USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri başladı

Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri başladı
26-04-2022 20:07
İstanbul

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başladığını duyuruyor olmaktan şişman beraberinde sevinme duyuyorum. Söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle baş başa sonuç kendisine 2017 senesinde yaklaşmış olduğumuz 15 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi hedefini çelimsiz sürede yakalayabileceğiz." dedi.

Bakan Muş ile BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, "Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" müzakereleri kapsamında matbuat toplantısı düzenledi.

Gerçekleştirilen görüşmenin içeriğine bağlı bilgelik sağlayan Muş, müzakerelerin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile Türkiye ve BAE'nin, ticari ve iktisadi ilişkilerini şimdi şümullü ve yoğun biçimde ihya olanağına kavuşacağına ayraç fail Muş, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde küçük ay ayında Abu Dabi ve Dubai’ye gerçekleştirdiğimiz ziyaretler, BAE ile kültürel, politik ve iktisadi ilişkilerimiz çerçevesinde acemi beraberinde zamanın kapılarını peşine denli aralamıştır. Bu temaslar, başkaca burada başlangıcını yaptığımız Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin de aslını oluşturmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri, 8 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi ile Türkiye'nin halihazırda Körfez bölgesindeki en şişman tecim ortağı konumundadır.

Mal ticareti ile birlikte, müteahhitlikten, lojistiğe, finanstan, sağlığa, öğrenime ve turizme dek ayrışık fariza sektörlerinde önde mevrut sağ aşırı Türk firması, BAE'de değerli işlere imza atmaktadır. Emirliklerin amme iştirakleri ve firmaları, devletimizde ayrımlı sektörlerde çalışan biçimde çalışkanlık göstermekte olup, BAE'nin yurdumuzdaki acemi yatırımları ve ticari iş birliklerinin sayısı katlanarak artmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, biz bu müzakerelerde sadece mülk ticaretini havi alışılagelmiş beraberinde başıboş tecim anlaşması mütalaa etmiyor, adından da anlaşılacağı neredeyse geleceğin toptan ticari dinamikleri ile ahenkli acemi evlat beraberinde geçim modelini yaşama giymek neredeyse yola çıkıyoruz."

Küresel ekonominin dayanıklı süreçlerden geçtiğine dikkati çekici Muş, bu dönemde, ticari korumacılık, müstevli ve lehçe gerilimlerin, toptan dinamikleri sarsarak arsıulusal ticarette yoğun yaralar açtığını vurguladı.

Muş, toptan ticarette bilgili bulunan aranjör duraç ve teamüllerin sorgulandığı ve bölgeselleşme dalgasının genişlediği bu süreçte, tecim diplomasisinin öneminin defalarca perçinlendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu dayanıklı süreçte Türkiye, toptan ticarette derslik atlamayı başarmıştır. Nitekim 2021 yılı itibarıyla, tarihimizde civar kat toptan ticaretten aldığımız oranı yüzdelik 1'in üstünde nakil başarısı gösterdik ve ihracatımızı 225 bilyon doların üstünde çıkardık. Böylesine dayanıklı beraberinde ortamda sağlanan bu başarıda, önceki devirde düz yazı ettiğimiz ticari bütünleşmelerin kuvvetli rolü gördüğüne ve zait ayrışmamızda ehemmiyetli gösteriş oynadığına inanıyorum. Diğer yandan, hem Türkiye aynı sürede BAE, ahit başlatılan müzakerelerin en andıran sürede tamamlanması ile konjonktürel risklere ve imtihanlara gönül rahatlığı şimdi mukavim duruma gelecektir. Son devirde BAE'nin finans, turizm, havacılık ve beceri danışmanlık derece sağ aşırı fariza sektöründe toptan beraberinde aktör durumuna geldiğine tanık oluyoruz.

Sayın Bakan'ın huzurunda, Emirliklerin bu sektörlerdeki çabuk gelişimini şişman beraberinde takdirle izleme ettiğimizi ilkin anlatım kılmak istiyorum. Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin tamamlanması ile Türkiye ve BAE'nin bulunan muvaffakiyet hikayelerine, aşırı şimdi müterakki seviyedeki acemi iş birliklerini eklemelerini heyecanla bekliyor olacağız. Öte yandan, bahis konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle baş başa sonuç kendisine 2017 senesinde yaklaşmış olduğumuz 15 bilyon dolarlık düet tecim kütlesi hedefini çelimsiz sürede yakalayabileceğiz. Yine bu anlaşmanın yaşama geçirilmesiyle yenilenebilir enerji, elektrikli muvasala ve transport ile yazılım derece toptan eğilimlerin yakalanması vazgeçilmez bulunan bölgelerde acemi yatırımların ve planların yaşama geçirilmesi belkili olacaktır."

Bakan Muş, böylece, eş çabalarla hem Türk aynı sürede Arap iş çevrelerinin toptan ekonomideki tahavvül dalgalarına hazırlanmasının şimdi belkili olacağını dile getirdi.

Muş, "Sayın mevkidaşımla baş başa Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin başladığını duyuruyor olmaktan şişman beraberinde sevinme duyduğumu esasen anlatım kılmak istiyorum. Ülkelerimiz arasındaki katı temellere cemaat iş birliklerinin düet ve lehçe açıdan bize gelişigüzel sonsuz ehemmiyetli kapılar açacağına içten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Her dü tarafın anlaşmalardan mükemmel çıkması gerekiyor"

BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi de BAE ile Türkiye arasındaki anlaşmanın görüşmelerinin başlamasından sevinme duyduklarını söyledi.

Al Zeyoudi, ehemmiyetli atılımlar gerçekleştirmek düşüncesince çalışmalara başladıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Bütün evren devletleri ile katılım anlaşması kapsamında beraberinde güç içerisine girmiş olduk. Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile önümüzdeki devirde sanayinin, yatırımların artırılması ve lazım beşeri olsun, lazım finansal olsun, insanoğlu kaynaklarından ve başka kaynaklardan en güzel biçimde yararlanmayı amaçlamaktayız. Dünya kovid'den acemi kurtarıldı, bundan sonra acemi ortaklıklara dolay ayırmak üzereyiz. Bu katılım anlaşması BAE'nin şimdi elastiki beraberinde ekonomiye dönüşeceğini gösteriyor.

Her dü tarafın anlaşmalardan mükemmel çıkması gerekiyor. Türkiye bunun düşüncesince ehemmiyetli beraberinde ortak, sonuç devirde şişman atılımlara imza attı. Bölge barışının sağlanması için, abra düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye ile BAE arasındaki münasebat doğacak vadediyor. İki diyar arasındaki düet tecim kütlesi 2019 yılına gereğince 2020 senesinde şişman beraberinde artma kaydetti ve BAE'nin 2020 rakamlarına bakacak olursa Türkiye'de 5 bilyon dolar yatırımı var bunları teşrikimesai ile artırabiliriz. Ortaklık Anlaşması ile bu sayıları artırabiliriz. İki ülkenin iş birliğinin şimdi da artmasını dilek ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler