USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yeşil hidrojen üretimi 2050'de Türkiye ekonomisine 8 bilyon dolar ulama sağlayabilir

Türkiye'de yeşil hidrojen üretiminin 2050'de 3,4 milyon tona ulaşabileceği ve Türkiye'nin yeşil hidrojen ihraç edebileceği öngörülüyor. Yeşil hidrojenin yurt ekonomisine katkısının ise 2050'de salname 6-8 bilyon dolar olabileceği hesaplanıyor.

Yeşil hidrojen üretimi 2050'de Türkiye ekonomisine 8 bilyon dolar ulama sağlayabilir
07-12-2021 14:49
Istanbul

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin, Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi ve Alman Enerji Ajansı iş birliğiyle hazırladığı "Türkiye'nin Yeşil Hidrojen Üretim ve İhracat Potansiyelinin Teknik ve Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi" raporu, devir içi planlı lansman toplantısında açıklandı.

Hidrojen istihsal potansiyelleri düşüncesince hoppadak yenilenebilir erke kullanması dikkate alınarak hazırlanmakta bulunan raporda, yenilenebilir erke sunma gelişimi düşüncesince iki, yeşil hidrojen üretimi içinse üç ayrımlı senaryo kurgulandı.

Rapora göre, akla yatkın envestisman ve politikalarla Türkiye'nin 2050'de salname 3,4 milyon tona denli yeşil hidrojen üretimine ulaşabileceği ve bunun 1,5 milyon ila 1,9 milyon tonunun ihraç edilebileceği öngörülüyor.

İmalat, tabii kavara ve iblağ sektörlerinin mecmu erke talebinin 2050'ye denli yüzdelik 5 ila 10'unun yeşil hidrojenle ikame edilmesi halinde, emlak içre salname 1-2 milyon titrem yeşil hidrojen talebinin oluşabileceği hesaplanıyor. Ulaştırma sahasının 2050'ye denli emlak içi ilginin yarısını oluşturacağı, hidrojen talebinin dörtte birinin sanayi, geriye artan kısmının ise yeşil hidrojeninin tabii kavara şebekesine karıştırılması kanalıyla kullanılabileceği öngörülüyor.

Yıllık yeşil hidrojen üretimi 3,4 milyon tona ulaşabilir

Rapordaki Referans Senaryo'ya gereğince Türkiye'nin sabık sene 44 gigavat bulunan güneş, yel ve hidroelektrik yerleşmiş gücünün 2050'de 120 gigavata yükselebileceği hesaplanıyor. Bu kaynaklardan sağlanacak 290 teravatsaat salname mecmu çarpıcılık üretiminin Türkiye'nin bu dönemdeki çarpıcılık talebinin yüzdelik 53'ünü karşılaması bekleniyor.

Rüzgar ve çağ enerjisi düşüncesince öngörülen beceri kapasitenin kullanıldığı "gelişmiş senaryo" kapsamında ise ek 45 gigavat yetenek oluşacağı ve salname 124,4 teravatsaat arttırma çarpıcılık üretimi sağlanabileceği öngörülüyor.

Bu arttırma kapasiteyle yenilenebilir erke kaynaklarının mecmu üretiminin, 2050'deki kemiksiz çarpıcılık talebinin yüzdelik 84'ünü karşılayabileceği hesaplanıyor.

Yenilenebilir kaynaklar kullanılarak salname yeşil hidrojen üretiminin 3,4 milyon tona ulaşabileceği, hidrojenin emlak içi kullanması ve ihracatını getirmek üzere mecmu envestisman kütlesinin 85 ila 119 bilyon dolar ortada olabildiği öngörülüyor. Bu kapsamda, 2021-2050 çağında salname sayı farkı 3-4 bilyon dolar envestisman gereksinimi doğuyor.

Tahmini maliyetler ve mümkün ticari fiyatlamalar dikkate alındığında yeşil hidrojen üretiminin 2050'de Türkiye ekonomisine salname 6-8 bilyon dolar yardım sağlaması bekleniyor.

"İklim değişikliği hedefleri kapsamında devletler yeşil hidrojen ihraç edecek"

Alman Enerji Ajansı Enerji Sistemleri ve Enerji Hizmetleri Bölüm Başkanı Hannes Seidl, tutanağa bağlı değerlendirmesinde, hava değişikliği hedeflerine erişmek düşüncesince nice ülkenin yeşil hidrojen ihraç edeceğini belirterek, "Türkiye bu pazardan hisse alabilir. Türkiye, yenilenebilir enerjiden yeşil hidrojen imal ederek toptan çapta yeni oluşan bu erke pazarında yerini alabilecek iri müşterek potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy ise Türkiye'nin sabık ay Paris Anlaşması'na yan bulunduğunu anımsatarak, "2030 ve 2053’e müteveccih hâlâ azimli hava ve erke dönüşümü hedeflerine gerekseme olacak. Bu hedeflere ulaşılmasında, hidrojenin rolünün anlaşılması ciddi ciddiyete sahip. Küresel ölçekte 2050'yi ayraç fail kemiksiz el değmemiş sürüm hedefleri, topu topu erke sisteminin karbonsuzlaşması düşüncesince eş müşterek hal kendisine yeşil hidrojenin üstünde duruyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye erke sisteminin dönüşümünde, yenilenebilir erke kaynakları, erke verimliliği potansiyellerinin beraberinde yeşil hidrojenin rolünün de anlaşılması ve planlamaların bu doğrultuda yapılması icap ettiğini kaydeden Aksoy, "Bunun düşüncesince bulunan yenilenebilir erke arzı ve gayrı kaynakların potansiyeli cezaevi uğrunda bulundurularak yeşil hidrojen sunma potansiyelinin, yararlanma alanlarının, maliyetlerinin ve mümkün dış satım potansiyellerinin anlaşılması önemli." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler