USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye’nin en büyük maden rezervi bulunmuştu, vatandaşlar ihale sonucunu bekliyor

Yaklaşık müşterek senedir Elazığ'da çalışmalarını sürdüren Maden Tetkik ve Arama (MTA) çeşidinden meydana getirilen tetkik ve meydan çalışmalarında, cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi bulunmuştu. Maden rezervinin çıkarılması düşüncesince meydana getirilen ihale

Türkiye’nin en büyük maden rezervi bulunmuştu, vatandaşlar ihale sonucunu bekliyor
13-06-2022 11:03

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Petrolleri kabilinden Elazığ'da meydana getirilen tetkik ve alan çalışmalarında, Maden ilçesi Sağrılı köyü Kısabekir ve Seterli mevkilerinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük maden rezervi bulundu. Bölgede bakırın yanında altın, çinko, kobalt ve nice maden de bulunuyor. Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'nin kurşun ihtiyacını karşılayan Maden ilçesinde mevcut yeni rezervler vatandaşları heyecanlandırmıştı. MTA kabilinden Maden ilçesinde mevcut polimetal sahalarının ihalesi 21 Nisan'da yapılmıştı. Cumhuriyet tarihinin en büyük maden piyasası bulunan ve etraf kıymeti milyonlarca dolar bulunan rezervlerin işletilmesi ile ait ihaleye Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi Şirketi ile Port Madencilik Şirketi katılmıştı. İhaleyi, 2 bilyon 205 milyon teklik ile Port Madencilik Şirketi kazanmıştı. Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği; ihale sahaları, ihale kararının, şartnamenin ve ilanın yürütmesinin durdurulması talebi ile ait sorun açmıştı. Açılan davanın sonuçlanmasının peşi esna ihale bozma edildi. İlçe sakinleri ihalenin ortak an geçmiş sonuçlanıp çalışmaların başlamasını istiyor.

"Çok bahtiyar ve heyecanlıyız ortak an geçmiş çalışmaların başlamasını istiyoruz"

Bölgede mevcut maden rezervlerinin ilçenin kalkınması düşüncesince rüya donör bulunduğunu tabir fail site sakinlerinden Ramazan Sekmen, "İlçemizde 2 senedir MTA ve Türkiye Petrollerinin icra ettiği icraat kararında Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük zamanı maden rezervi bulundu. Değeri 20 yahut 30 bilyon dolar civarında. İlçemizde hâlâ geçmiş Etibank çalışkanlık gösteriyordu, o vakitler 5 bin iştirakçi çalışıyordu. Maden zamanı ve dobra ortak ilçeydi. Çok aşırı ve sosyete, birinci sınıf ortak ilçeydi. İnşallah mevcut bu bakır rezervinden sonraları emektar günlerimize döneceğimizi rüya ediyorum. Bulunan bu rezerv, ilçemizde canlı topu topu vatandaşları baş döndürücü bahtiyar etmiştir. Çok bahtiyar ve heyecanlıyız ortak an geçmiş başlamasını istiyoruz. Fabrikanın ihalesi bundan endamsız ortak müddet geçmiş yapılmıştı fakat bozma olmuştu. İnşallah ihalesi en endamsız müddette yapılır" dedi.

"Maden rezervi bizleri, herkesi ve topu topu aylak kardeşlerimizi bahtiyar edecek"

Maden ihalesinin ortak an geçmiş yapılması icap ettiğini tamlayan Bahattin Türkel isminde vatandaş, "İlçemizde mevcut maden rezervleri ile tarihimiz baştan diriliş olanağı buldu. Eskiden bizim ekol yollarımızda babalarımız bu fabrikaya giderdi. Büyük ortak cümbüş mevcut ilçemizde. MTA ve Türkiye Petrolleri emek harcamaları ile büyük ortak rezerv bulunmuş oldu ilçemizde. Bizleri, herkesi ve topu topu aylak kardeşlerimizi bahtiyar edecek, kılıç bunun coşkusunu yaşıyoruz. Bir an geçmiş ihalenin sonuçlanmasını istiyoruz. Büyük firmaların ilçemize gelmiş olarak bizi onurlandıracak" diyerek konuştu.

İhale karşı mütekellim vatandaşlardan Kenan Avcı, "Maden kazasının tarihine baktığımızda ne derece potansiyeli bulunan ortak kaymakamlık bulunduğu belli. Şimdi sakıt bulunduğu gestalt içler acısı ve korkutan ortak şekilde. O nedenden büyük maden rezervinin bulunması müjdeli Elazığ ve Türkiye için. Bizim düşüncesince ihaleyi kimin almış bulunduğu değil, rezervlerin Maden ilçesinde işlenip buradaki şahısların düzentileme olanağı bulması önemli. İhaleyi devlete kimin hâlâ baş döndürücü faydası olacaksa onun alması elbette ki mantıklı" gibi konuştu.

Vatandaşlardan Mehmet Üzek de, "Çok elleme ortak maden rezervi burada bulundu. Bizim ilçemizde de ortak üretimlik kurulsa baş döndürücü elleme olacaktır. Gençlerimiz işsizlikten kurtulacak. Vatandaşlarımız fabrikanın burada kurulması düşüncesince baş döndürücü umutlu, büyük ortak bekleyiş içerisindeyiz. Fabrika kurulması biçiminde ilçemiz baştan emektar günlerine dönecektir" ifadelerini kullandı.

Yakup Sağlam - Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu - Hamdin Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler