USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin 6’ncısı İstanbul’da yapıldı

İGİAD çeşidinden düzenlenen, iş ahlakı mevzusuna nazarıitibar çekmeyi ve bu mevzuda duyarlılık kurmayı hedefleyen Türkiye İş Ahlakı Zirvesi'nin 6'ncısı İstanbul'da gerçekleşti.

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi’nin 6’ncısı İstanbul’da yapıldı
13-11-2021 19:17

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) kabilinden bu sene 6'ncısı planlı Türkiye İş Ahlakı Zirvesi, ‘Zor sürede iş ahlakının önemi' temasıyla İstanbul'da gerçekleşti. Zirve, Türkiye'de iş ahlakını kamuoyunun, büyüklük kasıntı ve kuruluşlarının, iş dünyasının ve STK'ların gündemine taşımayı; İş ahlakı dair duyarlılık artışı sağlamayı; İş ahlakının yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı; iş ahlakında elleme yürütüm örneklerini ortaya çıkarmayı ve kamuoyunun gündemine taşımayı amaçlıyor.

İGİAD ev sahipliğinde ‘zor senelerde iş ahlakının önemi' temasıyla gerçekleşen zirveye Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, LC Waikiki Grubu CEO'su Mustafa Küçük, Eyüp Sabri Tuncer Kozmetik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, Türkiye Halk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı hatip kendisine katıldı.

''Pandemi krizinde iş ahlakından ivaz vermeyenler derinlemesine vadede iktisadi çıkacak''

Zirvede mütekellim TİM Başkanı İsmail Gülle, ''İGİAD ülkü iş ahlakı dair farkındalık tekvin etmek ve girişimciliği yaygınlaştırmak gibi 2003 yılından buyana çalışkanlık gösteriyor. Aynı sürede ahlaki olmayanı yasal onama etmeyip kazı eksenli birlikte iş yaşamı düz yazı etmeyi hedefliyor. Zor senelerde iş ahlakının önemi hâlâ da ehemmiyet kazanıyor. Son 2 senedir pandemi haysiyetiyle evren dayanıklı birlikte süreçten geçiyor. Bu süreçte endamsız vadeli faydalar düşüncesince ahlaklı iş yapmaktan vazgeçmeyen hacısı hocası derinlemesine vadede iktisadi çıkacak. Pandemi çağında iş ahlakından ivaz vermeyenler derinlemesine vadede iktisadi çıkacak. Türkiye ihracatçılar meclisi kendisine denge süresince büyüyen, hasılatını hâlâ adaletli paylaşan, global ölçekte rakiplik gücüne sahip, bilgelik toplumuna dönüşmüş gönençli birlikte Türkiye düşüncesince çalışıyoruz. Bunu iş ahlakımızla, duruşumuz ve kararlılığımızla daima bu arada başaracağız'' dedi.

''Türkiye, pandemi krizini fakat ahlakın kılavuzluğuyla aşabilir''

İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan ise pandeminin iş dünyasına menfi etkilerinin olduğuna nazarıitibar çekerek, bu sıkıntıların iş ahlakı kılavuzluğuyla aşılacağına aksan yaptı. Karahan, ''Pandemi çağında hazırlık zincirinde teessürat ortaya çıktı. Kriz dönemlerinde bindirim adına bindirim yapanlara, piyasayı manipüle edenlere rastladık. Stokçuların ortaya çıktığına tanık olduk. Bu süreçte İGİAD olarak, ferdî değil maşeri kurtuluşun cins olduğuna; töre dışı ve bencilcesine davranışların, üstünde bulunduğumuz dalı boğazlamak anlamına geldiğine nazarıitibar çektik. Girişimciliğin fakat ahlakla mezcedildiğinde anlamlı, kalımlı ve yarayışlı bulunduğunu esasen gene hatırlattık. Çünkü girişimcilik ile iş ahlakı, birbirinden ayrılmaz birlikte bütündür. “Helal çıkar ve adaletli paylaşım” ilkesi, hoppadak birlikte retorikten ibaret değildir, tersine yaşadığımız krizden kurtuluşun anahtarıdır. Bu anlayış, iş yaşantımızın yanında maşeri yaşantımızın da hâlâ rahat ve yasal olmasını sağlayacaktır. Türkiye, pandemi krizini fakat ahlakın kılavuzluğuyla aşabilir'' açıklamalarında bulundu.

''İş ahlakımız, kaybettiğimiz pazarlardan hâlâ önemlidir''

İş ahlakına aksan işleyen Karahan, ''İş ahlakımız, kaybettiğimiz pazarlardan hâlâ önemlidir. Çünkü kaybedilen iş, baştan kurulabilir lakin kaybedilen değer baştan kazanılamaz. Bize düşen, yaptığımız herhangi birlikte ahacık adalet gibi olmak, İçten ve dostça kalkmak ve değerlerimizi korunum etmektir. Çünkü iş adamının, işindeki en iri sermayesi, güvenlik ve itibarıdır. Krizden depar belgesi yollarını ararken, kaybettiğimiz değerleri baştan kazanmanın yollarını da aramalıyız. İş adamının güvenlik ve itibarını baştan zirveye taşımalıyız ve bunun düşüncesince biricik yol, iş ahlakını beyyine edinmektir'' halinde konuştu.

Zirve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak şu şekilde konuştu: ''Kriz dönemlerinden baş döndürücü hâlâ etraflıca etkiye erbap müstevli periyodunu hala iyice yaşamaya bitmeme ederiz Zor senelerde ahlaki değerlerle akım edilmemesi toplumda adaletsizliğe sebep oluyor. İş ahlakı ile akım edilmiş bulunduğu takdirde ise ekonomik, maşeri ve ruhsal yüklerin hafifletilmesi cins oluyor. Bu sebeplerle 2021 zirvemizin temasını ‘Zor sürede iş ahlakının önemi' kendisine belirledik. 2021 yılı iş ahlakı zirvemizin, bitmeme etmekte bulunan müstevli periyodunun ortaya çıkarmış bulunduğu iş ahlakı itibarıyla olumsuzluklara bağlı farkındalığı çoğaltması rüçhan hedefimiz. Zirvemizin bu neticeye ulama sağlayacağını beklenti ediyoruz.''

Türkiye İş Ahlakı Zirvesi'nde ağır sürede iş ahlakının öneminin vurgulandığı paneller gerçekleşti.

EkoTürk TV Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Özdemir'in yönettiği geçmiş celsede ağır sürede zora düşüren ve ağır sürede zorluklardan çıkışa defa açan elleme örnekler anlatıldı. Bu celsede mükemmel da hakeza birlikte sağ açıklık ile mevzuyu yaşadıkları tecrübeler üstünden aktaran LC Waikiki İcra Kurulu Başkanı Mustafa Küçük ile Eyüp Sabri Tuncer şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin Tuncer, ilişik çekici örnekleri aktardılar.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli'nin yönettiği ikinci oturumun geçmiş konuşmacısı Halkbank Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, iş ahlakının, ahlakın bütünlüğü süresince insanoğlunun ahlaki değerlerle ayakta durması ve bunu destekleyecek kurumların güçlendirilmesi ile çelimli bir vaziyete gelebileceğini vurguladı. Oturumun ikinci konuşmacısı MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ise ağır senelerde iş ahlakının elleme birlikte örneği kendisine Karz-ı Hasen mevzusuna bağlı hatırlatıcı bilgiden sonradan ağır vakitler canlı iş insanlarına kurumsal kendisine bu müessesenin kurulmasının gerekçesini ve uygulamadaki müspet katkılarından örneklerle konuşmasını tamamladı.

Panellerin arkası esna dolgun ışık çekimi ile doruk sona erdi.

Murat Ergin
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler