadeden girişimcilerimizi Silikon Vadisi ekosistemine, şu demek oluyor ki evren ekosistemine taşıyoruz. Onları hızlandırıyoruz, fonluyoruz.

Türk Cumhuriyetlerinin de takdirini çekmeye başladık. Onlar da ağırbaşlı hamleler yaptılar. Hem Azerbaycan hem Özbekistan bununla beraber Türkmenistan bu modeli öz ülkelerine aksettirmek düşüncesince bizlerden iane istedi. Devletimizin de yönlendirmesiyle orada bulunduk ve iyi ortak manken ile orayı dönüştürmeye çalışıyoruz. Çünkü tığ 25 senedir Türkiye ekosistemini dönüştürdük. Burada ehemmiyetli ortak aktör olduk; tecrübemizi bölgemize de yansıtıyoruz. Daha sonraları Dubai ve Afrika Bölgesine de açılmaya başladık. Önümüzdeki aşama Avrupa'da. Paris ve Berlin'de ağırbaşlı girişimlerimiz olacak. İlgili projeyi geliştirdik, 3 senedir uğraşıyoruz. Türkiye'nin girişimcilerini, uygulayım bilimi liderlerini, uygulayım bilimi üretenlerini Avrupa pazarına izleyeceği yolu göstermeye çalışıyoruz. Bundan ahir biricik eksiğimiz anlaşılan Uzak Doğu olacaktır. O hamlemiz de Uzak Doğu'ya Türkiye'nin bu lider, girişimci, hararetli gençlerini giymek olacak. Bu fariza de bizlere verildiği düşüncesince aşırı mutluyuz. Bunun coşkusunu taşıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Türk Cumhuriyetlerinin Silikon Vadisi iktisap eylemek istiyoruz”
2025 zevahir sunumunu karşıcı ve etraflıca ortak biçimde hedefleri açıklanan YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, atılacak adımlarla beraberce Türk Cumhuriyetlerinin Silikon Vadisi iktisap eylemek istediklerini söyledi. Orhan Tanışman başkaca “Türkiye'nin 3 sene fevk üstüne üstlük ortak numara Teknoparkı yerine sahamızda de reis iktisap eylemek istiyoruz. Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya, Türk Cumhuriyetlerinden Balkanlara varıncaya derece bulunan coğrafyada enfrastrüktür hazırlıklarımızı yaptık ve ofislerimizi açtık. Avrupa'daki noktalarla ilişik icraat sürüyor. Paris, Brüksel yahut Berlin'de de ortak çalışmamız olabilir. Zaten 6 senedir Amerika'da Silikon Vadisi'nde varız. Biz oradaki icraat kapsamında girişimcileri de Türkiye'ye getirmeyi amaçlıyoruz. Aslında maksadımız Türk Cumhuriyetlerinin Silikon Vadisi olmak” dedi.

2025 hedefi: 3 milyar dolar ihracat
İhracat paylarını 2025 yılına derece 3 milyar dolara emisyon hedefleri bulunduğunu aktaran Tanışman, “Bu vakte derece 1 milyar dolarlık ihracatımız lakırtı konusuydu. Yurt zarfında de 13 milyar TL'lik Ar-Ge gelirimiz vardı. Önümüzdeki zamanlarda ihracat gelirimizi 3 milyar dolar seviyesine boşaltmak istiyoruz. Evet, piyasa ve ihracat bölümü mevcut ancak Şayet olmazsa olmazımız sermaye. Bu noktada da Dubai'deki ofisimizden, kürevi sermayenin Türkiye'deki girişimlere envestisman yapabilmesine olanak elde etmiş olacağız” dedi.

Firmaların ihracat gerçekleştirmek düşüncesince henüz ilkin biricik başına uğraş etmeye çalıştığını dile getiren Tanışman, “YTÜ Yıldız Teknopark yerine onlara dayanaklık eylemek veriyor ve onların önünü açıyoruz. ‘Ben emlak dışına açılmaya hazırım, emlak haricinde satılabilir ürünüm var' diyen girişimcileri, öncesinde ortak ön elemeden geçirip daha sonra da hem Bakanlığımızın teşvikinde bununla beraber bizim topu topu imkanlarımızı sonuna derece kullanıp buradaki kapasiteyi önümüzdeki 3 sene içerisinde 2 milyar dolar henüz arttırıp 3 milyar dolar seviyesine sağlamak istiyoruz. Şu anda 500'den ortak tomar firmamız var. Bu şirket sayısı henüz da artacaktır. mühim bulunan ülkemizi uygulayım bilimi dair toptan rekabette ehemmiyetli konuma getirmek” niteleyerek konuştu.

Büyümeyi istikbal onarmak az daha acemi yerleşkeler mensur edilecek
Her sene nema oranlarının çoğalması zımnında henüz ortak tomar kiralanabilir düzlük düşüncesince acemi yerleşkeler ve ortak de teknopark açacaklarını kail Tanışman, “Toplamda 85 bin metrekarelik kiralanabilir alanımız bahis konusu ancak 35 bin metrekare henüz yerimiz olsa kiralanabilir durumdayız. Buradan hareketle Maslak'ta isticar çalışmalarımız sürüyor. Eğer kiralamayı realizasyon edebilirsek 20 bin metrekarelik ortak sığa oluşturabileceğiz. Bunun haricinde gene Maslak'ta ortak arazimiz var. Orada da 40 bin metrekarelik ortak teknopark bina eylemek istiyoruz. Her sene yüzdelik 10'un üstünde ortak nema ortaya çıkıyor. Bu büyümeyi de karşılayacak metrekarelere ulaşmamamız gerekiyor.” biçiminde konuştu.

Anaokulundan üniversiteye ‘YTÜ Okulları' projesi yaşama geçiyor
Heyecanlı oldukları ortak gayrı mevzunun da hoppadak darülfünun ile sınırlanmış kalmayarak topu topu pedagoji bilimi dönemlerini havi YTÜ Okulları projesi bulunduğunu dile getiren Tanışman, “Biz ortak darülfünun teknoparkıyız. Fakat hoppadak üniversitede insanoğlu deposu bakmak değil, anaokulundan başlayarak teknolojiye gelecek evlatları bakmak az daha YTÜ Okulları projesini de yaşama geçiyoruz. Ruhsatlandırma çalışmalarımız bitmeme ediyor. Yetiştirebilirsek bu Eylül düşüncesince ilkokulumuzu açacağız. Cumhuriyetimizin 100. yılına ilkokul, rüştiye ve liseden müteşekkil YTÜ Okulları'nı Davutpaşa kampüsünde mensur yazar bu tarihe bakmak istiyoruz. Toplamda 1.000 mektepli yöresinde ortak kapasitemiz olacak” dedi.

“Bölgede reis olmamamız düşüncesince nazar boncuğu sebep yok. Asıl hedef globalde rekabet”
Son yerine reis ortak konuma doğmak düşüncesince önlerinde rastgele ortak bariyer olmadığını da kail Tanışman, “Büyüklük göreli ortak kavram. Ülke yerine hedeflerimiz çerçevesinde bakılınca memleketimiz şayet evren ekonomileri ortada evvel 10'a girecekse bizim de oralarda olmamız gerekiyor. Yani ülkemizin hedeflerine koşut hedefler ortaya koymamız lazım. Biz bu seyahate başladık, bu iddialı ortak yolculuk. Fakat biliyoruz ki hem şirketlerimiz hem devletimiz bununla beraber üniversitemiz bizlere bu mevzuda olağandan dayanaklık eylemek olacaktır. Bu nedenden 2025 hedeflerimizin aşırı henüz çelimsiz müddette yakalanacağını düşünüyoruz. Bu nedenden bölgede de reis olmamamız düşüncesince nazar boncuğu sebep yok. Asıl hedef globalde rekabet” niteleyerek laflarını tamamladı.

Firmalar “Segmentasyon Projesi”yle sığa ilave olanağı sağlayacak
Lansmanda başkaca YTÜ Yıldız Teknopark'ın PwC Türkiye iş birliğiyle yaşama geçirdiği ve Teknoparkta arazi düzlük kuruluşların kapasitelerini arttıracak dayanaklık eylemek mekanizmalarını ihdas onarmak amacıyla meydana gelen Segmentasyon Projesi'nin neticeleri da açıklandı. Çalışmada, değerli akıbet elde fail firmalara ödülleri sunma edildi.

Ödül düzlük şirketler şöyle sıralandı:

İhracatın Kutup Yıldızı: Etiya Bilgi Teknolojileri Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
En Kurumsal Kutup Yıldızı: SNI Teknoloji Hizmetleri
Fikri Mülkiyetin Kutup Yıldızı: Neutec Ar-Ge
En Hızlı Çıkış Yapan Kutup Yıldızı: Finartz Bilgi Teknolojileri
Kurumsal Ar-Ge'nin Kutup Yıldızı: Mobven Teknoloji
En İnovatif Kutup Yıldızı: I2I Bilişim Danışmanlık Teknoloji Hizmetleri ve Pazarlama
Personel Başına En Fazla Proje Gelirine Sahip Kutup Yıldızı: Bayraktar Teknoloji ve Bilişim Sistemleri

Şeyda Ceylan Görgenç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler