USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye jeotermal enerjide zat iş modelini ihraç ediyor

Jeotermal Enerji Derneği Başkanı Kındap, "Jeotermal enerji, tecrübelerimizi ve bilgimizi ihraç ettiğimiz yegâne enerji dalı. Hem kontrol faaliyetleri, bununla beraber sondalama ve santralci yatırımları noktasında nice şirketimiz bu devletlerde iş yapar durumda." dedi.

Türkiye jeotermal enerjide zat iş modelini ihraç ediyor
04-10-2022 12:59
İzmir

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap, AA muhabirine, jeotermal enerjide Türkiye’nin oturmuş gücündeki payının yüzdelik 1,66, çarpıcılık üretimindeki payının ise yüzdelik 3,2 bulunduğunu söyledi.

Jeotermalin yegâne ortak tasarruf bölgeyi ile sınırlanmış olmadığını anlatım fail Kındap, 1686 megavatlık santralci oturmuş gücü haricinde 5 bin 20 megavatlık da mesken ve limonluk ısıtma, gezim kabil aracısız tasarruf gücü bulunduğunu vurguladı.

Kındap, MTA ve bu piyasanın icra ettiği icraat kararında keşfedilmiş gizil miktarın ise 62 bin megavat ısı (MWt) olduğuna ayraç ederek, "Bu 60 bilyon metreküpten ortak tomar ortak tabii safi gürültü yağı lambası tüketimine cevap gelebilecek şişman ortak potansiyel. Bugün Türkiye'nin kullandığı ortak salname safi gürültü yağı lambası miktarını ferah ferah karşılayabilecek enerjidir bu." niteleyerek konuştu.

Şu an değişik devletlerde envestisman karşıcı sağlam aşırı Türk yatırımcı bulunduğunu ve bu devletlerin başlangıcında Kenya, Endonezya, Hırvatistan ve öbür Balkan devletleri bulunduğunu anlatım fail Kındap, şöyleki bitmeme etti:

"Jeotermal enerji, tecrübelerimizi ve bilgimizi ihraç ettiğimiz yegâne enerji dalı. Hem kontrol faaliyetleri, aynı zamanda sondalama ve santralci yatırımları noktasında şu an nice şirketimiz bu devletlerde iş yapar durumda. Bizim iş modelimiz dünyanın öbür ülkelerine mucibince aşırı değişik ve aranan ortak iş modeli. Çünkü kılıç jeotermalde açkı tasdik planlar yapıyoruz. Aslında petrol, safi gürültü yağı lambası ve jeotermal kabil arazi altı madencilik işlerinde açkı teslimi niteleyerek ortak deyim yoktur. Çünkü içtima altında idman multi disipliner nice bölgede eksperlik gerektirir. Ama Türk hususi piyasası jeotermalde açkı teslimi terimini bu piyasaya kazandırdı. Biz aramadan sondaja, ayrıca işletmeye derece bulunan yelpazede değme işi kendimiz yapabilecek ortak özelliğe kavuştuk. Bu sebeple jeotermalde gelişmeye namzet devletler bu özelliğimizi aşırı seviyorlar."

Sektörde toplamda yerlilik oranının da aşırı erdemli bulunduğunu dile getiren Kındap, "Şu an toplanmış yerlilik oranının yüzdelik 70’lere ferah ferah ulaştığını söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

"Dört gözle acemi açıklanacak tarifeyi bekliyoruz"

Kındap, çelimsiz ismi YEKDEM bulunan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması uygulamasının, Türkiye'nin en güzel isteklendirme sistemlerinden bir tanesi olduğuna değinerek, evvel YEKDEM periyodunun 31 Aralık 2020’de süresinin dolduğunu, Kovid-19 salgını yüzünden altı maaş ortak uzatmaya gidildiğini anımsattı.

Bu sayede nice yenilenebilir enerji projesinin yaşama geçmesinin sağlandığını ve yaşama geçirilen ikinci YEKDEM mekanizmasının 2021’in ikinci altı ayından itibaren 2025 yılına derece muteber bulunduğunu anımsatan Kındap, "Mevcut mekanizmada ortak geçmiş YEKDEM zamanına mucibince nice araç değişti. Fiyatlardaki ehemmiyetli azalış envestisman ortamını menfi etkileyerek, envestisman fırsatlarını ortadan kaldırdı. Mevcut koşullarda sektörümüz değme yıl 200-300 megavat seviyesinde arttırma oturmuş gücü devreye alabilecek bilgi, uygulayım bilimi ve kapital yapısına sahip. Buna cevap acemi YEKDEM zamanında ise yatırımlarımız ağız ağıza durdu. Ancak, akıllıca fiyatlar ve güzel isteklendirme mekanizmaları ile 62 bin megavat ısının keşfi işlenmiş ve santralci yatırımlarına birebir 3 bin 500 megavatlık tarafını çabucak ve hızlıca devreye alabiliriz." niteleyerek konuştu.

"Yeni tarife, bu piyasanın ihtiyacını karşılamıyor"

Kındap, sonuç dü senede yaşanmış bulunan bu gelişmelerin ehliyetsiz kaldığının ayırt edildiğini kaydederek, "Hem kanun ve mevzuat tarafının aynı zamanda acemi tarifelerin bu piyasanın ihtiyacını karşılamadığı ortada. Bu konudaki görüşmelerimiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mız gözetiminde bitmeme ediyor. Dört gözle acemi açıklanacak tarifeyi bekliyoruz. Umarım gelecek aylarda hazırlanacak yahut duyuru edilecek bu prospektüs ile jeotermal enerji piyasası elan ortak tomar soğumadan, kalmış olduğu yerden için bitmeme eder." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de konutlarda jeotermal kullanımının yaygınlaşmasının gerekliliğini de vurgulayan Kındap, "Türkiye’de milyonlarca konutu ferah ferah ısıtabilecek potansiyele sahipken, çağ bakımından jeotermal ile ısınan mesken sayımız yalnızca 150 bin noktasında. Bu da aşırı az ortak rakam. Düzenleme tarafında ise ortak Isı Kanunu emek harcaması var. Sektör temsilcileri namına hepimiz bunları dile getirdikçe, orada da ortak düzentileme başladı. Isı Kanunu elan ortak tomar konutun yerel ve ulusal ortak pınar bulunan jeotermal ile ısınmasının önünü açkı ortak etap olacak." ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler