USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Önen: Çin'e ihracatta e-ticaret periyodunu başlattık

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, Çin-Türkiye arasındaki ticaret potansiyelini harlatmak kadar devir içi ticareti imar etmek düşüncesince adımlar attıklarını bildirdi.

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Önen: Çin'e ihracatta e-ticaret periyodunu başlattık
02-05-2022 11:56
Pekin

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, PTT’nin iştiraki PTTeM (PTT e-Mağaza) ile Çinli e-ticaret firması JD (Jing Dong) iş donanmasında Çin'de Türkiye e-ticaret mağazası açılması vesilesiyle AA'ya değerlendirmede bulundu.

Çin'in 2,1 trilyon dolar tutarındaki e-ticaret pazarıyla global e-ticaret kütlesinin kısaca yüzdelik 55'ini oluşturduğunu tamlayan Önen, Türk şirketlerinin ürünleriyle burada bulunmasının önemini vurgulayarak, "Çin’e ihracatta e-ticaret sürecini başlattık." dedi.

Önen, Türkiye ile Çin ortada diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. sene dönümü bulunan 2021'de dü diyar arasındaki ticarette salgına karşın ehemmiyetli evolüsyon görüldüğüne ilgi çekerek, "Çin, ülkemizin Asya'daki en büyük, dünyada da ikinci şişman ticari ortağı durumuna geldi. İkili ticaret hacmimiz 2021'de üstün dereceli kırarak 36 bilyon dolara ulaştı. Çin'e ihracatımız ise 2020'ye nazaran yüzdelik 28 artışla 3,7 bilyon dolara ulaştı. Çin’in Türkiye'ye direkt yatırımları 2021 bakımından 5 bilyon dolar seviyesinde. Bunun yüzdelik 70'inin sonuç 4 yılda gerçekleştirildiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Çin arasındaki ticarette Türkiye aleyhine ortak dingildeklik olduğuna ayraç fail Önen, ihracatta efdal ekleme altın ürünlere arazi vererek düet ticareti elan sürdürülebilir, stabil duruma getirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Önen, başkaca Türkiye'ye direkt yatırımları isteklendirme etmeyi ve arttırmayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

Önen, ihracatı yükseltmek ve çeşitlendirmek neredeyse icraat yürüttüklerini, bunun düşüncesince önceden ekincilik ve besin ürünleri ihracatına odaklandıkları, kirazdan fıstığa, su mamüllerinden motorin ve motorin ürünleri ile kanatlı hayvanlara genişliğinde nice üründe Türk ihracatçılarının önünü açan izinlerini aldıklarını ve bu sayede bahis konusu kalemdeki ihracatın 360 milyon dolarlık hacme ulaştığını tabir etti.

Çin’in 2021 senesinde ithalatının 2,7 trilyon dolar olduğunu, dünyadan şişman oranda servet aldığını anımsatan Önen, "Türkiye'nin ihracatta rekorlar kırdığı ortak dönemden geçiyoruz. Ama Çin'e bulunan ihracatımıza baktığımızda, onların ithalatında bindelik dilimlerde olduğumuzu görüyoruz. Bu Çin'in gerçekleriyle örtüşmüyor. İki diyar ortada şişman ortak gizil mevcut tek halen bu potansiyelin aşırı altındayız." değerlendirmesinde bulundu.

"E-ticaret dalında ehemmiyetli gizil var"

Önen, dönemin koşullarını anlamanın, dönemin getirmiş bulunduğu imkanları görerek bu yönde akım geçirmek gerektirdiğini, bunların en önemlisinin e-ticaret bulunduğunu belirterek, "Türkiye ile Çin ortada e-ticaret dalında ehemmiyetli gizil var." sanarak konuştu.

Çin’de kısaca 970 milyon genel ağ kullanıcısı bulunduğuna ayraç fail Önen, ülkenin 2,1 trilyon dolar tutarındaki e-ticaret kütlesi ile bu bölgede dünyanın en şişman pazarı konumunda bulunduğu ve global e-ticaret kütlesinin kısaca yüzdelik 55’ini oluşturduğu bilgisini paylaştı.

Önen, Çin’de toplumsal iletişim araçları kullanıcılarının yekûn genel ağ kullanıcılarının kısaca yüzdelik 75’ini oluşturduğuna, kısaca 730 milyon bireyin genel ağ üstünden toplumsal medyayı kullandığına ve e-ticaret tercihlerini toplumsal iletişim araçları üstünden şekillendirdiğine ilgi çekti.

JD.com'da Türkiye mağazası açıldı

Çin'deki hepsi perişan satışlar ortamında e-ticaretin kısaca yüzdelik 44 paya ehil bulunduğunu anımsatan Önen, "Bu mevzuya en gene bu yana aşırı ehemmiyet veriyoruz. Buradaki fırsattan faydalanmak amacıyla etraflıca zamandır icraat yapıyorduk. Bunun düşüncesince Türkiye’deki PTT'nin ortak iştiraki bulunan PTTeM (PTT e-Mağaza) ile Çin’in e-ticaret platformu JD'yi (Jing Dong), Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda ortak araya getirdik." ifadelerini kullandı.

Çin'in en şişman e-ticaret platformlarından JD.com üstünde ortak Türkiye e-mağazasının açıldığını duyuran Önen, "Türkiye’nin markalarını, ürünlerini 26 Nisan bakımından faaliyete güzeşte bu mağazada Çinli kullanıcılara ulaştırmaya başladık. Şu an 8 bellik ile başladık tek bunun aceleci biçimde büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu 8 firmayla kalmayacak, elan ortak tomar şirket ve elan ortak tomar bellik bu platformun ortamında olacak. Bu pazarın açılmasının e-ticaret üzerinde, ihracatçılarımız açısından aşırı müspet tesiri olacağını düşünüyorum. Geriden gelenlerin önünü açmış olacağız." sanarak konuştu.

"Çayın taşıyla çayın kuşunu vurmuş oluyoruz"

JD.com neredeyse ortak platformda olmanın arı verim harcamak anlamına gelmediğini, bu yolla bire ortak sürede Türkiye'nin tanıtımının da yapıldığını vurgulayan Önen, şunları kaydetti:

"Başka ortak pozitif yanları da lojistik, dağıtım, ambarlama neredeyse hem devir mucip hem de aşırı ehemmiyetli envestisman kalemi olabilecek bölgelerde JD’nin ağından yararlanma imkanı olacak. Bu genişliğinde şişman yatırımları gerçekleştirmek aşırı etraflıca devir istiyor, ülkenin şartlarını dobra aşina olmak gerekiyor, illa ki pandemi şartlarında akım geçirmek aşırı zor, seyahatlerin aşırı kısıtlandığı ortak dönemdeyiz. Sınır ötesi e-ticareti bu yatırımları hazırlamaya lazım kalmadan realizasyon imkanı var. Tabiri caizse çayın taşıyla çayın kuşunu vurmuş oluyoruz. Amaç düşüncesince akla yatkın ve durumunda uzlaştırıcı kullanmış oluyoruz."

Önen, Çin’in ikinci şişman e-ticaret platformu bulunan JD.com’un bire ortak sürede Çin'in en efdal sağlık grubuna seslenme fail platformu olduğuna ayraç ederek, kısaca 350 milyon yöresinde enerjik kullanıcısı bulunan platformda 2020 senesinde meydana getirilen alım satım miktarının 450 bilyon doları geçmiş bulunduğu bilgisini aktardı.

JD.com'da 100'den ortak tomar ülkenin 2 bin 500'den ortak tomar firmasının 20 binden ortak tomar ürünü sattığına ilgi çekici Önen, "(Çin e-ticaret pazarında) Kısa vadeli değil, ılımlı ve etraflıca vadeli düşünmemiz lazım. Türk şirketlerinin nitelikli ürünleriyle burada olması, önce evvela en ehemmiyetli tanıtımları olacaktır. Çin'e ihracatta e-ticaret sürecini başlattık." değerlendirmesinde bulundu.

Önen, Ticaret Bakanlığında arı e-ticaret mevzusuyla alakadar olmak neredeyse ortak dairenin kurulduğunu anımsatarak, lazım Bakanlığın ait birimlerinin gerekse de büyükelçiliğin ihracatçılara elinden mevrut desteği sağlayacağını kaydetti.

"'Daha zor' yahut 'daha kolay' değil, 'farklı'"

Günümüz şartlarında fiziki uzaklığın iş olmadığını bundan dolayı Türkiye açısından "uzak" kelimesini görmek istemediğini ancak zihnî ortak uzaklığın hala mevcut bulunduğunu gözlemlediğini dile getiren Önen, şunları kaydetti:

"Çin pazarına 'daha zor' veya 'daha kolay' dememek lazım, 'farklı' erişmek lazım. Buraya mevrut yatırımcılarımızın, ticaret erbabımızın, iş adamlarımızın bu farkı kavramaya çalışması, burada çelimsiz vadeli akım etmemesi gerekiyor. Burası hem ılımlı ve etraflıca vadeli hem de ileriye çevrik hedeflere odaklanıldığında kalburüstü olunabilecek ortak yer. Kısa vadede şişman başarıların olmasını beklemememiz gerekiyor zira piyasa aşırı büyük, aşırı ortak tomar rakip var; hemen kılıç değiliz, eksiksiz evren burada."

Çin'in hemen üreten değil rastgele güzeşte devir elan ortak tomar tüketen ortak maşer durumuna geldiğine dikkati çekici Önen, "2021 yılı dış satım ve dış alım değerlerine baktığımız devir 6 trilyon dolarlık ortak ekonomiden bahsediyoruz. Türk girişimcisinin bu pazarda yabancılar malı göstermesi türkiye düşüncesince ehemmiyetli yarar olacaktır." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler