USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma sonrası ticaret hacmi yüzde 43 arttı

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Türkiye-Libya arasında imzalanan bahir bitirme alanları anlaşmasının ikinci yılını doldurduğunu belirterek, 'Son 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki aut ticaret hacmi salgına karşın yüzde 43 artarak 2,3 bilyon dolara çıktı.

Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma sonrası ticaret hacmi yüzde 43 arttı
26-11-2021 10:38
DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Türkiye-Libya arasında imzalanan çokluk izin alanları anlaşmasının ikinci yılını doldurduğunu belirterek, "Son 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki aut ticaret hacmi salgına karşın yüzde 43 artarak 2,3 bilyon dolara çıktı. Yıl böylecene düet ticaret kütlesinin tarihte evvel kere 3 bilyon doları aşacağını düşünüyoruz" dedi

Türkiye ile Libya'nın Doğu Akdeniz'deki doğruluk ve menfaatlerini korumayı amaçlayan ve arsıulusal ahbaplık kurallarına akıllıca planlı Türkiye ile Libya arasındaki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası dü yaşını doldurdu. Aradan sabık müddette herhangi kuma dü ülkenin ve dünya halklarının çıkarına yer aldığı tanıdık anlaşma sayesinde, Türkiye ile Libya birbirine hâlâ aşırı yakınlaştı, ekonomik, ticari, siyasal ve askeri alanlar bilhassa kazanmak az daha nice mevzuda gelişim kaydedildi.

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye ile Libya arasındaki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın imzalanmasının ikinci sene dönümü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Libya'nın Doğu Akdeniz'deki doğruluk ve menfaatlerini korumayı amaçlayan çokluk izin alanları anlaşmasının imzalanmasının arkası sıra dü sene geçtiğini dile getiren Karanfil, bu anlaşmanın BM çeşidinden tescil edildiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin senelerdir DOĞRU mücadelesinin arsıulusal ahbaplık kurallarına akıllıca biçimde kağıda döküldüğü anlaşmanın hemen ülkemizin değil Libya'nın da doğruluk ve menfaatlerini korumayı amaçladığını vurguladı.

Anlaşmanın dü tarafa da ehemmiyetli kazanımlar sağladığını, hemen devletlerin değil bölgenin de refahına bulunduğunu aktaran Karanfil, “Anlaşma ‘Mavi Vatan’ teriminin hâlâ güzel anlaşılmasını sağladı” dedi.

Karanfil, Libya'nın istikrarsızlığının, Türkiye'yi jeopolitik ve jeostratejik manada aracısız etkilediğini belirterek, “Türkiye'nin desteği, Libya’nın da bağımsızlığını ve iç barışını güvence dibine alıyor. Akdeniz'deki haklarımızı korumanın jeopolitik ve jeostratejik sınırları Libya'dan başlıyor. Türkiye; Akdeniz, Ege ve Kıbrıs adasındaki hukukunu koruması düşüncesince Libya’ya ile ilişkilere ehemmiyet vermeli” sanarak konuştu.

“ ANLAŞMA, EKONOMİK AÇIDAN DA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIMDI”

DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, anlaşmanın ulusal düzenlilik ve aut geçerli durum açısından yer aldığı denli kazançlı yönden de aşırı iri ehemmiyet sunma ettiğini söyledi. Türk müteahhitlerin evvel emlak dışı pazarı bulunan Libya'nın Türkiye ekonomisi düşüncesince öneminden bahseden Karanfil, şu ifadeleri kullandı:

"Libya, Türkiye'ye 3 günce çokluk mesafesinde arazi alması ve ordan da 56 Afrika ülkesine esmer yolu bağlantısının bulunması dolayısıyla Türkiye düşüncesince aşırı fakat aşırı ciddi kuma ülke. Avrupa'ya da çelimsiz çokluk mesafesinde bulunması, yakıt, gayrimenkul, muvasala ve icar maliyetlerinin düşüklüğü Libya'yı bizim düşüncesince aşırı ehemmiyetli kılıyor. Libya, 75 bilyon dolarlık hariç satım amacımızın bulunmuş yer aldığı Afrika'nın kilidi konumda. Bu sebepten anlaşma, kazançlı manada da aşırı ehemmiyetli kuma adımdı."

“ 2 YILDA TİCARET HACMİNDE YÜZDE 43'LÜK ARTIŞ”

Anlaşma sebebiyle Türkiye ile Libya arasındaki ticaret hacminde ivmelenme yaşandığına dikkati çekici Karanfil, "Eylül sonu itibarıyla, son 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki aut ticaret hacmi yüzde 43 artarak 2,3 bilyon dolara çıktı. Salgın yaşanmamış olsaydı bu çoğalma aşırı hâlâ faziletli olacaktı. Yıl böylecene düet ticaret kütlesinin tarihte evvel kere 3 bilyon doları aşacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Ocak-ekim zamanında Libya'ya ihracatın 2 bilyon dolara dayandığını dile getiren Karanfil, "Hem ihracatta hem aut ticarette çoğalma sürecektir. Çünkü Libya'nın Türkiye'ye, Türk ürünlerine, Türk yatırımcılara ve müteahhitlere gereksinimi var. Stratejik yerine da Libya bizim düşüncesince aşırı önemli" dedi.

“EKONOMİK ALANDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ GELİŞTİRMELİYİZ”

Karanfil, dü dünya arasındaki kazançlı ilişkilerin hâlâ aceleci ivmelenmesi icap ettiğini belirterek, "Artık ticari diplomasiye hâlâ kuma tomar ağırbaşlılık vermeli, dünkü teşrikimesai anlaşmalarına imza atmalıyız. Ticaret ve endüstri odalarımız eş icraat gerçekleştirmeli. Çünkü söylediğim kabil Libya 7 milyon nüfusu mevcut fakat 1,3 bilyon dolarlık Afrika'nın kilidi konumunda" sanarak konuştu.

Türk iş adamlarının bilhassa Kuzey ve Orta Afrika'ya girişte Libya'yı özek alabileceğini vurgulayan Karanfil, hem amme kuruluşlarından bununla birlikte hususi sektörden dü dünya arasındaki kazançlı iş birliklerinin geliştirilmesi düşüncesince hâlâ enerjik gösteriş oynamaları çağrısında bulundu.

Karanfil, dü sene evvela imzalanan anlaşmada alın teri dökenlere teşekkürname ederek, “Anlaşma sebebiyle ilerleyici dostluğun gelişerek sürdürülmesini dilek ediyorum” niteleyerek laflarını noktaladı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler