USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ücretsiz toprak analiziyle zirai verimliliğin arttırılması hedefleniyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, "Türkiye'de önceki kat toprak analizinin parasız olmasıyla Türkiye'de en yayılmış uygulamadan birisi olacağını göreceğiz." dedi.

Ücretsiz toprak analiziyle zirai verimliliğin arttırılması hedefleniyor
30-12-2021 11:38
Malatya

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde yaşama geçirilen parasız toprak analizi uygulamasıyla hem zirai verimliliğin arttırılması bununla beraber kusur gübreleme kararı oluşabilecek toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesi planlanıyor.

MASKİ Genel Müdürlüğü içerisinde 2014 senesinde kurulan yer laboratuvarında kısaca 3 ay evvela çiftçilere parasız verilmeye başlanan toprak analizi hizmetiyle zirai verimin arttırılması hedefleniyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, AA muhabirine, şehirde zirai mahsul çeşitliliğinin beraberinde tomar bulunduğunu ve zirai verimliliği yükseltmek gibi toprak analizinin ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Kentte, Karakaya Baraj Gölü kıyı şeridindeki arazilerde yılda ansızın beraberinde tomar mahsul alınabildiğini aktaran Sığırcı, "Mısır, şekerpancarı ve günebakan topraktan ağırbaşlı gıda maddesi kaldırır. Toprak analizinin yapılması başta ithalata ilişkin bulunan gübrenin durumunda kullanılması açısından ehemmiyet sunma etmekte. Bu sebeple toprak analizini önemsiyoruz. Türkiye'de önceki kat toprak analizinin parasız olmasıyla Türkiye'de en münteşir uygulamadan birisi olacağını göreceğiz." niteleyerek konuştu.

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Mehmet Mert ise laboratuvarlarının Tarım ve Orman Bakanlığından musaddak bulunduğunu dile getirdi.

"Çiftçinin bilmeden ekincilik yapmasının önüne devrolmak istiyoruz"

Toprak analizlerin umumi namına ücretle yapıldığını, amaçlarının tarımın gelişmesini ulama beyan etmek bulunduğunu özetleyen Mert, şöyleki bitmeme etti:

"Toprak analizini parasız yaptık, paydaşlarımız İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile beraberce çiftçinin yurtlarını getirerek analiz ediyoruz. Bölgenin ekincilik haritasını çıkartarak, çiftçinin bilmeden ekincilik yapmasının önüne devrolmak istiyoruz. Çiftçiler bizlere yurtlarını getiriyor. Topraklar fasıl bölük gelmeye başladı, kılıç analizleri yaparak ikinci kemre devri mart ve nisana bakmak istiyoruz. Çiftçiler akıbet günlere bırakmasın, beraberinde an evvela getirsinler ki kılıç de beraberinde an evvela toprak yapısını ve neler yapmaları icap ettiğini anlatalım. Burası bölgenin en güzel laboratuvarı, Doğu Anadolu'da bizim bildiğimiz kadarıyla ikinci beraberinde laboratuvar yok. Toprak analizini parasız yaparak, bunu beraberinde ekin durumuna dönüşmesini istedik. Ekim önceleri çiftçinin ne gübreyi atması icap ettiğini analiz sonuçlarına mucibince belli eder en azından."

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karaca da parasız toprak analizi uygulamasında MASKİ Genel Müdürlüğü ile hissedar olduklarına ayraç ederek, "Çiftçilerimizin numunelerini kaymakamlık müdürlüklerimiz eliyle MASKİ'ye ulaştırıyoruz, sonuçlarını de çiftçilerimize gönderiyoruz." dedi.

"Gübrenin dahası kar düşünmek değildir"

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç ise toprak analiziyle zirai verimliliğin artacağına inandıklarını belirterek, "Toprak analizi bizim düşüncesince baş döndürücü önemli, analiz yapılmadan kemre kullanılmasına karşıyız. Herkes analizini yaptırarak, toprağın gereksinim duyan gübreyi kullanmalı. Gübrenin dahası kar düşünmek değildir, dahası dokunca verebiliyor. " niteleyerek konuştu.

Su Kalite Kontrol ve Laboratuvar Şube Müdürü Habibe Özben de "Yanlış gübreleme kararı oluşabilecek toprak ve su kirliliğinin önüne geçilmesini amaçlıyoruz. Laboratuvarımıza ilçelerimizden ve merkezden baş döndürücü sayıda göstermelik akışı olmaya başladı." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler