USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yangınlar ve yağışsızlık çam balında rekolteyi düşürdü

Balparmak Genel Müdürü Özyurt, yağışsızlık ve orman yangınlarının çam balı rekoltesini düşürdüğünü belirterek, "Burada ağırbaşlı müşterek bildirme piyasadan çekilince, oluşan aralık maatteessüf tabii sıfır bazı ürünler ile kapatılmaya çalışılıyor." dedi.

Yangınlar ve yağışsızlık çam balında rekolteyi düşürdü
27-11-2021 12:34
İstanbul

Yangınlar dolayısıyla Marmaris'teki Kızılçam ormanlarında hasar oluştuğunu tamlayan Balparmak Genel Müdürü Onur Özyurt, "Bununla baş başa maatteessüf çam balı rekoltesinde ortak adilik yaşanıyor. Geçen sene da kürevi istinas ve hava değişikliğinin etkisiyle ortak gerileme yaşamıştık. Bunun sebebi de Kızılçam üstünde canlı Basra böceği popülasyonundaki düşüklüktü. Bu sene bölgeden aldığımız haberlere gereğince Basra böceği popülasyonu kendini toparlamaya başlamış. Fakat orman varlığındaki hasar ve yangınlar dolayısıyla sezonun geç başlaması sonucunda bu sene çam balı rekoltesi güzeşte seneki seviyelerin de ortak hacim altında olacak." niteleyerek konuştu.

Özyurt, yekün ürün düşüklüğü sonucunda piyasada ortaya çıkabilecek natürel sıfır bal dair uyarıda bulunarak, "Türkiye'deki çam balı üretimi toplanmış bal üretiminin kestirmece yüzdelik 20'sine istikbal ediyor. Burada ağır ortak sunma piyasadan çekilince, oluşan ara maatteessüf natürel sıfır bazısı ürünler ile kapatılmaya çalışılıyor." ifadelerini kullandı.

"Çam balı Türkiye'nin ihracatta markası olabilir"

Türkiye'nin ihracatta çam balı özelinde ehemmiyetli ortak potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Özyurt, "Türkiye evren çam balı üretiminin yüzdelik 95'ini yapıyor. Yüzde 5'i de komşumuz Yunanistan'da yapılıyor. Çam balı yapısı ve besin değerleri yönünde çiçek balından ayrımlı özellikler taşıyor. Markalaşma yönünde ülkemizin yapabileceği aşırı bilinçlilik ve yaratabileceği ekleme bedel var." biçiminde konuştu.

Markalaşma dair Yeni Zelanda'da imal edilen Manuka balının öyküsünü dayanıklı verici Özyurt, "İhracat değerleri ülkemizin çam balı ihraç değerinin kilo bazında kestirmece 10 sert kadar. Bizim averaj adanmış fiyatımız kilogramda kestirmece 3,5-4 dolar iken Manuka balı 35-40 dolarlara satılıyor. Bu, hem Yeni Zelanda'nın reklamla markalaşması, hem de Manuka balıyla ait meydana getirilen bilimsel nitelikli çalışmaların artarak yaygınlaşması ile ilgili. Biz de Ar-Ge merkezimizde çam balı üstünde icraat yürütüyoruz. Hedefimiz çam balının dünyada ortak Manuka balı kadar bilinirliğe kavuşması ve ekleme giranbaha ihracat." ifadelerini kullandı.

"Kuraklık tamamı dünyada bal üretimini etkiledi"

Bu sene Ar-Ge merkezlerinde icra ettikleri nitelik testlerini geçebilen numunelerin sayısında gerileme yaşandığına yer veren Özyurt, şunları söyledi:

"Merkezimiz derneşik kendisine analizler yaparak bizlere vasıl numunelerin hem Türk besin kodeksine uygunluğunu hem de bizim kişi nitelik standartlarımıza uygunluğunu belirleme etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz 10 salname averajlarımızda bizlere vasıl numunelerin yüzdelik 50'i kadarını bildirme ediyorduk. Bu sene maatteessüf bildirme oranlarımız ortak hacim düştü. Bu sene yayımcı çam balı rekoltesi aşırı gündemde ha yangınlardan çevre lakin çiçek balında da yağışsızlık kaynaklı yekün ürün düşüşü var. Bize vasıl numunelerin kalitesinde de ortak hacim eksilme bulunduğunu görüyoruz. Küresel istinas ortak lehçe ve toptan gerçek. Önceki ay Almanya'da katıldığım ortak besin fuarında Avrupalı gayrı bal paketleyicisi ve üreticisi firmalarla da görüştük, Ukrayna'dan Macaristan'a ve Fransa'ya bulunan coğrafyada ehemmiyetli bal üreticileri buralarda arazi alıyor. Oralarda da kuraklıktan çevre ortak yekün ürün azlığı görülüyor."

"Balın standardını anlamanın biricik yolu ayrıntılı analiz"

Balın tağşişe en bariz ürünlerden bir tanesi bulunmasına rağmen geliştirdikleri çözümleme sistemiyle 300'den ortak tomar parametrede kıymetlendirme yaptıklarını vurgulayan Özyurt, şu şekilde konuştu:

"Ar-Ge merkezimiz TÜBİTAK çeşidinden da akreditedir. Dolayısıyla buradaki çözümleme emek harcamaları ve imal edilen raporlar 3. şahıslar çeşidinden da tanınmaktadır. Burada 2 çeşit haberleşme faaliyetinde bulunmaya mücahede ediyoruz. Bir tanesi baldaki imitasyon ve tağşişin önüne devredilmek düşüncesince usul geliştirilmesi ve ilgililerle paylaşılması. Gururla söyleyebilirim ki dünyada önceki kat kişmiri düğü şurubunun 'marker'ını bizim Ar-Ge merkezimiz belirleme etti ve tığ bu metodu hem hakemli ortak ilmî dergide yayınlayarak kamuoyuna dünyalık ettik hem de gayrı çözümleme fail laboratuvarlarla paylaştık.

İkinci çeşit iletişimimizde tüketicilerimize müteveccih olmakta burada meydana getirilen analizler ortak karekod yoluyla tamamı ürünlerimizin ambalajlarının dair basılıyor. Tüketicilerimiz bu karekodla ürünün içeriğine müteallik çözümleme tutanağına direkt ulaşabiliyorlar. Bunu da sektörümüzde bildiğimiz kadarıyla fail biricik markayız. Kovandan sofraya natürel ve asıl balı iblağ yolculuğunda tedbir zinciri şeffaflığı yönünde da elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz."

"Eğitimlerle arıcılıkta toy metotlara yönelmeyi motivasyon ediyoruz"

Arıcılık tekniklerinde toy yöntemlerin kullanılmasına gerekseme bulunduğunu vurgulayan Özyurt, "Hem masum kolonilerinin varlığının korunması hem de kapçık başına tahsil edilen verimin artırılması yönünde beklenir olduğunca çağcıl tekniklere yönelmekte yarar var. Bizim Muğla Ula'da beledi ortak Arıcılık Akademimiz var, bire ortak sürede ortak taşınabilir karavanımız var. Amacımız ekleme giranbaha masum ürünlerinin artmasını motivasyon etmek. mesela bu sene Muğla'da arıcılarımızın yaşamış olduğu kazançlı kaybı telafi eylemek düşüncesince gayrı masum ürünlerine doğrusu polen, propolis kadar ürünlere yönelimi artırmaya çalışıyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler