USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye iç sularına nasıl girdiği bilinmiyor, kilosuna göre havyarı 20 milyon liraya alıcı buluyor

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde Keban Baraj gölünde balıkçılık eden 2 ayrımlı balıkçının ağına akıbet 15 günde 2 kere Sibirya Mersin balığı takıldı. Uzmanlar, Türkiye iç sularına nasıl geldiği adsız sansız balığın etinin en aşkın 500 liraya, havyarının ise kil

Türkiye iç sularına nasıl girdiği bilinmiyor, kilosuna göre havyarı 20 milyon liraya alıcı buluyor
10-11-2021 11:08
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde 25 Ekim'de Keban Baraj gölünde balık markajcı ortak vatandaşın ağına şimdi evvela tek karşılaşmadığı balık şekli takıldı. Yapılan araştırmalarda balığın Sibirya Mersin balığı bulunduğu belirlendi. Aynı alanda geçmiş güneş de Muharrem Koçer isminde balıkçının ağına gene Sibirya Mersin balığı takıldı. Balığı inceleyici Koçer şimdi sonraları hayvanı yeniden suya bıraktı. Balık üzerine bilim verici Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın Temizer, nesli tükenmekte bulunan bu balığın Keban Baraj gölüne denli gelmesinin alışılagelen ortak hikâye olmadığını belirtti. Doç. Dr. Temizer, ayrımsız sürede ortak balığın kilosuna göre elde edilmiş havyarın 20 milyon liraya denli alıcı bulduğunu kaydetti.

"İç sularımızda görülmesi alışılagelen ortak hikâye değildir"

Bölgede geçmiş kat tanıdık balık şekli ile ilgilendiren bilim verici FÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın Temizer, Çemişgezek'te tanıdık Sibirya Mersin balığının acipenser familyasından bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Temizer, “Bu balıklar, Karadeniz'de, Marmara denizinde ve Kızıldeniz'de şimdi aşırı gözüküyor. Tuzlu sulardan şirin sulara muhaceret fail balıklardır. Bu balıklara, annato balık adı veriyoruz. Çemişgezek sularında yahut iç sularda gözükmesi alışılagelen ortak hikâye değildir. Bize göre ortak anormallik uydurma konusudur. Bu balıklar denizlerden yumurtalarını artırmak düşüncesince iç sulara geçiyor. En ortak tomar 5 kilometre cezaevi geçer. Kızıldeniz'den girip ortak derinti barajı geçip de bu iç sularımızda görülmesi alışılagelen ortak hikâye değildir. Bunlar ya yavruyken bırakıldı veya ortak halde barajların aya kısımları açıldığı devir iç sulara geçerek nemalanmak yahut hasıl çekmek düşüncesince buralara denli geldiler” dedi.

“Yumurtalarını havyara çevirebilirsek 20 milyon lira kazanabiliriz”

Sibirya Mersin balığının etinden aşırı yumurtalarından elde edilmiş havyarın kazançlı çıkar sağladığını anlatım fail Doç. Dr. Temizer, “Bu balıkların bugüne denli acipenser familyasına ilişkin Sibirya Mersin balıkları görülmemiş. Bu balıkların kazançlı değerlerine bakılınca elden hitit giranbaha değildir, bunların yumurtalarından havyar elde ediliyor. Balığın etinden aşırı yumurtaları şimdi aşırı değerli. Çok içimli ortak hitit mevcut ancak etinin bedel en ortak tomar 500 lira eder. Bu balığı öldürmez, yumurtalarını havyara çevirebilirsek 20 milyon lira kazanabiliriz. Balığı yakaladığınız devir öldürüp yediğiniz devir değme güzeşte güneş nesli tükeniyor. Zaten yumurtalarını suya artırmak ve nemalanmak düşüncesince iç sulara denli geldi. Çak müfit ortak balık. Yani bunu kazançlı değeri, etinden aşırı havyarıdır. Onun düşüncesince bu balığı öldürmememiz tersine esirgeme dibine almamız lazım. Tarım ve Orman Bakanlığının kesinlikle bu bir hale el atması gerekiyor” diyerek konuştu.

“İran bu balıklardan havyar imal ederek evren sanayisine sunuyor”

Doç. Dr. Temizer, İran'ın Sibirya Mersin balığının yumurtalarından havyar imal ederek evren sanayisine sunduğunu vurgulayarak Türkiye'nin de bunu fırsata çevirerek ağır kazançlı dirimsel elde edebileceğini kaydetti. Doç. Dr. Temizer, konuşmasına şu halde bitmeme etti:

"Kızıldeniz'den geçip Basra Körfezi'nden İran bölgesindeki iç sulara güzeşte ve burada bu balık düşüncesince istihsal istasyonu yapmışlar. Bu balıkları yakalıyorlar, havuzlara getirip balıkların gonadlarında mevcut yumurtalarından havyarı elde ediyorlar. Yumurtaları havyar adına değerlendiriyorlar. Ondan sonraları da bu balıkların karınlarını dikip, öldürmeden yeniden Kızıldeniz'e Basra Körfezi'nin döküldüğü yere denli salıyorlar. Bu balık sıradan büyüyor. 4 m. uzunlukta 400 kilograma denli ulaşabiliyorlar. Bu balıkların yumurtalarında 20 kilo havyar çıktığını düşünün.

Dünyanın parası tutuyor. Azalma ve nesli bulunmayan olma konumuna gelmiş. Bu balığı korumak, onun üremesine asistan kazanmak lazım. Etinin kazançlı değerinden şimdi önemlisi havyarın kazançlı kıymeti var. Bu balık yetiştiği ve havyarından faydalanıldığı devir şişman ortak kazançlı dirimsel elde ederiz. Bu balığı nitelik adamlarının kesinlikle ele alması icap eder ve araştırmacılar bunu esirgeme dibine almalıdır.”

Rıdvan Yeşilırmak-Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler