USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

VakıfBank’tan sürdürülebilirlik atağı

Sürdürülebilirlik atağına sabık VakıfBank, bu kapsamdaki çalışmalarını yegâne yapı altında toplayarak, 81 ildeki şubelerine "Sürdürülebilir Bankacılık" logosunu ulaştırdı.

VakıfBank’tan sürdürülebilirlik atağı
22-10-2021 13:14
İstanbul

Sürdürülebilirlik, zamanımızda nice kurumda birlikte özellik olmaktan çıkıp, bir iş modeli durumuna gelmeye başladı. Pek aşırı gelişmede kılavuz gemisi bulunan bankalar sürdürülebilirlikte de defa açıcı olacak. Türkiye'de sürdürülebilir mal piyasasının büyüklüğü 4 bilyon doların üstünde iken, dünyada sürdürülebilirlik kaynaklı istikraz piyasası 3 trilyon dolara yaklaştı

Birçok alanla ilklerin bankası konumundaki VakıfBank da sürdürülebilirlik dalında atağa kalktı. Uzun senelerdir sürdürülebilirliği kurumsal stratejisinin temeline yerleştiren VakıfBank, bu kapsamdaki çalışmalarını birlikte tane bina altında topladı. VakıfBank, 81 ildeki şubelerine "Sürdürülebilir Bankacılık" logosunu ulaştırarak, bu konudaki taahhüdünü henüz da görünür kıldı.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, sürdürülebilirlik teriminin bankacılık piyasası açısından önemi ve doğacak devirde sürdürülebilirliğin iş yapış biçimine etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Sürdürülebilirliğin bugün nice kurumda birlikte özellik olmaktan çıkıp, birlikte iş modeli durumuna gelmeye başladığını tamlayan Üstünsalih, başta gelecekte mevcut edinmek talip kâffesi kurumların sürdürülebilirliği kurumsal stratejilerinin odağı durumuna getirmesi icap ettiğinin altını çizdi.

Üstünsalih, geçmiş şekilde 1987'de Birleşmiş Milletler’e ilişkin Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nda resmi şekilde dile getirilen ve geçmiş aşamada kalkınma ile özdeşleştirilen bu kavramın, devir içre kapsamını ve önemini tedricen artırdığını tabir etti.

Bugün çevresel, ekonomik, maşeri boyutlarıyla evren düşüncesince elleme birlikte doğacak hayalet fail her insanın hayatını sürdürülebilirlik ilkeleriyle düzenlemesinin, adeta birlikte ıztırar ve bu zorunluluğu hisseden bireylerin kurumlardan ve sektörlerden beklentisinin de bu yönde bulunduğunu dile getiren Üstünsalih, şu halde bitmeme etti:

"Bankacılık, kaynakların kullanımına ara bulucu olması dolayısıyla bu süreçte en şişman sorumluluğa erbap sektörlerin başlangıcında geliyor. O nedenden dolayı nite ki dijitalleşmede hem Türkiye’deki gayrı sektörlere hem de hayattaki sağlam aşırı ülkeye manken olacak işler yapıyorsak, sürdürülebilirlik dalında da hakeza birlikte gösteriş üstlenmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu mevzuda devletimizin, regülatör şirketlerin ve bölüm oyuncularının da elleme icraat geliştirdiğini görüyor ve strateji ediyoruz. Tüm tahsil edilen kararlar ve meydana getirilen icraat sürdürülebilirliğin devletimizde aşırı boyutlu ve ayrıntılı birlikte halde ele alındığının göstergesidir.

Sürdürülebilirlik ile bağımızı yapılış ilkelerimize genişliğinde götürmemiz mümkün. Sürdürülebilirliğin esas ilkeleri; 67 salname bankamızın yapılış ilkeleriyle sonuç etap örtüşüyor. İşimizi uğur boncuğu devir çabucak ticari birlikte döngüde tanımlamamış, faaliyetlerimizin ekonomik, çevresel, maşeri etkilerini de değme devir adisyona katmış birlikte bankayız. Sürdürülebilirliğin kâffesi dünyada kurumsal kurda öne çıkmasıyla birlikte, bankacılık faaliyetlerimizi gerçekleştirirken arsıulusal sürdürülebilirlik standartlarını esas almaya başladık ve henüz yaşanabilir birlikte doğacak düşüncesince sürdürülebilirliği kurumsal stratejimizin birlikte parçası durumuna getirdik."

Üstünsalih, 2014’ten buyana arazi aldıkları BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde çelimli birlikte pozisyona erbap olduklarını, 2017'den buyana da global şekilde maruf kurumsal yazık standartlarını karşılayan şirketleri seçen "FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi"nde arazi aldıklarını söyledi.

2016'da geçmiş "Sürdürülebilirlik Raporu"nu yayımladıklarımı hatırlatan Üstünsalih, "2020’de yayımladığımız Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi (IIRC) ile mevzun geçmiş Entegre Faaliyet Raporumuz ile Türkiye ve hayattaki beş altı amme bankasından bir tanesi olduk. Performansımızı yükseltmeye müteveccih hisse senedi adımlarına ve ihya çalışmalarına bitmeme ediyoruz." dedi.

"Bankacılık faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik kriterlerimize akıllıca yürütmeye bitmeme edeceğiz"

Abdi Serdar Üstünsalih, sürdürülebilir bankacılık dair henüz da çalışkan olacaklarını ve bunun kendileri dair sakıt birlikte yazık şekilde gördüklerini söyledi.

"Bankacılık faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik kriterlerimize akıllıca yürütmeye bitmeme edeceğiz" lafının dibine imza atıp, 81 ilde 934 şubede bunu açıkça birlikte halde tabir ettiklerini özetleyen Üstünsalih, "Bugüne genişliğinde bulunduğu kabil bundan sonraları da şubelerimizden hareketli uygulamalarımıza, mali hizmetlerimizden insanoğlu kaynağımıza genişliğinde sağlam aşırı bölgede ekleme bedel yaratmaya ve bu kıymeti değme güzeşte gündüz artırmaya bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

"Çevre dostu projelere, erke verimliliğine ve yenilenebilir erke planlarına evleviyet tanıyoruz"

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, ecnebi yatırımcıların finansman sağlarken bundan sonraları çabucak alacakları getiriye değil, kaynakların nereye harcandığına da ehemmiyet verdiğine dikkati çekti.

Sürdürülebilirliğin salt etraflıca vadede dünyanın geleceğini değil, kurumların endamsız vadeli performansını da müspet etkileyen birlikte öge bulunduğunun bundan sonraları aşırı henüz enli birlikte eğin kabilinden benimseme edildiğini kail Üstünsalih, VakıfBank şekilde bu mevzuda ehemmiyetli ilklere imza attıklarını belirtti. Mevduat bankalarınca ihraç edilen geçmiş Sürdürülebilir Eurobond işlemini Aralık 2020’de tamamladıklarını hatırlatan Üstünsalih, buradaki başarıyı, değişik sene geçmeden Eylül 2021’deki ikinci Sürdürülebilir Eurobond işlemiyle perçinlediklerini tabir etti.

Üstüsalih, Nisan 2021’deki sendikasyon yenilemesini de sürdürülebilir sendikasyon şekilde gerçekleştirdiklerini, şu anda fonlama yapısında en birlikte tomar sürdürülebilir temalı kaynağa erbap veznedar konumunda bulunduklarını dile getirdi.

Eylül sonu bakımından sürdürülebilir tağyir ihraçları düşüncesince akıllıca bulunan yeşil ve maşeri kalifiye kredilerden oluşan güven portföyünün 1,5 bilyon dolar seviyesinde bulunduğunu bildiren Üstünsalih, şunları kaydetti:

"Bu süreçte birlikte gayrı ehemmiyetli deposu da Fransız Kalkınma Ajansından aldığımız, Türk bankacılık sahasının en şişman insicamlı 'Yeşil Konut Projesi' ayrıcalığı haiz 200 milyon ekü değerindeki barışma ile sağladık. Salgından etkilenen firmalara müteveccih Dünya Bankasından aldığımız 250 milyon dolar değerindeki Acil Durum Firma Destek Projesi güven anlaşması da bankamız ve sektörümüz namına sağlanan ehemmiyetli kaynaklar ortada arazi alıyor.

Sağladığımız kaynakların beraberinde akçalanmış ettiğimiz projelerde de mesul ve yeşil finansman yaklaşımını benimsiyoruz. Çevre dostu projelere, erke verimliliğine ve yenilenebilir erke planlarına evleviyet tanıyoruz. Yatırımcılara sürdürülebilir bankacılık, çevresel, sosyal, kurumsal yönetişim kontrolleri ve derecelendirme hizmeti arz dair önde mevrut serbest global firmalardan bir tanesi bulunan Sustainalytics’in yorum metodolojisinde bankamızın Çevresel Sosyal ve Yönetimsel riziko derecelendirme puanı 2020 senesinde 23,1 ile mutedil riziko seviyesinde iken 2021’de 19,8 ile düşüt riziko seviyesine düşürdük."

"2021’de şeriklik araçlarından meydana gelen emisyonlarımızın tahminî yüzdelik 15 azalmasını bekliyoruz"

Abdi Serdar Üstünsalih, 2019 senesinde Bilim Temelli Hedef Girişimine (Science Based Targets Initiative) katılarak karbon emisyonu azaltım taahhüdünü açıklanan geçmiş Türk amme kuruluşu olduklarını belirtti.

Ayrıca natürel gaz, su, kağıt tüketimi ve bütün karbon ve limonluk gazı emisyonunda değme sene yüzdelik 2 azaltım maksadı belirlediklerini tabir fail Üstünsalih, bu hedefleri raptetmek düşüncesince dip efor harcadıklarını ve kalburüstü neticeler elde ettiklerini söyledi.

Üstünsalih, 2019 ve 2020 yıllarında hesaplanmış kâffesi limonluk gazı emisyonlarını parlak erke kaynaklarından imal edilen konfirme karbon birimleri ile dengeleyerek karbon menfi yapılış olduklarını, buna akıllıca şekilde limonluk gazi emisyonlarını kısıntı yönünden ehemmiyetli aralık kaydettiklerini ve 2020’de yüzdelik 25 azaltım sağladıklarını dile getirdi.

Çalışanların da yardımı ile değme sene dünkü VakıfBank ormanları oluşturduklarını özetleyen Üstünsalih, sene gene bugüne genişliğinde dikilen fidanlar büyüdüğünde tahminî 40 bin kg karbondioksit emerek doğaya katkıda bulunacağı bilgisini verdi.

Üstünsalih, bitmiş teşrin ayında 30 bin dünkü direk ile arttırma 100 bin kg karbondioksit emilimi sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Araç filosunda melez taşıt oranını derneşik şekilde artırdıklarını tamlayan Üstünsalih, "2020’de filomuza eklediğimiz 450 melez vasıtaya 2021’de 50 nüsha henüz ekledik. Böylece 2021’de şeriklik araçlarından meydana gelen emisyonlarımızın tahminî yüzdelik 15 azalmasını bekliyoruz." dedi.

Üstünsalih, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikalarına ek şekilde güzeşte sene ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasını da aldıklarını ve Entegre Yönetim Sistemini kuran Türkiye’deki geçmiş veznedar olduklarını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kabilinden planlı Sıfır Atık Projesi kapsamında icraat yürüttüklerini özetleyen Üstünsalih, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kurum içre yürüttüğümüz maşeri yazık projeleri de bu emek masrafları destekliyor. Elektronik atıklar düşüncesince başlattığımız plan kapsamında çalışanlarımızın getireceği e-atıklar TÜBİSAD’a ulaştırılacak ve buradan doğacak dirimlik Darüşşafaka’ya hibe şekilde iletilecek. Ayrıca TOFD düşüncesince plastik kap kaydetme kampanyamız şimdiden 7 nüsha tekerli sandalyeye dönüştü.

Karbon Saydamlık Projesi’ne 2015 yılından buyana hava değişikliği stratejimizi, risklerimizi ve performansımızı derneşik şekilde raporluyoruz. 2022 senesinde CDP Su Programı’na paydaşlık sağlamayı planlıyoruz. Bu kapsamda su kadem izimizi azaltarak su güvenliği dair da elimizden gelenin en iyisini gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca 2021’de İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü’nün (Task Force on Climate-related Financial Disclosures-TCFD) destekçileri ortada arazi aldık."

"3 binden birlikte tomar kız çocuğuna terbiye bilimi bilimi vererek zeki gençleri spor dünyamıza kazandırdık"

VakıfBank Genel Müdürü Üstünsalih, hanımefendilerin maşeri ve iktisadi yaşamın değme dalında çalışkan halde ve denktaş haklarla arazi almasını desteklediklerini belirterek, "Çalışanlarımızın yüzdelik 51’i bayanlardan oluşuyor ve bu payı esirgeme gayretindeyiz. Bunun düşüncesince hem işe alımda hem kariyer gelişiminde kâffesi çalışanlarımıza denktaş imkanlar sağlamaya dikkat gösteriyoruz." dedi.

2020 senesinde ebeveynlik iznine ayrılan 637 avrat çalışanın tamamının işe dönmüş olmasının avrat çalışanlarına bu mevzuda verdikleri desteği ortaya koyduğunu tabir fail Üstünsalih, "2019 senesinde Türkiye’de BM Kadının Güçlenmesi Prensiplerini (BM WEPs) imzalayan geçmiş amme kurumu olduk. İki senedir Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde (Bloomberg GEI) arazi alıyoruz. İş’te Eşitlik Bildirgesi’nin imzacıları arasındayız. Böylece hanımefendilerin iş gücüne katılımına verdiğimiz önemin ve maşeri eşey eşitliğine verdiğimiz desteğin altını yürütüm ve faaliyetlerimizle dolduruyoruz." sanarak konuştu.

Üstünsalih, VakıfBank'ın zat bankacılık yazılımını zat kaynakları ile kodlayıp geliştiren birlikte veznedar olduğuna dikkati çekti. 2019 senesinde zat Ar-Ge merkezini kurduklarını ve burada inovasyon odaklı birlikte yaklaşımla icraat yürüttüklerini aktaran Üstünsalih, şu halde bitmeme etti:

"İki senedir düzenlediğimiz Hack to the Future hackathon etkinlikleriyle gençlere, ayrımlı göz açıları ve yenilikçi fikirlerle geleceğe taraf ödeme çağrısında bulunuyoruz. Bu hem bankamıza ayrımlı göz açıları kazandırma hem de güre yazılımcıların gelişimine katkıda bulunma yönünden ehemmiyet verdiğimiz birlikte etkinlik. Topluma mali katkımızın yanına mali sıfır bölgelerde da bedel katmayı önemsiyoruz. Bu sene 35. sezonunu nâkil VakıfBank Spor Kulübümüz, kazanılmış bulunduğu yürek ve şampiyonluklarla Türk hanımını ve voleybolunu arsıulusal bölgede başarıyla anabolizma ediyor.

Altyapıya yaptığımız envestisman ile bugüne genişliğinde 3 binden birlikte tomar kız çocuğuna terbiye bilimi bilimi vererek zeki gençleri spor dünyamıza kazandırdık. Kültürel mirasımızı doğacak nesillere para aktarımı göz açısıyla üç sene evvela kurduğumuz VakıfBank Kültür Yayınları ise edebiyattan tarihe, felsefeden iktisada sonuç etap kalifiye eserleri firez dünyamıza hibe ediyor. VakıfBank personellerinin önderliğinde planlı kasıntı düşüncesince maşeri yazık çalışmalarımızla camianın ayrımlı kesimlerinin gereksinimlerine hal anımsamak planlar yaşama geçiriyoruz."

"Sürdürülebilir temalı kredileri değme sene artırmayı amaçlıyoruz"

Abdi Serdar Üstünsalih, sürdürülebilirlik teriminin daim gelişen birlikte içeriğe erbap bulunduğunu belirtti. Hem ferdî hem de ticari bölgede sürdürülebilir mahsul yelpazesini artırarak çeşitlendirmeyi hedeflediklerini tabir fail Üstünsalih, "Böylece bilançomuzun pasifinde bulunduğu kabil aktifinde de sürdürülebilir temalı kredileri değme sene artırmayı amaçlıyoruz. Kredi tahsis süreçlerinde ise çevresel ve maşeri risklerin ölçülmesi düşüncesince kurduğumuz hususi birimimizle çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi.

Elektrikli ve melez vasıtalar ile erke verimliliği erdemli konutlar düşüncesince müşterilere avantajlı krediler sunduklarının altını çizen Üstünsalih, ticari işletmeler düşüncesince Sürdürülebilirlik ve Kaynak Verimliliği Kredisi ürününü yaklaşan eskiden kullandırmaya başladıklarını hatırlattı.

Üstünsalih, işletmelerin erke verimliliği, su verimliliği ve atılmış suyun arka kazanımı ile incelmemiş öz verimliliği getirmek üzere gerçekleştirecekleri masrafları yüzdelik 100'üne genişliğinde akçalanmış ettiklerini söyledi.

Özellikle sürdürülebilir kalkınma, erke verimliliği ve iklim, mali kapsayıcılık, üretimin ve istihdamın desteklenmesi hikayelerinde sektörde kılavuz gemisi rollerini pekitmek istediklerini tabir fail Üstünsalih, Cinsiyet Eşitliği Programı sertifikasını 2022 senesinde edinmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Üstünsalih, dijitalleşmenin sürdürülebilirliğe bulunan tesirinin çelimli olduğuna inandıklarını belirterek, "Dijital dönüşümün sürdürülebilir bedel yaratımımızda birlikte manivela rolü gördüğünü düşünüyor, bu dönüşümün çabucak bankamızı değil ayrımsız sürede paydaşlarımızı da güçlendirdiğine inanıyoruz. Bu konudaki birikimimiz ile yatırımlarımıza önümüzdeki devirde de çabukluk kesmeden bitmeme edeceğiz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler