USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye ile Libya arasındaki barışma sonrası tecim kütlesi yüzdelik 43 arttı

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Türkiye-Libya ortada imzalanan kükremek bitirme alanları anlaşmasının 2. yılını doldurduğunu belirterek "Son 2 yılda dü iklim arasındaki aut tecim kütlesi salgına karşın yüzdelik 43 arttı." dedi.

Türkiye ile Libya arasındaki barışma sonrası tecim kütlesi yüzdelik 43 arttı
26-11-2021 11:18
İstanbul

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye-Libya ortada imzalanan derya mezuniyet alanları anlaşmasının 2. yılını doldurduğunu belirterek, "Son 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki aut tecim kütlesi salgına karşın yüzdelik 43 artarak 2,3 bilyon dolara çıktı. Yıl böylece düet tecim kütlesinin tarihte önceki kat 3 bilyon doları aşacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

DEİK’ten meydana getirilen açıklamaya göre, Türkiye ile Libya'nın Doğu Akdeniz'deki adalet ve menfaatlerini korumayı amaçlayan ve arsıulusal hususiyet kurallarına akıllıca planlı Türkiye ile Libya arasındaki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası dü yaşını doldurdu. Aradan sabık müddette değme dü ülkenin ve dünya halklarının çıkarına yer aldığı tanıdık geçim sayesinde, Türkiye ile Libya birbirine henüz aşırı yakınlaştı, ekonomik, ticari, politik ve askeri alanlar bilhassa peyda etmek neredeyse nice mevzuda gelişim kaydedildi.

"Anlaşma 'Mavi Vatan' teriminin henüz güzel anlaşılmasını sağladı"

Açıklamada mevzuya bağlı değerlendirmelerine toprak sunulan Murtaza Karanfil, Türkiye ile Libya'nın Doğu Akdeniz'deki adalet ve menfaatlerini korumayı amaçlayan derya mezuniyet alanları anlaşmasının imzalanmasının peşi sıra dü sene geçtiğini ve bu anlaşmanın BM kabilinden tescil edildiğini dile getirdi.

Karanfil, Türkiye'nin senelerdir yerinde mücadelesinin arsıulusal hususiyet kurallarına akıllıca biçimde kağıda döküldüğü anlaşmanın çabucak Türkiye’nin değil Libya'nın da adalet ve menfaatlerini korumayı amaçladığını aktardı.

Anlaşmanın dü tarafa da ehemmiyetli kazanımlar sağladığını, çabucak devletlerin değil bölgenin de refahına bulunduğunu dile getiren Karanfil, "Anlaşma 'Mavi Vatan' teriminin henüz güzel anlaşılmasını sağladı." dedi.

Karanfil, Libya'nın istikrarsızlığının, Türkiye'yi jeopolitik ve jeostratejik manada direkt etkilediğini belirterek, "Türkiye'nin desteği, Libya’nın da bağımsızlığını ve iç barışını güvence dibine alıyor. Akdeniz'deki haklarımızı korumanın jeopolitik ve jeostratejik sınırları Libya'dan başlıyor. Türkiye, Akdeniz, Ege ve Kıbrıs adasındaki hukukunu koruması düşüncesince Libya’ya ile ilişkilere ehemmiyet vermeli." ifadelerini kullandı.

"Anlaşma, kazançlı manada da aşırı ehemmiyetli birlikte adımdı"

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, anlaşmanın ulusal asayiş ve aut geçerli durum açısından yer aldığı derece kazançlı yönden de aşırı şişman ehemmiyet sunma ettiğini dile getirdi.

Türk müteahhitlerin önceki gayrimenkul dışı pazarı bulunan Libya'nın Türkiye ekonomisi düşüncesince önemine yer veren Karanfil, şu ifadeleri kullandı:

"Libya, Türkiye'ye 3 günce derya mesafesinde toprak alması ve ordan da 56 Afrika ülkesine karaca yolu bağlantısının bulunması zımnında Türkiye düşüncesince aşırı fakat aşırı ciddi birlikte ülke. Avrupa'ya da endamsız derya mesafesinde bulunması, yakıt, gayrimenkul, muvasala ve icar maliyetlerinin düşüklüğü Libya'yı bizim düşüncesince aşırı ehemmiyetli kılıyor. Libya, 75 bilyon dolarlık dışarı satım gayemizin bulunmuş yer aldığı Afrika'nın kilidi konumda. Bu sebepten dolayı anlaşma, kazançlı manada da aşırı ehemmiyetli birlikte adımdı."

"Libya'ya dışarı satım 2 bilyon dolara dayandı"

Murtaza Karanfil, geçim yardımıyla Türkiye ile Libya arasındaki tecim hacminde ivmelenme yaşandığını belirterek, "Eylül sonu itibarıyla, sonuç 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki aut tecim kütlesi yüzdelik 43 artarak 2,3 bilyon dolara çıktı. Salgın yaşanmamış olsaydı bu artma aşırı henüz efdal olacaktı. Yıl böylece düet tecim kütlesinin tarihte önceki kat 3 bilyon doları aşacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Ocak-ekim devrinde Libya'ya ihracatın 2 bilyon dolara dayandığını dile getiren Karanfil, "Hem ihracatta hem aut ticarette artma sürecektir. Çünkü Libya'nın Türkiye'ye, Türk ürünlerine, Türk yatırımcılara ve müteahhitlere gereksinimi var. Stratejik kendisine da Libya bizim düşüncesince aşırı önemli" değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni teşrikimesai anlaşmalarına imza atmalıyız"

Karanfil, dü dünya arasındaki kazançlı ilişkilerin henüz çabuk ivmelenmesi icap ettiğini belirterek, "Artık ticari diplomasiye henüz birlikte tomar ağırbaşlılık vermeli, acemi teşrikimesai anlaşmalarına imza atmalıyız. Ticaret ve endüstri odalarımız eş icraat gerçekleştirmeli. Çünkü söylediğim kabil Libya 7 milyon nüfusu mevcut fakat 1,3 bilyon dolarlık Afrika'nın kilidi konumunda." ifadelerini kullandı.

Türk iş adamlarının bilhassa Kuzey ve Orta Afrika'ya girişte Libya'yı biçim alabileceğini kaydeden Karanfil, hem amme kuruluşlarından bununla beraber hususi sektörden dü dünya arasındaki kazançlı iş birliklerinin geliştirilmesi düşüncesince henüz çalışkan gösteriş oynamaları çağrısında bulundu.

Karanfil, dü sene ilkin imzalanan anlaşmada alın teri dökenlere teşekkürlerini ileterek, "Anlaşma yardımıyla ilerleyici dostluğun gelişerek sürdürülmesini dilek ediyorum." ifadesini kullandı.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler