USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye toptan tedarik zincirinin toy tarz üssü olma yolunda

Yeni insan koronavirüs salgını sonrası baştan şekillenen global tedarik zincirinde ciddi üs biçimine mevrut Türkiye, jeopolitik pozisyonu ve sunmuş olduğu maliyet avantajıyla arsıulusal kuruluşların radarına girmeye bitmeme ediyor.

Türkiye toptan tedarik zincirinin toy tarz üssü olma yolunda
14-10-2021 11:24
Berlin

Geçen senenin gücük ay ayında sunma şoku ve toptan ekonominin kapanmasıyla strateji fail istem şoku, dünyanın doğrudan sadece herhangi ortak durumunda şirketlerin istihsal stratejisi ve tedarik zincirlerindeki zafiyetleri ortaya çıkardı.

Ekonomilerin canlanması ile küsurat istem karşısında hassaten Asya devletleri odaklı üretim ve tedarik zincirlerinde kesintiler yaşanmaya başlandı.

Uzun aralık transport maliyetlerinin katlanarak çoğalması sert baş döndürücü ecnebi arsıulusal ortaklık düşüncesince görüntü ve maliyet pozitif yanları sunan Türkiye'yi alımlı ortak yatırım ve istihsal merkezi haline dönüştürmeye bitmeme ediyor.

Özellikle Çin neredeyse Asya ülkelerinden tedarik sağlayıcı Avrupalı şirketler; istihsal gecikmeleri, küsurat navlun maliyetleri ve taşımalık krizi zımnında tedarik düşüncesince Türkiye neredeyse henüz benzeyen ve muvazeneli merkezlere yöneliyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in akıbet analizine göre, Türkiye, Avrupa'da tedarik zincirlerindeki değişimden en ortak tomar menfaat elde edecek iklim konumunda. Türkiye'yi, Çekya, Polonya ve Romanya izliyor.

Yakın çağda gıda, ilaç, möble elektronik ve paketleme neredeyse bölgelerde çalışkanlık yayınlayan sert baş döndürücü arsıulusal şirket, çelimli geri hizmet altyapıya ve sınai kapasiteye cemaat Türkiye'ye müteveccih toy yatırım planlarını açıkladı.

Küresel tedarik zincirinin, Asya ve özelikle Çin'e basıcı ortak ağdan istihsal kalitesi ve geri hizmet olanakları zımnında Türkiye'ye yönelmesi bu bölgede Türkiye'ye müteveccih yatırımların artacağı beklentisini de yanında getirdi.

İsveçli möble şirketi IKEA, Polonya apiko çul şirketi LPP, Alman çıkar minval şirketi Boehringer Ingelheim ve Belçika paketleme şirketi DW Reusables Türkiye'ye yatırıma odaklandı.

Üreticiler, henüz ortak tomar tedarikçi kurmak istiyor

Hem jeopolitik riziko aynı zamanda salgının verilen kalmış olduğu asayiş açıklarına ortak cevap adına şirketlere baskılar da artıyor.

Tedarik zinciri riskine erinç önde mevrut üreticiler de henüz ortak tomar tedarikçi kurmak istiyor.

İtalya merkezli Benetton Group, Asya'da düşüt değerli istihsal merkezlerinden aşamalı adına ayrılarak Sırbistan, Hırvatistan, Türkiye, Tunus ve Mısır'daki üretimini artıracağını açıkladı.

Benetton Group İcra Kurulu Başkanı Massimo Renon, bahis konusu istihsal artışına bağlı "Üretim süreci ve başkaca taşımalık maliyetleri üstünde henüz ortak tomar kontrole cemaat kazanmak düşüncesince izlemsel ortak karar." ifadelerini kullandı.

Alman moda şirketi Hugo Boss'un yukarı yöneticisi (CEO) Daniel Grieder de Manager Magazin'e icra ettiği açıklamada, ürünlerini sattıkları yere henüz benzeyen merkezlerde henüz ortak tomar mal üretmeyi planladıklarını bildirdi.

Grieder, "Yakın yerlerde üretimi ehemmiyetli seviyede genişleteceğiz. O devir trendlere henüz çabuk ve dar boğazlara henüz elastiki tepkime verebiliriz. Bu asıl ortak rakiplik avantajıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19'da tedarik zincirine ne oldu?

Harvard Business School Öğretim Üyesi Prof Dr. Willy C. Shih, mevzuya bağlı değerlendirmesinde, eleştiri tıbbi gereç hassaten kazanmak neredeyse kimi ürünlerdeki iare tecim kısıtlamaları ve gayrı ürünlerdeki kıtlığın, anlaşılan devletlere bağlılığın menfi yönlerini gösterdiğini belirterek, "ABD-Çin tecim savaşıyla toplanan bu gelişmeler, konuşu milliyetçilikte ortak yükselişi tetikledi." ifadesini kullandı.

Tüketicilerin düşüt fiyatlar istem etmeye bitmeme ettiğini aktaran Shih, Kuzey Amerika'ya adanmış karşıcı şirketlerin emek-yoğun üretimi Çin'den Meksika'ya ve Orta Amerika'ya kaydırmaya, Batı Avrupa'da beğenilen malzemeleri tedarik fail şirketlerin de üretimlerini şark AB ülkeleri, Türkiye ve Ukrayna'ya konumlandırmaya başladığını anlattı.

Shih, toptan alışveriş rakamlarını arkalamak talip Çinli şirketlerin da düşüt teknolojili, himmet dip istihsal düşüncesince şimdiden Mısır, Etiyopya, Kenya, Myanmar ve Sri Lanka'ya baktıklarını bildirdi.

Türkiye'nin arsıulusal yatırımlara bakışı

Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayan Türkiye, toptan tedarik zincirlerindeki değişikliklerden müstefit olgunlaşmak düşüncesince isteklendirme ve geri hizmet dalında çalışmalarını yoğunlaştırırken, siyasiler de "uluslararası yatırımcılara herhangi ortak devir kapımız açık" mesajı veriyor.

"Türkiye'ye güvenip yatırım karşıcı on paralık kimesne nadim olmaz. Tam aksine sağlamış olduğu şişman hasılatla daima sevinme duyar." çağrısı karşıcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırımcılara "Ülkemiz ve hayattaki tamamı yatırımcıları toptan istihsal ve geri hizmet sisteminin toy esasen kurulduğu şu çağda Türkiye'nin kendilerine sunmuş olduğu olanakları ve fırsatları değerlendirmeye çağırma ediyorum. 'Gelin daima baş başa kazanalım' niteleyerek kapılarımızın yatırımcılara sonuna derece bariz bulunduğunu ortak defa henüz ikilemek istiyorum." mesajını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ise Türkiye'nin herhangi ortak platformda çelimli istihsal ve tedarik ağıyla ön planda toprak aldığını belirterek, "Dışa bağımlılığı alçak çekecek, istihdamı artıracak ve teknolojik dönüşümü hızlandıracak yatırımlara şişman ehemmiyet veriyor; isteklendirme ediyoruz." dedi.

Kovid-19 salgını neredeyse krizleri güzel müdür ülkelerin, yarının toptan aktörleri olacağını dile getiren Dağlıoğlu, "Hem devim bilimi hem kompetitif aynı zamanda enerjik ve elastiki ortak yapıya cemaat bulunan Türkiye de değerli hamleleriyle müstevli dönemini başarıyla müdür devletler ortada toprak alıyor. Tüm bu gelişmeler ile, tamamı dünyada tedarikte güvenliğin henüz da öne çıkmış olduğu ortak devre girildi. Bu çağda Türkiye’nin yatırımcılara sağlamış olduğu asliye değerlerle, toptan tedarik zincirlerinde henüz da eleştiri ortak toprak tutacağına ve ehemmiyetli yatırımlar çekeceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye arsıulusal şirketlere ne sunuyor?

Küresel tedarik zincirlerinin esasen yapılandırılması, Türk ihracatçıları düşüncesince fırsatlar sunarken, toptan bedel zincirine katılım, ortak ülkenin anlaşılan alanlardaki kabiliyetleri çeşidinden yönlendiriliyor ve devletler düşüncesince ehemmiyetli fırsatlar sunuyor.

Pazarlara yakınlık, saf kaynaklar, insanoğlu sermayesi, fiziki kapital (sermaye stoku), kurumsal sermaye, lojistik/bağlanabilirlik, ücrette rakiplik ve alışveriş erişimi toptan bedel zincirine iştirakı sağlayıcı kabiliyetler adına gösteriliyor.

Salgının anide tesiri istihsal ve tedarik zincirinde bozulma, toptan duraklık ve sunma ve istem şokunda tesirini gösterirken, derinlemesine vadede ise şirketlerin tedarik zincirinde esnekliğini artırması, millî ve diyalekt istihsal kapasitelerini yükseltmesi bekleniyor.

Küresel bedel zincirindeki dönüşümün bilincinde bulunan Türk hükümeti de Türkiye'yi Kovid-19 sonrası bedel zincirine alıştırmak düşüncesince tamamı paydaşlarla ortak düzentileme grubu kurdu.

Türkiye'nin izlemsel konumu, başıboş tecim ağı, çelimli geri hizmet altyapısı, istihsal çeşitliliği, efdal teşvikler, maliyet avantajlı kalifiye iş gücü, çelimli endüstri kümelenmesi ve erkinci yatırım iklimi ile ülke, arsıulusal şirketlere toptan bedel zincirine alışmak düşüncesince akla yatkın ortak düz sunuyor.

Türkiye'nin izlemsel pozisyonu bölgede üretim, dış satım ve dümen merkezi adına baş döndürücü uluslu şirketleri dişi ve toptan bedel zincirine katılımını sağlayıcı ortak demirkapan durumuna geldi.

26 trilyon dolarlık GSYH'ye cemaat piyasaya 4 saatlik pervaz mesafesinde

Türkiye, 1,3 bilyon insanoğlunun yaşamış olduğu ve 26 trilyon dolarlık GSYH'ye cemaat Avrupa, MENA ve Orta Asya pazarına 4 saatlik pervaz mesafesinde.

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği ve 20'den ortak tomar iklim ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunuyor. Türkiye, güzel kaslı ortak enfrastrüktür ve okunabilen iş hizmetleriyle desteklenen, toptan bedel zincirleriyle çelimli linkleri olan, çeşitlendirilmiş ortak istihsal üssüne sahip. Ayrıca, hükümet, hususi teşvikler ve iş gücü ihya programları kanalıyla toptan bedel zincirine iştirakı enerjik adına destekliyor.

Türkiye, yatırımcılara mevhibe indirimi yahut mevhibe muafiyeti, aylık ve yetişek desteği, muafiyetler sağlayarak üretim, istihdam ve AR-GE düşüncesince teşvikler sağlıyor.

Korumacılığın yükseldiği ortak zamanda, erkinci ortak siyaset çerçevesi toptan bedel zinciri dönüşümünde baş döndürücü ehemmiyetli ortak gösteriş oynarken, Doğrudan Yabancı Yatırım Hukuku ile Türkiye, çelimli ortak kanuni esirgeme mekanizmasına cemaat adına yatırımcıları cezbediyor.

Türkiye’nin efdal muttasıf iş gücü ve izlemsel coğrafi konumu

Su derdi problemlerine geliştirdiği teknolojilerle hal geliştiren Almanya merkezli su pompası üreticisi WILO’nun Gelişen Pazarlar Satışlarından mesul Başkan Yardımcısı Jens Dallendörfer, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, ekonomileri bağımsızlaştırma (Çin’e bağlılıktan kurtarma) siyasal hedefiyle atılmış adımların tamamı dünyada ekonomileri etkilemeye bitmeme ettiğini belirtti.

Dallendörfer, Wilo Grubu’nun toy ortak globalleşme biçiminin Kuzey Amerika, AB ve Asya kazanmak neredeyse üç şişman konuşu merkezdeki bedel zincirlerinin henüz ortak tomar bölgeselleşmesiyle sonuçlanacağı varsayımına müstenit 'bölgeden bölgeye' yaklaşımıyla derinlemesine senelerdir bu değişikliklere cevap verdiğini anlattı.

"Bölgeden bölgeye" stratejilerinin ortak parçası olarak, diyalekt yahut evcil imal ederek alıcı gereksinimlerine karşılamaya çalıştıklarını tamlayan Jens Dallendörfer, şu şekilde bitmeme etti:

“Zaten Wilo, 1992'den buyana Türkiye pazarına güveniyor. Türkiye'nin efdal muttasıf iş gücü ve Avrupa ile Asya arasındaki müsait ve izlemsel coğrafi pozisyonu sebebiyle üçüncü devletlere dış satım düşüncesince ortak özek olma potansiyeline cemaat olduğuna inanıyoruz."

Tedarik zincirinde eğilimleri anlayan devletler kâr sağlayacak

Uluslararası ahbaplık şirketi Baker & McKenzie'nin arsıulusal tecim ortağı Mattias Hedwall, totaliter basar açısıyla Baker & McKenzie müşterileri ortada Türkiye'nin, toy tedarik zinciri yatırımları düşüncesince güzel ortak toprak adına görüldüğünü belirtti.

Hedwall, "Benim düşüncem, tedarik zincirlerinin nerede ve elbette kurulacağına ilişikli henüz izlemsel değerlendirmeler göreceğimiz yönünde. Bu, mevhibe ve istihdam etkilerini, toprak tahrifat maliyetlerini, personel düşüncesince giriş-çıkış ve ara sınav konularını, yatırımdan depar belgesi olanaklarını ve gelecekteki değişikliklere çabucak ahenk sağlamayı içerecektir." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgınının tedarik zincirindeki muhtelif dizge ve süreçlerin anide hararetli ruhsal gerilim ve değişime elbette tepkime verdiğini araştırmak düşüncesince nazirsiz ortak gidişat sunduğunu tabir fail Hedwall, "Şu anda görülebilen şey, henüz ortak tomar tedarik zinciri inovasyonu düşüncesince fırsatlar sunabilecek uygulayım bilimi ve sürdürülebilirlikteki gelişimleri dikkate meydan strüktürel analiz analizlerinin hızlandırılmasıdır. Birçok şirket, hem henüz akla yatkın değerli aynı zamanda sürdürülebilir ve mekân dostu olabilecek, işler henüz az kırılgan bir duruma getiren tedarik zincirinin çeşitlendirilmesine minval açabilecek bulunan üretimi müşterilere henüz benzeyen bir duruma getiriyor. Bu eğilimleri anlayan devletler bundan baş döndürücü faydalanacak." biçiminde konuştu.

Türkiye, bölgeselleşmeye geçişte gizil özek konumlarının ön sıralarında

PwC Türkiye Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri Şirket Ortağı Tolga Baloğlu da sabık yıllarda arsıulusal şirketlerin, toptan tedarikleri düşüncesince Uzak Doğu'ya odaklanarak düşüt değerli istihsal faktörleri, satışları artırmayı, avantajlı teşvikler elde etmeyi ve izlemsel satın kabul etme hedeflediklerini belirtti.

Baloğlu, "Bu, küreselleşmeden bölgeselleşmeye geçişe minval açıyor. Türkiye, istihsal çeşitliliği ve büyüyen pazarlara yakınlığı ile gizil özek konumlarının ön sıralarında toprak almaktadır." dedi.

Türkiye'nin toptan rakiplik enerjisini geliştirerek potansiyelini artırabileceğini vurgulayan Baloğlu, "Türkiye, akıbet yıllarda makroekonomik meydan ve verim sahası verimliliğinde düşme gösterirken, uygulayım bilimi benimseme, enfrastrüktür ve iş gücü piyasasında tefeyyüz kaydetti. Makroekonomik düz ve iş gücü piyasası, hareket düşüncesince potansiyeli en efdal alanlardır. Bu alanlardaki iyileştirmelerle ve şişman alışveriş büyüklüğünden bilistifade Türkiye, diyalekt ortak üretim, tecim ve geri hizmet merkezi düşüncesince henüz da dişi ortak toprak olma fırsatını yakalayabilir." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler