USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'deki Fransız firmalar acemi yatırımlara odaklandı

Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Riester, "Türkiye’ye müesses 450 Fransız firması var. Bu firmaların 2014-2019 yılları aralığında 5 bilyon ekü yatırımları vardı. Önümüzdeki senelerde 750 milyon avroluk birlikte envestisman perspektifi uydurma konusu." dedi.

Türkiye'deki Fransız firmalar acemi yatırımlara odaklandı
29-09-2021 09:44
İstanbul

Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester, Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ticaretin sonuç etap ehemmiyetli boyutlarda bulunduğunu belirterek, "Geçen sene 14 bilyon avroluk ikili ticaret gerçekleştirdik. Son aylarda ikili ticaretin hızlandığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sene 16 bilyon avroluk eş rakama ulaşmamız lakırtı konusu. Bu da ikili ticaretimizin ne genişliğinde kalifiye bulunduğunu gösteriyor." dedi.

Bakan Riester, Fransız Sarayı'nda gazetecilerle eş araya geldiği görüşmede icra ettiği konuşmada, Türkiye-Fransa Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) Altıncı Dönem Toplantısının, Türkiye ve Fransa arasındaki ticari ve iktisadi ilişkilerdeki paydaşlığın toy dinamiğinin işareti bulunduğunu anlatım etti.

Türkiye’ye oturmuş 450 Fransız firmanın bulunduğunu anımsatan Riester, "Bu firmaların 2014-2019 yılları aralığında 5 bilyon ekü ücretinde yatırımları vardı. Önümüzdeki senelerde 750 milyon avroluk eş envestisman perspektifi lakırtı konusu. Fransız şirketlerinin Türkiye’deki tesiri hakkıyla büyük." dedi.

Riester, Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ticaretin sonuç etap ehemmiyetli boyutlarda bulunduğunun altını çizerek, "Geçen sene 14 bilyon avroluk çapraz ticaret gerçekleştirdik. Son aylarda çapraz ticaretin hızlandığını görüyoruz. Dolayısıyla bu sene 16 bilyon avroluk eş rakama ulaşmamız lakırtı konusu. Bu da ikili ticaretimizin ne genişliğinde kalifiye bulunduğunu gösteriyor." biçiminde konuştu.

Katıldığı toplantıların doğacak devre değgin icap ikili ticareti gerekse yatırımları hızlandıracak nice emare verdiğini aktaran Riester, "Birçok sektörde bu iş birliklerini sürdürebiliriz. Sürdürülebilir sektörler bunlar. Çevre, yenilenebilir enerji, taşıma, amme taşımacılığı, sağlık, ekincilik ve besin üreticiliği dalında türlü yatırımlar ve iş birlikleri lakırtı konusu. Bu iş birliğinin ehemmiyetli dallarından bir tanesi de toy teknolojiler. Birçok Fransız şirketi Ar-Ge dalında envestisman yapmaktalar, ilkin üniversitelerin araştırı merkezleriyle teşrikimesai geliştiriyorlar. Böylece toy teknolojilerin dinamiğini de ölçebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Riester, birtakım Fransız şirketlerinin Türkiye’de olup bitenlerle ilgilendiğine ayraç ederek, "Çok devim bilimi eş dal mevcut Türkiye’de. Bazılar toy startuplar satın aldı Türkiye’de. Türk şirketleri de Fransa’da olup bitenlere bakıyorlar. Bu manada French Tech’in gelişigüzel iki iklim düşüncesince sonuç etap ehemmiyetli bulunan toy teknolojiler dalında hızlandırıcı eş bulaşık göstereceğine inanıyoruz." niteleyerek konuştu.

Yeni teknolojiler, startuplar ve ayrımsız sürede anadan görme sektörler dalında düzenlenen gayretler sebebiyle icap Fransa gerekse Türkiye kendisine tamamı hedeflere ulaşabileceğini vugulayan Riester, şunları aktardı:

"Birkaç Türk yatırımcıyla da müzakere fırsatım oldu. Fransa’nın aut ticaret alanındaki yaklaşımlarının ne genişliğinde aracısız ecnebi yatırımlara açıkça bulunduğunu doğrulama ika fırsatım oldu. Fransa, kişi ülkesinde kişi topraklarındaki aracısız ecnebi yatırımlara en müspet koşuları hazırlayan ülke. Bu da onun rekabetçiliğini ve çekiciliğini artırmaktadır. Bu fırsat ile Türk şirketlerinin Fransa’ya hâlâ eş tomar envestisman yapmasını destekliyoruz."

"Fransız yada Fransız-Türk kuma şirketlerinin Türkiye’deki istihdam üstünde ehemmiyetli tesiri var"

Fransa’nın Dış Ticaret Danışmanları Türkiye Komitesi Başkanı Franck Mereyde de Türkiye’de mevcut Fransız yada Fransız-Türk kuma şirketlerinin şişman eş kısmının onlarca senedir Türkiye’de bulunduğunu belirterek, bu firmaların teknoloji, bilgelik ve maharet getiren firmalar bulunduğunun altını çizdi.

Mereyde, Türkiye’deki Fransız yada Fransız-Türk kuma firmaların Türk ekonomisi ve Türkiye’deki istihdamda ehemmiyetli eş tesirinin bulunduğunu belirterek, “Bu firmaların bir çok çok öğrenime envestisman yapıyorlar. Çalışanlarının gelişimine envestisman yapıyorlar, yenilikçilik dalında envestisman yapıyorlar. Bunların yüzdelik 19’u cirolarının yüzdelik 5’inden fazlasını yenilikçi dalında yatırıyorlar, bu baş döndürücü ehemmiyetli eş rakam. Çevreye yönelik, hanımlara yönelik, iş ve yer güvenliğini sahalarında yatırımlarımız var." yorumunda blundu.

Türkiye’deki Fransız yada Fransız-Türk kuma şirketlerinin sonsuz büyüyüp geliştiğini aktaran Mereyde, şu ifadeleri kullandı:

“Bu firmalar aracısız 130 bin istihdam yaratmış durumdalar. Bu firmaların 3’te 2’si Türkiye’den 3’üncü devletlere müstesna satım yapmakta. Bu firmaların 3’te 1’nin semt merkezleri Türkiye’de. Sadece Türkiye’de çalışmayıp semt üstündeki faaliyetlerini de Türkiye üstünden yönetiyorlar. Bu firmaların 77’sinin Türkiye’de istihsal merkezleri bulunuyor. Türkiye’de aracısız istihsal yaparak hem Türk pazarına tedbir sağlamaktadırlar hem de Türkiye’den 3’üncü devletlere müstesna satım yapabiliyorlar."

"Türk startupların AB pazarına antre kapısı kendisine Fransa’yı seçmelerini isteklendirme ediyoruz"

İstanbul French Tech Topluluğu Başkanı Philipe Alcaras ise dünyanın tek devir bugün yer aldığı genişliğinde toy fikirlere ihtiyacının olmadığını belirterek, planet çapında huzur karşıya kalınan mesail düşüncesince devletler arasında hâlâ da küsurat eş iş birliğinin icap ettiğini anlatım etti.

Alcaras, Türkiye ve Fransa’nın süresince bulunmuş yer aldığı sonuç etap müspet teknolojik düzlem sebebiyle French Tech İstanbul’u kurmaya değişmeyen verdiklerinin kaydederek, şunları aktardı:

“Misyonumuzun 3 esas ekseni var. Birincisi, İstanbul’a oturmuş bulunan Fransız startup şirketlerinin doğrulamak ve onları gerekseme duyacağı aktörlere yönlendirmek. İkinci kendisine Türkiye’ye envestisman yapmayı düşünen Fransız firmaların önce değinme noktası olmayı hedefliyoruz. Üçüncü kendisine ise Fransa’nın teşrikimesai ve yenilikçilik dalında çekiciliği tasarruf etmek ve Türk startupları düşüncesince de AB pazarına eş antre kapısı kendisine Fransa’yı seçmelerini isteklendirme etmek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler